https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/utulek-mestske-policie-brno-se-az-15-dnu-postara-o-psy-a-kocky-ukrajincu?fbclid=IwAR0GnZ0cKdjSDOcj-d7vjWbFAjKf7Enjnw71pLsez-qukc-OYikTpOP3bNA
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Útulek Městské policie Brno se až 15 dnů postará o psy a kočky Ukrajinců

18.3.2022 01:04 | BRNO (ČTK)
Ukrajinci prchající ze země před válkou s Ruskem mohou nechat až na 15 dnů svého psa nebo kočku bezplatně v Útulku pro opuštěná zvířata Městské policie Brno. Splní tak povinnou desetidenní karanténu pro zvířata. Kapacita je přes 30 psů a koček. První by útulek mohl přijmout po víkendu, řekl ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem.
 

Pomoc ze strany útulku projednali radní Brna, které městskou policii zřizuje. Strážníci připravují materiály a nechávají je překládat do ukrajinštiny. "Kromě přeložení smluv zpracováváme i zjednodušené informační karty, ze kterých se lidé dozvědí, co s jejich psem bude, jaká podstoupí vyšetření a jak dlouho může v útulku pobývat," uvedl Ghanem.

Dočasným ponechání psa nebo kočky v útulku podle něj lidem pomůže v tom, aby měli klid například na hledání bydlení nebo zaměstnání. "Lidem prchajícím před válkou chceme pomoci a současně chceme přispět ke snížení rizika zavlečení vztekliny nebo jiných infekčních nemocí do České republiky," uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Zvířata mají povinnost být deset dní v karanténě, díky útulku tak lidé povinnost splní. Nebudou ani hradit nezbytnou veterinární péči jako klinické vyšetření nebo očkování proti vzteklině. "Útulek se může postarat o více než 30 zvířat. Pro tyto potřeby městská policie uvolní 100 000 korun," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Už v předchozích dnech útulek z rezerv věnoval desítky náhubků a přepravní boxy do asistenčního centra na výstavišti, kam se chodí uprchlíci zaregistrovat, vyřizovat víza, bydlení a případně se zapsat na úřad práce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist