https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-australii-nasli-ropuchu-vazici-2-7-kilogramu-mohla-by-byt-nejvetsi-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Austrálii našli ropuchu vážící 2,7 kilogramu, mohla by být největší na světě

20.1.2023 16:11 | CANBERRA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla podle slavného filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším doposud zaznamenaným zástupcem druhu na světě, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Guinnessova kniha rekordů registruje jako ropuchu obrovskou s největší hmotností exemplář vážící 2,65 kilogramu. Žába, pojmenovaná Prinsen (Princ), byla nalezena ve Švédsku v roce 1991.

Strážkyně přírodního parku v australském státě Queensland Kylee Grayová, která Toadzillu spatřila 12. ledna jako první, uvedla, že žába pravděpodobně nabrala na váze díky jídelníčku bohatému na hmyz, plazy a malé savce. "Vypadala skoro jako fotbalový míč s nohama. Přezdili jsme ji na Toadzillu," řekla Grayová.

Kolega Grayové Barry Nolen uvedl, že ropucha byla nakonec usmrcena, jak bývá u živočichů představující hrozbu pro australský ekosystém zvykem, a byla darována Queenslandskému muzeu.

Ropuchy byly do Queenslandu dovezeny v roce 1935 z Jižní Ameriky v neúspěšném pokusu zlikvidovat hmyz na plantážích cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že nemají v Austrálii přirozené nepřátele, se ale brzy přemnožily a svojí nenasytností začaly ohrožovat ostatní živočišné druhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

20.1.2023 16:21

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist