https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-beskydech-se-chysta-extremni-zavod-na-lysou-horu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Beskydech se chystá extrémní závod na Lysou horu

27.1.2024 00:25 (ČTK)
Lysá hora v Beskydech
Lysá hora v Beskydech
V Beskydech se na poslední lednový víkend chystá 11. ročník extrémního vytrvalostního závodu na Lysou horu. Jeho účastníci musí za 24 hodin zvládnout co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, který je 1323 metrů nad mořem. Na start závodu jednotlivců i dvojic se postaví asi 700 sportovců, řekl ČTK mluvčí závodu Adam Knesl.
 

Závod se po tříleté pauze způsobené koronavirovou pandemií obnovil loni. Okruh závodu, který dříve částečně vedl mimo turistické značky, ale museli organizátoři výrazně upravit a museli se držet turistických tras, což bude podle ředitele závodu Libora Uhra platit i letos. Závodní okruh bude dlouhý 12,5 kilometru s převýšením 740 metrů. V současné době pokrývá beskydský vrchol 80 centimetrů sněhu a při závodech by podle předpovědi měly být sněhové i dešťové srážky.

"Rok od roku sledujeme, že změny klimatu mají vliv i na výšku sněhu na našich horách, ale máme z minulých ročníků potvrzené, že na konci ledna panují na Lysé hoře ideální sněhové podmínky,“ uvedl Uher. Domnívá se, že závod prověří fyzické i mentální síly a odhodlání účastníků. "Čím je delší doba od startu, tak ubývá i závodníků na trati a nad ránem v neděli krouží po Lysé hoře jen ti nejodolnější borci,“ doplnil Uher.

Na start závodu se kromě tuzemských zástupců postaví i závodníci ze Slovenska, Polska či Německa. Mezi startujícími bude šestadvacetiletý Tomáš Štverák ze Zubří, který se pokusí dosáhnout vítězného hattricku. Štverák je držitelem traťového rekordu. Loni absolvoval kompletních 13 okruhů, tedy zhruba 160 kilometrů.

Zimní extrémní závod je určen pro sportovní veřejnost. Jedná se o 24 hodin trvající horskou štafetu dvojic společně se závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Závod odstartuje v sobotu v 10:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.1.2024 20:02
Za sebe bych to načasoval na říjen-listopad, bo po té ledovici je to (nejen) o hubu. Od červencovyho hicu daleko, a za větu, že je to z Ostarvice by nikomu ruka neupadla. A dobré, že je to po značkách, mimo nepovolovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist