https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bohumine-by-letos-mohlo-pribyt-vic-nez-6000-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bohumíně by letos mohlo přibýt víc než 6000 stromů

19.2.2020 00:17 | BOHUMÍN (ČTK)
Město Bohumín na Karvinsku chce letos začít budovat rozsáhlý park Na Panském, kde zahradníci vysadí 2500 stromů a 1500 keřů.
Město Bohumín na Karvinsku chce letos začít budovat rozsáhlý park Na Panském, kde zahradníci vysadí 2500 stromů a 1500 keřů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Bohumíně na Karvinsku by letos mohlo přibýt více než 6000 stromů a tisíce keřů. Město totiž počítá s rozsáhlou výsadbou zeleně na dvou místech. Výsadba a údržba zeleně město řádově přijde na miliony korun ročně, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.
 

Město chce letos začít budovat rozsáhlý park Na Panském, kde zahradníci vysadí 2500 stromů a 1500 keřů. Další velká výsadba se chystá v městské části Skřečoň. U rušné výpadovky na Karvinou, v okolí Polní a Úvozní ulice, by měl vzniknout nový přírodní biokoridor. Vysázet by se tam mělo dohromady 3750 stromů a 1250 keřů, a to na ploše o rozloze 13.500 metrů čtverečních. Odhadované náklady jsou 3,3 milionu korun.

"Vloni na podzim jsme podali žádost o dotaci z evropských fondů u ministerstva životního prostředí na zelený projekt nazvaný Územní systém ekologické stability. Díky němu by tady měl vzniknout nový přírodní biokoridor ve směru na Dolní Lutyni. Dnes jsou tady jen pole a louky, v příštích letech by se už tady měly zelenat nové dřeviny. Čekáme každým dnem, zda jsme uspěli. Pokud ano, uhradíme výsadbu v podstatě z dotace," uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Za posledních devět let bylo podle Macury ve městě vysázeno 5258 stromů a pokáceno 1855 stromů. Loni byl sice počet pokácených stromů vyšší, ale důvodem podle místostarosty byla počínající revitalizace lesíku v Jateční ulici, kde město muselo nejprve nevyhovující stromy odstranit.

"Vloni zahradníci pokáceli na 336 dožívajících, nebezpečných nebo nehodnotných dřevin, z toho 178 stromů přitom padlo ve zpustlém lesíku za novým parkovištěm v Jateční ulici v centru Bohumína. Rozsáhlá probírka přitom byla nezbytná. Lesík čeká revitalizace, a tak přestárlé a suché vrby, topoly a jabloně ustoupily perspektivnějším a dlouhodobým stromům,“ uvedla Ľubica Jaroňová z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Do údržby zeleně loni Bohumín vložil téměř pět milionů korun. Město z nich hradilo nejen novou výsadbu stromů a keřů, ale také ořezy či kácení nebo zvýšenou zálivku v horkém létě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist