https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-boji-s-divocaky-pomohou-ceske-lipe-posekani-rakosi-i-kontejnery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V boji s divočáky pomohou České Lípě posekání rákosí i kontejnery

24.1.2018 08:45 | Č. LÍPA (ČTK)
Přemnožená divoká prasata pronikají do okrajových částí města, hlavně na sídliště na Holém vrchu.  Na ilustračním snímku prasata divoká v Ústí nad Labem.
Přemnožená divoká prasata pronikají do okrajových částí města, hlavně na sídliště na Holém vrchu. Na ilustračním snímku prasata divoká v Ústí nad Labem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká Lípa plánuje kvůli přemnoženým divokým prasatům posekat do konce února kolem Ploučnice rákosí, které jim slouží jako úkryt. Město se na tom dohodlo s dalšími vlastníky pozemků kolem řeky. K zahrádkářské kolonii navíc radnice nechá přistavit kovové kontejnery na biologický odpad, což by mělo odstranit snadnou potravu, která zvířata do města láká. Zahrádkáři totiž vyhazují tento odpad právě do přilehlého rákosí. Informoval o tom mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.
 

Přemnožená divoká prasata pronikají do okrajových částí města, hlavně na sídliště na Holém vrchu. Lidé se jich bojí. Myslivcům se sice podařilo zvýšit počty odlovených zvířat, stále to ale nestačí. Ve městě je střílet nemohou. "Lidé nám volají, že je mají u domu, ať si je přijedeme odstřelit. Ale takhle to nejde, nesmíme lovit v obydlené části města, je to nebezpečné," řekl již dříve předseda Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petr Lípa. Myslivci sice na Holém vrchu rozmístili pachové ohradníky, jenže ty příliš nefungovaly, navíc si je někteří lidé odnesli.

Myslivecký spolek jen v prosinci odlovil v okolí Holého vrchu a čistírny odpadních vod 18 prasat, uniknout se podařilo jen třem selatům, která se ukryla v rákosí. Právě to je podle myslivců největším problémem. V rákosí kolem Ploučnice mají prasata naprostý klid a velmi špatně se tam loví. Ideálním řešením by bylo rákos pravidelně sekat, tím jim zničit útočiště a narušit cesty do města. Navíc by pro myslivce vznikl přehledný prostor pro jejich odlov. "Rákos se podle myslivců nemusí posekat přímo u země, stačí ho zkrátit do výšky 30 až 50 centimetrů," dodal Šámal.

"Jak zástupci Ředitelství silnic a dálnic, tak Pozemkový fond a Římskokatolická farnost pochopili nutnost řešení situace s přemnoženými divokými prasaty na Holém vrchu, a souhlasili s posekáním rákosu, které na svých pozemcích zajistí," doplnil mluvčí radnice. Jak rychle budou práce postupovat, bude podle něj záležet na počasí. Rákos roste v bažinaté oblasti a pro techniku bude těžké se tam dostat. "Ideální stav by byl, aby půda zmrzla," řekl Šámal. Původně se počítalo s tím, že bude nutné rákosí posekat ještě v lednu, podle ochránců přírody to ale stačí do konce února, teprve pak se tam začnou vracet k hnízdění ptáci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

24.1.2018 11:00
Ke snížení stavu divočáků povede leda jejich zodpovědný odchyt ve velkém do pořádného odchytového zařízení (lze dohledat i na youtube) a jejich okamžitá nekompromisní likvidace bez nutkání chamtivosti myslivců "bašky šetřit = protože dávají nám selátka do mražáků". A takto snížit jejich stavy o 99%. A to bez jakýchkoliv nekonečných debat s myslivci, jež celou tuto kalamitu ve skutečnosti svojí nezodpovědnou chamtivostí způsobili. Samozřejmě zákaz jakýchkoliv krmelišť po krajině, aby se prasata musela stáhnout k těm klecím. A nyní v zimě je k tomu nejlepší příležitost. Ostatní jsou leda zoufalá, nesmyslná a drahá řešení. Jenže chtějí vlastně zodpovědní úředníci jejich stavy skutečně snížit nebo je to leda další bouda na voliče?
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.1.2018 13:25
Přemnožení prasat je důkazem a varováním před jakoukoli úřednicko ochranářskou regulací a současně důkazem krátkozrakosti a dlouhodobého selhání státních odborných orgánů, včetně šéfů myslivců. A náklady na jejich "sanaci" by měli nést především odpovědné orgány dopustivší přemnožení zvěře a ne občan. Stejně to dopadne s volně vypuštěnými vlky, divokými koni, zubry, medvědy a pod. Česká kotlina je hustě obydlená a zastavěná krajina a nelze si ji plést s volným výběhem nějaké obory.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.1.2018 13:58 Reaguje na Milan Milan
Rád špiníte cokoliv co zavání ochranou přírody - ale spojovat ochránáře přírody s přemnožením divokých prasat je dost troufalé i na vás. I když vlastně na vás asi ne, vám to nevadí.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

24.1.2018 14:26
Prosím o upřesnění: Kde a kdo vámi jmenovaná zvířat volně vypouští?
Co se týče vlka, přišel sám, neb tu má prostřeno. Selátka divočáků jsou v některých oblastech jeho hlavní potravou.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

24.1.2018 14:37
Posečením rákosí se problém nevyřeší. Černá přechází velké vzdálenosti. Mírnou zimu přežijí snadno v okolních lesích, odkud ve svých výpadech budou pokračovat, no a na jaře budou v celém okolí vysoké zemědělské plodiny.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

30.1.2018 14:29
Drtivá většina černé zvěře se zdržuje v lánech kukuřice a řepky, kterou pěstujeme na OZE. Navíc na velkých lánech, kde se nedá lovit. Do lesů, rákosin a jiných krytů se stěhuje až po jejich sklizení. Naše nová vláda tento měsíc schválila vyjimku na podporu OZE na dalších 5 let i přes nedoporučení EU. Takže další leta budeme podporovat devastaci orné půdy a znečišťování podzemních vod ve jménu ekologie. Divočáci mají krmivo i kryt nadále zajištěn. I přes to, že na vyprodukování 1 Joule OZE je třeba spálit cca 4 Joule fosilních paliv. Panu MR je asi zbytečné vysvětlovat, že divočáci likvidují na co přijdou. Hnízda ptáků, zajíčata, srnčata. Hlavně že má viníka.
Odpovědět

Jan Škrdla

30.1.2018 19:47 Reaguje na Michal Ukropec
Tu výjimku na OZE jsem v dění posledních dní nějak nezaregistroval. Mohl byste mi k tomu prosím poslat odkaz.
Jinak pokud vláda bez podpory parlamentu schválila takovou zásadní věc, tak je to fakt síla.
Odpovědět
mr

30.1.2018 20:56 Reaguje na Michal Ukropec
Cit.:"Panu MR je asi zbytečné vysvětlovat, že divočáci likvidují na co přijdou. Hnízda ptáků, zajíčata, srnčata. Hlavně že má viníka." Trochu nechápu, kam tím míříte? Četl jste můj názor na velikost populace černé? Nebo se nám tu snad snažíte namluvit, že máte bezesné noci z těch desítek vypleněných hnízd divočáky třeba u motáků pochopů a lužních?
Odpovědět
KZ

Karel Zajíc

12.12.2018 21:58
PARADOX našeho státu: Evidentně méně aktivně lovících myslivců = více divočáků a naopak. Stavy divočáků není možno více snížit, protože jejich přírůstky jsou tak vysoké, že současný počet aktivně lovících myslivců to už nezvládne. Jenže v republice nuceně zahálí další tisíce potenciálních lovců, kteří vlastní všechno to drahé vybavení a lovecký lístek, jen se nemůžou dostat do žádného mysliveckého spolku. Tam jsou jejich žádosti v 99 procentech případů "vyřízeny" tím, že jim odepíší, že nikoho nepřijímají apod.. Dokonce je tak nakládáno většinou i s těmi myslivci, kteří nevlastní jen potřebné zbraně, ale jsou dokonce vlastníky několika hektarů půdy na kterých vznikají škody od divočáků v místě, kde tohoto vlastníka(myslivce) nechtějí přijmout! Myslivost se tak stala velice levnou, přitom prestižní zábavou pro všechny myslivce, kteří se v minulosti dokázali upíchnout do některé společenstevní honitby. A jejich zábava je má stát co nejméně peněz bez ohledu na to, jak velké škody zvěř činí ostatním spoluobčanům na polích, nebo lesích... Proč stát platil drahé odstřelovače a proč má stát rozdělovat miliony korun jako zástřelné mezi spokojené koníčkáře, když tu máme další velkou skupinu myslivců/lovců, kteří by velmi rádi vyrazili lovit divočáky zcela zadarmo? Ano, stovky až tisíce dalších lovců by stříleli přemnožené divočáky zadarmo, kdyby jim v tom nebránili ti myslivci, kteří si už berou státem vyplácené zástřelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist