https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-botanicke-zahrade-v-liberci-rozkvetly-vzacne-orchideje-zacinaji-i-kamelie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Botanické zahradě v Liberci rozkvetly vzácné orchideje, začínají i kamélie

29.12.2023 12:34 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zahrada má patrně největší sbírku orchidejí v zemi, jež čítá přes 1500 druhů. Ve vitrínách jich mohou návštěvníci vidět několik desítek.
Liberecká zahrada má patrně největší sbírku orchidejí v zemi, jež čítá přes 1500 druhů. Ve vitrínách jich mohou návštěvníci vidět několik desítek.
V Botanické zahradě v Liberci rozkvetly vzácné orchideje. Ve vitrínách je výběr pro znalce i raritní odrůdy. Kvést začínají také nejstarší kamélie v Evropě. Jsou až 250 let staré, řekl ČTK zahradník Lukáš Koprnický.
 

Kvetoucí orchideje jsou tradičně největším lákadlem vánočního období liberecké zahrady. "Standardně během roku máme s nimi dvě vitríny, ale teď jsou tři. A sortiment měníme, aby tam byly neustále čerstvé květiny," uvedl Koprnický.

Liberecká zahrada má patrně největší sbírku orchidejí v zemi, jež čítá přes 1500 druhů. Ve vitrínách jich mohou návštěvníci vidět několik desítek, aktuálně jsou tam ty nejhezčí z orchidejí rodu Calanthe, jež rostou v jihovýchodní Asii. "Taková zajímavost je, že jsou bez listů a mají jenom květy," upozornil zahradník.

V dalších dvou vitrínách označených jako Výběr pro znalce a Nejlepší odrůdy a vybrané rarity jsou převážně rostliny, která mají mezinárodní ochranu nejvyššího stupně (CITES) a nelze s nimi běžně obchodovat. Podle Koprnického jsou navíc obtížně pěstovatelné. Pokud se to ale povede, mají krásné květy. "Některé kvetou třeba den, některé měsíc. Jsou z různých podmínek, některé rostou v pralese, některé v horách, některé v subtropech," dodal zahradník.

Mezi lákadla botanické zahrady na přelomu končícího a začínajícího roku patří i rozkvetlé kamélie. V pavilonu Květnice je i pět nejdéle pěstovaných kamélií v Evropě. "Začaly už kvést a pokvetou až do jara," uvedl Koprnický. Za prohlídku ale podle něj stojí i další části zahrady. "Teď kvetou i aloe, to jsou rostliny z Madagaskaru, z Afriky. A ještě expozice Austrálie krásně kvete," dodal. Liberecká zahrada je nejstarší botanickou zahradou v zemi, vznikla v roce 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin, ročně ji navštíví kolem 60 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.12.2023 09:07
V článku jsou pitomosti. Orchideje Calanthe nejsou bez listů, ale vytvářejí je až po odkvětu. A mimochodem, druh Calanthe vestita jsem pěstoval už za totáče.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist