https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-breclavi-ochutnavali-burcak-nebo-pivo-z-rajcat-a-dalsi-speciality
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Břeclavi ochutnávali burčák nebo pivo z rajčat a další speciality

16.8.2020 12:50 | BŘECLAV (ČTK)
Sedmý ročník Slavností rajčat nabídl také třeba rajčatový koláč a koktejl Bloody Mary z čerstvé šťávy.
Sedmý ročník Slavností rajčat nabídl také třeba rajčatový koláč a koktejl Bloody Mary z čerstvé šťávy.
Burčák z rajčat patří k zajímavostem, které mohli v sobotu ochutnat návštěvníci Břeclavi. Sedmý ročník Slavností rajčat nabídl také třeba rajčatový koláč a koktejl Bloody Mary z čerstvé šťávy. Slavnosti přilákaly do ulic kolem břeclavské synagogy stovky lidí.
 

Pořadatelé dlouho váhali, zda slavnosti uspořádat i v situaci, kdy je potřeba zohledňovat protiepidemická opatření a kdy větší shluky lidí znamenají riziko šíření viru. Nakonec se rozhodli, že novou tradici nepřeruší, ale provedli dílčí změny. Kvůli koronaviru jsou letos slavnosti rozloženy na větší prostor, uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Lidé se tak nemusejí tolik mačkat.

U jednotlivých stánků lze ochutnávat desítky různých pokrmů s rajčaty, a to včetně specialit národních kuchyní - řecké, italské, bulharské, jihoamerické či romské. Fronty se tvořily například u obřích hrnců s polévkami, zájem ale vyvolávalo také rajčatové pivo.

Rajčata se v Česku pěstují nejvíce právě v Jihomoravském kraji. Statistický úřad k letošnímu květnu evidoval na jihu Moravy 259 hektarů ploch s rajčaty, což je zdaleka nejvíce ze všech krajů. Součástí břeclavských slavností byla přehlídka rajčat různých odrůd, tvarů a barev.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

17.8.2020 14:15
No já doufám, že používali rajčata pouze z jihu Moravy. Tak to jim přeji dobrou chuť.
Protože kdyby použili ty červené kuličky co se prodávají v krámech tak by se ještě teď léčili v nemocnici. Mám na mysli, tu rádoby červenou příšernost, kterou nám sem lifrujou holanďani a která se opravdu nedá jíst.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.8.2020 15:17 Reaguje na Milan G
To, co nám díky EU a hlavně EK posílají Holanďani a také Francouzi a Španělé, to nejsou rajčata, to je cosi, co jenom tak vypadá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist