https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-utratili-alpaku-kterou-se-snazil-zachranit-i-otec-britskeho-premiera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii utratili alpaku, kterou se snažil zachránit i otec britského premiéra

1.9.2021 01:07 | LONDÝN (ČTK)
Macdonaldová vedla za záchranu zvířete bitvu u soudů a požadovala nové přesnější testy.
Macdonaldová vedla za záchranu zvířete bitvu u soudů a požadovala nové přesnější testy.
Britští veterináři utratili lamu alpaku, u níž se před několika lety potvrdila bovinní tuberkulóza a jejíž majitelka od té doby vedla neúspěšnou právní bitvu za její záchranu. Informoval o tom server BBC. Proti záměru toto zvíře utratit se konalo i několik demonstrací a petici za jeho záchranu podepsalo podle televize Sky News přes 140 000 lidí. Za "justiční popravu" utracení lamy už dříve označil i otec britského premiéra Stanley Johnson.
 

Osmiletou alpaku jménem Geronimo si přivezla do Anglie z Nového Zélandu v roce 2017 veterinární sestra Helen Macdonaldová, podle níž mělo zvíře při převozu negativní test na bovinní tuberkulózu. Této nakažlivé choroby vyskytující se například u skotu se farmáři velmi obávají a nemoc se může přenést i na člověka.

"Naše soustrast paní Macdonaldové a všem, jichž se tato událost dotkla," vzkázala majitelce zvířete Christine Middlemissová z ministerstva zemědělství. Utracení označila za velmi smutnou záležitost, dodala ale, že se musí dodržovat pravidla a vědecká doporučení. "Důležité je chránit nejen dobytek našich farmářů, ale také zabránit šíření nemoci mezi lidmi," citoval hlavní veterinářku server BBC.

Macdonaldová vedla za záchranu zvířete bitvu u soudů a požadovala nové přesnější testy.

Vláda v prohlášení k události uvedla, že "alpace pozitivní na bTB zvané Geronimo byla provedena eutanazie, aby se zabránilo šíření nemoci". "Je nepochybně velmi stresují pro někoho přijít o zvíře kvůli tuberkulóze, ale takovým situacím farmáři bohužel musí čelit," uvedl mluvčí britského premiéra.

Macdonaldová si médiím postěžovala, že Geronima vyvedli násilím z její farmy v anglickém hrabství Gloucestershire. Kolem ní tábořili několik týdnů lidé, kteří se alpaku snažili zachránit. Jednu ženu krátce zadržela policie poté, co vodní pistolí postříkala policistu. Několik policistů také doprovázelo veterináře v ochranných oblecích, když lamu z farmy odváděli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

1.9.2021 09:46
Tuberkulóza je snadno přenosné smrtelné onemocnění, které se přenáší ze skotu na člověka. Nakažená zvířata se utrácí, čím dříve, tím lépe, protože jsou opravdu nebezpečným zdrojem nákazy. Ti protestující by potřebovali tuberkulózu zažít na vlastní kůži, příště by je taková blbost nenapadla.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 11:23
Moc by mě zajímalo, jestli se někdo pral za ty mraky utracené drůbeže kvůli ptačí chřipce? Přitom tato chřipka je pro člověka neškodná.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

30.9.2021 09:41
zasílat někomu upřímnou soustrast při utracení nemocného zvířete je dobroserská úchylnost 140 000 pomatenců a navíc ještě pracovníkem ministerstva !!! a ještě to utracení nazývat eutanázií či justiční popravou !!! !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist