https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-vzroste-na-dvojnasobek-pocet-kontejneru-na-textil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně vzroste na dvojnásobek počet kontejnerů na textil

12.4.2018 03:25 | BRNO (ČTK)
Počet kontejnerů na obnošený textil (na obrázku) v Brně vzroste na dvojnásobek. Do kontejneru na textil lze vhodit nejen oblečení, ale i boty, záclony, ubrusy, hračky, kabelky či bytový textil. Textilní banka Baltazar provozuje sběrnu, třídírnu, šatník a charitní prodejny.
Počet kontejnerů na obnošený textil (na obrázku) v Brně vzroste na dvojnásobek. Do kontejneru na textil lze vhodit nejen oblečení, ale i boty, záclony, ubrusy, hračky, kabelky či bytový textil. Textilní banka Baltazar provozuje sběrnu, třídírnu, šatník a charitní prodejny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SAKO Brno
Počet kontejnerů na obnošený textil v Brně vzroste na dvojnásobek. Městská odpadová společnost SAKO nahradí dosavadních 170 kontejnerů novými a přidá jich dalších 180. Budou hlavně na místech, kde jsou již dnes nádoby na tříděný odpad. Jako dosud textil poputuje do textilní banky Baltazar na podporu činnosti Diecézní charity Brno, uvedl včera v tiskové zprávě náměstek primátora Martin Ander (SZ).
 

Rozšiřování míst, které umožní upřednostnit další užívání odloženého textilu před jeho skládkováním nebo energetickým využitím, navazuje na již fungující projekty zaměřené na opakované využití. "Aktuálně provozujeme na čtyřech sběrných střediscích odpadu projekt Druhý život, kde lidé mohou odkládat staré věci, které už doma nechtějí, a někdo jiný si je může za symbolickou cenu zase koupit. Jiný projekt se zase věnuje odkládání starého nábytku, který dále poskytujeme sociálně potřebným," uvedl ředitel společnosti Karel Jelínek.

Do kontejneru na textil lze vhodit nejen oblečení, ale i boty, záclony, ubrusy, hračky, kabelky či bytový textil. Textilní banka Baltazar provozuje sběrnu, třídírnu, šatník a charitní prodejny. Navíc zaměstnává lidi dlouhodobě nezaměstnané a funguje pouze z materiálních darů a z výnosu charitních prodejen, takzvaných bazarů.

Textil se třídí a podle stupně opotřebení a druhu materiálu se určí jeho další použití. Část míří do charitních prodejen, větší část potřebným lidem a co nejde využít na nošení, se využije k materiálové recyklaci na výrobu koberců, izolačních materiálů a podobně.

V Brně jsou rozmístěné kontejnery také na papír, plasty, sklo a drobnější elektroodpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

11.6.2023 06:51
Tady je alespoň vidět, co mají lidé peněz, když si mohou neustále kupovat nové a nové oblečení. Mně to přijde jednak jako vyhazování peněz a pak jako zbytečná ekologická náročnost pro planetu. Ono vyrobit takové oblečení není jen tak. My se proto všechno, oblečení, nábytek, dekorace,... , snažíme objednávat z bazaru https://www.biginzerce.cz/ . Skoro nic nového doma nemáme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist