https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-zoo-se-narodil-maly-vacnatec-kusu-lisci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí

26.3.2020 00:08 | BRNO (ČTK)
V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí, zoo tento druh nechová ještě ani rok.
V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí, zoo tento druh nechová ještě ani rok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí, zoo tento druh nechová ještě ani rok. Odchov je zatím bez problémů, řekl včera mluvčí zoo Michal Vaňáč.
 

Na narození malého vačnatce upozornilo včerejší Právo. Kusu obývá lesnaté a křovinaté oblasti včetně velkoměst Austrálie a Tasmánie, zavlečený byl na Nový Zéland. Preferují život na stromech, jsou to samotáři a aktivní jsou převážně v noci. Živí se eukalyptovými listy, květy, ovocem, semeny, ale i hmyzem, ptačími mláďaty či malými obratlovci.

Vaňáč uvedl, že z narození tohoto mláděte mají v zoo velkou radost, protože tento druh nechovají ještě ani rok. Na Mniší horu dorazila loni 19. května nejprve samička Lily z Jihlavy, po ní přijel 21. července sameček Gin Gin. Lily se narodila přímo v Jihlavě loni 2. ledna, Gin Gin pochází z Budapešti a na svět přišel 7. dubna 2018.

"Péče o mládě probíhá v naprosté pohodě. Malý sameček je v boudě se svou matkou a dokonce se o něj někdy stará i otec, což je výjimečné. Odchov tedy probíhá naprosto bez problémů," uvedl mluvčí.

Kusu liší měří od 32 do 58 centimetrů a délka ocasu je od 24 do 40 centimetrů. Váží až 4,5 kilogramu. Samice rodí jedno mládě. Ve volné přírodě se dožívají sedmi let, v lidské péči to může být až dvojnásobek.

Návštěvníci nové mládě v exotáriu ale nyní nemají možnost vidět, zoo je kvůli opatřením kvůli šíření nového typu koronaviru uzavřená. K vidění je běžně asi 220 zvířat ve 400 druzích. Ročně brněnskou zoo navštíví přes 300.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist