https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bruselu-zacal-summit-eu-ceka-se-dlouha-debata-o-boji-proti-energeticke-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři EU debatují o cestě z energetické krize, rozděluje je strop na ceny plynu Aktualizováno

20.10.2022 18:45 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v Bruselu snaží najít shodu na společném postupu s cílem snížit ceny energií. Po sedmi hodinách diskuse lídry krátce před půlnocí stále rozdělovala především otázka zastropování ceny plynu spalovaného v elektrárnách a nebylo jasné, zda během noci budou moci oznámit dohodu. Lídři chtějí také projednat další podporu Ukrajině a tlak na Rusko. Na začátku jednání se k nim na dálku připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který podle šéfa Evropské rady Charlese Michela pronesl "silnou řeč".
 
Dnešní debata navazuje na úterní návrh Evropské komise, která s cílem zmírnit současnou energetickou krizi navrhla mimo jiné zahájit společné nákupy plynu, vytvořit mechanismus nouzového omezení ceny plynu nebo vytvořit pravidla solidarity mezi členskými zeměmi. Do plánu však nezahrnula strop na cenu plynu používaného k výrobě elektřiny - takové opatření má v EU značnou podporu, naráží však na odpor Německa a některých dalších zemí.

"Očekávám velmi intenzivní debatu a velmi, velmi dlouhý večer," řekla při příchodu na summit estonská premiérka Kaja Kallasová. Potvrdila tak slova některých diplomatů, kteří avizovali, že jednání by se mohlo protáhnout do brzkých ranních hodin, nebo i do dalších dní.

Aktualizovaný návrh závěrů summitu, který má ČTK k dispozici, obsahuje výzvu, aby komise urgentně pracovala na dočasném rámci pro cenový strop. Tato výzva ji přímo nezavazuje k předložení konkrétního návrhu, na které tlačí velká část zemí včetně Itálie nebo Španělska. Diplomaté očekávají, že právě tento bod vyvolá nejdelší diskuse a že "hra o slovíčka" může trvat dlouhé hodiny. Kromě toho se předběžné závěry dotýkají jednotlivých prvků plánu EK, přičemž je pravděpodobné, že alespoň části z nich Evropská rada vyjádří podporu.

Jistý unijní činitel novinářům pozdě večer sdělil, že naprostá většina lídrů se s body týkajícími se plánu komise a s výzvou týkající se stropu na plyn spalovaný v elektrárnách ztotožnila. Proti se ale údajně postavilo Německo a Maďarsko, které začaly prosazovat zásadní změnu. Ta by vyžadovala, aby budoucí návrhy komise v této oblasti znovu musela potvrdit Evropská rada a nikoli pouze kvalifikovaná většina zemí v Radě EU. Diplomatický zdroj nevyloučil, že by debata o energetických plánech mohla být nakonec přerušena bez dohody.

"Je patrná silná vůle shodnout se na společných závěrech," řekl předtím novinářům jiný unijní činitel obeznámený s průběhem jednání. Později dodal, že lídři jsou stále soustředění na téma vysokých cen energií a že chtějí dospět k "plnohodnotnému textu". Naznačil přitom, že diskuse je ještě poměrně daleko od konce a že může dojít k dalším zásahům do závěrů.

Kromě Německa se dosud k omezování ceny plynu stavělo zdrženlivě také Nizozemsko. Jeho premiér Mark Rutte nicméně dnes uvedl, že není proti evropským cenovým stropům. "Musíme se jen ujistit, že budou fungovat," řekl. Dodal, že Nizozemsko chce mít jistotu, že cenové stropy povedou ke snížení nákladů, a že plyn bude nadále proudit.

Lídři zemí na úvod summitu vyslechli předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou a poté k nim promluvil ukrajinský prezident. Podle Michela dal mimo jiné najevo obavy, že Rusko zaútočí na Kachovskou vodní elektrárnu. Podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) by Moskva mohla z tohoto útoku chtít falešně obvinit Kyjev.

"Kreml pokračuje v zabíjení civilistů a v útocích na nevojenské cíle a kritickou infrastrukturu. To znovu ukazuje skutečnou tvář této útočné války," uvedl na twitteru po Zelenského summitovém vystoupení Michel. Evropští lídři by dnes měli vyzvat k včasnému poskytnutí tří miliard eur (73,5 miliard korun) již dříve slíbené makroekonomické pomoci Ukrajině i k přípravě podmínek pro dlouhodobou finanční podporu země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (46)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

20.10.2022 19:13
Snad najdou řešení. Vždyť nás do energetické krize sami dostali, tak bych jim dal šanci, aby to napravili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 22:03 Reaguje na Richard Vacek
Je dávno nalezená a maká se na tom. Cena už jde dolů.
jenže v čecháčkistánu se pořád ještě neví, kdo za to muhehehhe může!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.10.2022 21:32
Česká vláda ztratila možnost stopnout obchody na energetické burze. Pražskou PXE už hlídá německý regulátor.
To jsou ty zprávy, kterým by se měla věnovat pozornost.
Stát mohl – a měl – zasáhnout proti blázinci, který v srpnu vypukl na energetických burzách po celé Evropě. Problém je, že na rozdíl od minulosti by to musel být někdo jiný než české úřady. Energetické deriváty obchodované na pražské energetické burze PXE jsou totiž obchodovány pod licencí mateřské lipské burzy EEX; zasáhnout by musel německý regulátor. Jenže ten zůstal v klidu.
Státy Evropské unie se však dostaly do problémů také samy. Třeba neuváženým odstavováním jaderných a uhelných elektráren, což v praxi vedlo k posílení závislosti na ruském zemním plynu, ale také vinou provozních problémů, které letos vyřadily z provozu až 65 procent výkonu francouzských jaderných bloků.
Jinými slovy, pokud někdo ovládá energetiku jiné země ,nelze již mluvit o národní suverenitě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 21:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
„Je to dáno (pokles cen plynu) nadprůměrně teplým počasím, téměř plnými zásobníky a také částečně vylepšenou produkcí výroby elektřiny z OZE, tedy nižší potřebou plynu pro výrobu elektřiny,“ říká Kocůrek.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-rusko-plynovou-valku-prohrava-ceny-na-burze-vyrazne-klesaji-217323#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest199_novy_box_firmy_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Tady se jasně potvrzuje to, co vám píšu pořád. Výkon OZE NEZVYŠUJE spotřebu plynu, ale je to zase naopak. Pochopíte to a uznáte?
Cha cha cha cha , NIKDY!!!
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 12:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Berte to tak, jak to popořadě říká Kocúrek - nadprůměrně teplé počasí je ten hlavní důvod.Elektřina z OZE je závislá na tom hlavním neovlivnitelném důvodu - počasí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 13:59 Reaguje na Jarda Bobr
Počasí je vždycky.
Ale ropáci tvrdí, že OZE se musí zálohovat plynem a čím více OZE, tím více potřebujete plynu. A to je příčina té krize. Což je nesmysl.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste demagog a hlupák Hanzle.

Vzhledem k odstavování uhelných a jaderných elektráren vzrůstá podíl výroby el. energie ze zemního plynu. Nárůst výroby z OZE není takový, aby tento stav nějak zvrátil.
To že se nahrazují domácí zdroje a nahrazují se zdroji zcela závislými na dovozu paliva je nezpochybnitelný fakt.
Celá Energiewende je na tomto postavená.
S tím jaké mají Němci problémy s výstavbou nových OZE a všeho potřebného kolem, je závislost mnohem větší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 15:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
"vylepšenou produkcí výroby elektřiny z OZE, tedy nižší potřebou plynu pro výrobu elektřiny,“ říká Kocůrek.
"Vzhledem k odstavování uhelných a jaderných elektráren vzrůstá podíl výroby el. energie ze zemního plynu. Nárůst výroby z OZE není takový, aby tento stav nějak zvrátil." Studnička
Tak to su z teho celé blbé.
Je teda větší potřeba toho plynu, nebo není?
Podle vašich grafů nikoli, podle řečí ano. Tož babo raď.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, umíte vůbec číst v grafech?

2014: 62 TWh
2015: 63 TWh
2016: 82 TWh
2017: 87 TWh
2018: 83 TWh
2019: 91 TWh
2020: 99 TWh

To je podle vás trend klesající?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Doplňte roky 21 a 22.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 16:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Nerozumíte otázce?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nerozumím, co jsou to za čísla. Nějak jste to tam neráčil uvést.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 17:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to z grafu, na který jsem vám několikrát uvedl odkaz.
Pokud nejste totální ignorant, tak moc dobře víte, že ten graf je o výrobě el. energie z jednotlivých zdrojů a ta uvedená čísla jsou výroba elektřiny z plynu.

Vámi uváděné hodnoty jsou kompletní celková spotřeba zemního plynu. To jaksi s výrobou el. energie nemá nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 18:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
šak nemosí. Problémem je celková spotřeba plynu kupovaná ze zahraničí, především z Ruska. Na tom grafu je jasně vidět, že ta se s rozvojem OZE nezvyšuje.
LiliPutin bude nějak rozlišovat, na co ten plan Němčour použije? Na energetiku zavře a do chemic. průmyslu ne?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 18:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže po zjištění reality nastává klasický Hanzlův uhýbný manévr na bláboly, které absolutně nesouvisí s tématem.

Hanzle, celou dobu je řeč o elektřině a OZE, tak tu neuvádějte celkovou spotřebu, tj. včetně průmyslu, domácností, dopravy atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 20:19 Reaguje na Jaroslav Studnička
Řeč je o tom, jak OZE zvedají objem plynu dováženého do Německa ze zahraniční.
NIJAK a už mě nese.te....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, tak proto argumentujete tímto: "vylepšenou produkcí výroby elektřiny z OZE, tedy nižší potřebou plynu pro výrobu elektřiny,“ říká Kocůrek."

Nebo tímto: "Ale ropáci tvrdí, že OZE se musí zálohovat plynem a čím více OZE, tím více potřebujete plynu".

Prostě klasika, melete a melete, jen abyste odpoutal pozornost od vašich lží...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Z vašeho grafu - Německo celková spotřeba zemního plynu:
1996 3.151 000 TJ
2006 3.319 975 TJ
2017 3.154 364 TJ
2019 3.166 000 TJ
2020 3.118 000 TJ

Dál to není, 2021 to už šlo asi dolů, 2022 výrazně.
Nevím, kde jste si vyhonil tu třetinu nahoru.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 15:50 Reaguje na Pavel Hanzl
I Vy jeden šibale, citujte ho pořádně! "Je to dáno (pokles cen plynu) nadprůměrně teplým počasím, téměř plnými zásobníky a také částečně vylepšenou produkcí výroby elektřiny z OZE, tedy nižší potřebou plynu pro výrobu elektřiny,“ říká Kocůrek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:16 Reaguje na Jarda Bobr
Přesně tak to cituji, račte se podívat o pár příspěvků výše.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 16:45 Reaguje na Pavel Hanzl
15:02 Citujete selektivně jak se Vám to hodí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 17:06 Reaguje na Jarda Bobr
Citace je přesná, ale je VŽDYCKY vytržená z kontextu, to jinak nejde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 20:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Citace je vámi zcela záměrně vychcaně zkrácená tak, aby vyzněla jak se vám zrovna hodí.

Což u křiváka jako jste vy nepřekvapí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 15:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Závislost vidím pouze u vás a to na psychotropním Putinovi.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 15:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Dlouhodobě upozorňuji na závislost na dovozu zemního plynu na úkor zachování domácích výrobních kapacit a kritizuji narůstání této závislosti.

Váš příspěvek je přinejmenším trapný...

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na těch grafech, co mě opakovaně posíláte, je prostě jasně vidět, že je to celé pitomost.
To mám fakt kua drát opakovat stokrát? To se do toho fakt nikdy nepodíváte??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, viz výše.
Vaše hloupost je neuvěřitelná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 20:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster D24, došly argumenty....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 20:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte to výše klystýre. Opravdu nebudu diskutovat o jednom ve dvou vláknech.

Navíc to dělám pro vás. Pak v tom máte chaos a nevíte co kde píšete za bláboly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 21:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste fakt komik.
Když je plynu málo, může si každý regulátor zalomit prst v řiti a nic nenadělá.
Jak se poshání dost objemu z neruských zdrojů a rozjedou se terminály, jde cena dolů. Regulátor neregulátor, Čecháček - Němčour, vsjo róvno.

"Třeba neuváženým odstavováním jaderných a uhelných elektráren, což v praxi vedlo k posílení závislosti na ruském zemním plynu,"
Stokrát opakovaná lež nestává se pravdou.
Příspěvek o jedno výš.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2022 07:40
Lídři zemí EU se dohodli na opatřeních proti drahým energií.
„Nyní máme velmi dobrá vodítka, abychom dále pracovali na otázce cen energií,“ prohlásila von der Leyenová. Komise podle ní představí své návrhy ministrům energetiky příští úterý.
=============
Tak z toho až mrazí , doslova marnost. Lídři se domluvili, že se domluví, to je jediný konkrétní výsledek hry o energetice v EU, kterou lze právem nazvat Komedie plná omylů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 08:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
A hlavní omyl je vaše zarytá představa, že tu krizi způsobil grýndýl, OZE a idioti ve vedení EU.
V Evropě jich moc ale nevidím, už od začátku bylo jasné, že Evropa musí postupovat společně, nesmí se rozhádat (ani kvůli hlupemu Orbánovi) a hlavně musí ctít solidaritu. Bez ní bychom zrovna my byli už v totálním bankrotu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.10.2022 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Debilně organizovaná energetická politika v Evropě je hlavní příčinou současného stavu. Vaše výblitky postavené na zveličování ruského vlivu a vychvalování rozhodnutí EK (zejména Timrmans a Lejnová) vás činí pro diskusi nepoužitelným.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2022 09:33 Reaguje na Vladimír Hošek
Jaká témata jsou pro Američany důležitá?
% z dotázaných
ekonomika 90
inflace 84
volební práva a integrita voleb 85
zbraňová politika 83
potraty 72
imigrace 72
klimatické změny 60
Zdroj: CNN/SSRS
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 10:07 Reaguje na Vladimír Hošek
Zkuste tu "debilní politiku" nějak specifikovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 10:49
„Získali jsme výjimku z cenového stropu na plyn, bezpečnost dodávek plynu do Maďarska tak není ohrožena,“ napsal maďarský premiér na facebooku.
Fakt dobrý!!!
Takže hlupy Orbán může kupovat plyn za daleko vyšší cenu, než zbytek Evropy!!
To ho Maďaři asi milují láskou nehynoucí a naše hlupačiska nám ho dávají za vzor, jak se vzorně "stará o svůj národ"!!

To mám ale fakt radši naši totálně neschopnou vládu, která na lidi mastí, ale zajistila plyn z neruských zdrojů, který jde trvale cenově dolů. A hlavně: krysa mužik už nás nemůže vydírat, na rozdíl o hlupeho....
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyjímku dostali Madaři a Rakušani.Napište za kolik dnes/dlouhodobě nakupují oni a za kolik zbytek Evropy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 13:56 Reaguje na Jarda Bobr
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-madarsko-taji-ceny-za-ktere-kupuje-rusky-plyn-zrejme-nejsou-az-tak-nizke-40410203
https://ekonomickydenik.cz/pohadky-o-uspesnem-madarsku-jsou-mimo-realitu-madarsko-ma-stejne-drahy-plyn-a-navic-i-rozvraceny-rozpocet/
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ne násobně ale stejně drahý to je rozdíl ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:23 Reaguje na Jarda Bobr
Čort zanajet, za kolik to kupují, neráčí to sdělit. Tak to bude asi darda, experti odhadují.
Ale důležité je, že my máme spolehlivé dodávky z více zdrojů a cena stále klesá, Maďarónům to může Putin zablokovat, jak Němčourů nebo nám. A klidne ze dne na den, což by nepřežili asi vůbec.
Ještě bude čurina, krysa bude hlupáka ještě krutě vydírat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 20:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže nevíte, ale kecáte:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Přečtěte si ty dva články, než začnete zase kdákat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 20:28
Putin ten útok na Evropu v podstatě celý zdupal.
Škrtil, lhal, šachoval, vydíral, dodával nedodával jen proto, aby nás rozeštval a tím oslabil. Jenže chytří Evropani ho prokoukli už zkraje, drželi se pohromadě, kupovali od něho 10x předražený gaz, cpali ho do zásobníků a mezitím maximální rychlostí sháněli plyn jinde, stavěli terminály atd. atd. a jak to vypadá dnes? Prakticky se na něho většina Evropy už může vymastit z vysoka.
Kdyby to loni na podzim zavřel natvrdo celý, fakt může dojít na bankrot.

Takže odhaduji, že se poučil a státům, kterým ještě nějaký plyn posílá, to zavře rázem a všechno. Až začne mrznout a zavře i ropu.
Ale pozdě, už ho máme na háku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 20:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Aneb minutka politrukovi dojmologie před spaním...
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.10.2022 21:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Myslíte, že tomu co tady píše i věří?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.10.2022 21:20 Reaguje na Jarda Bobr
Obávám se, že ano.
Pro zábavu by nikdo takové bláboly nepsal.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist