https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-centralni-casti-sumava-zacalo-platit-omezeni-vstupu-do-centra-tetrevi-populace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V centrální části Šumava začalo platit omezení vstupu do centra tetřeví populace

19.10.2023 17:34 (ČTK)
Hlavním důvodem omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce, který má v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populací ve střední a části západní Evropy. V území žijí nejméně desítky těchto ptáků. Tetřev je velmi citlivý na rušení po celý rok. Nejvíce ale v zimě.
Hlavním důvodem omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce, který má v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populací ve střední a části západní Evropy. V území žijí nejméně desítky těchto ptáků. Tetřev je velmi citlivý na rušení po celý rok. Nejvíce ale v zimě.
V centrální části Národního parku Šumava začalo dnes platit omezení vstupu do míst hlavní tetřeví populace. Týká se území u hranice s Národním parkem Bavorský les. Od Pramenů Vltavy nedaleko Bučiny u Kvildy až po vrch Plesná u Prášil se nyní mohou turisté pohybovat jen po značených turistických trasách, informoval ČTK mluvčí parku Jan Dvořák. K omezení vstupu parku přistoupil kvůli rostoucímu počtu lidí, kteří se pohybují i v místech, kde to je zakázané. Cíleně tam míří například někteří sportovci.
 

Hlavním důvodem omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce, který má v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populací ve střední a části západní Evropy. V území žijí nejméně desítky těchto ptáků. Tetřev je velmi citlivý na rušení po celý rok. Nejvíce ale v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a hnízdění a pak začátkem léta, kdy vyvádí kuřata, jež jsou náchylná v drsné šumavské přírodě na prochladnutí.

"Analyzovali jsme například data z mobilních sportovních aplikací, která ukazují na záměrné sdílení tras v nejcitlivějších částech Šumavy, zároveň narůstá počet přestupků řešených strážci národního parku či v rámci správních řízení. Zjistili jsme tak, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území nebo ji tvoří druhově hodnotná a citlivá území mimo současná klidová území, existuje čilý turistický ruch," řekl Dvořák.

Opatření jen spojilo plochu, ve které už klidové území existuje a je tak už desítky let z větší části nepřístupné. Podle ředitele parku Pavla Hubeného se omezení vstupu nedotkne žádné ze současných turistických tras. V některých případech se pouze upřesní časový režim trasy a způsob využití.

Správci parku omezili vstup na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Omezení se provádí opatřením obecné povahy po projednání s obcemi a po vypořádání připomínek veřejnosti. Opatření je dočasné na dva roky, pak se bude vyhodnocovat jeho účinnost.

"Představitelé obcí, na jejichž katastru k tomuto omezení dochází, tedy Prášily, Modrava, Kvilda a Železná Ruda, neměli k uvedenému kroku výhrady," uvedl náměstek ředitele parku Martin Pazourek. Ve veřejném projednání přijal park osm podnětů. Lidé nejčastěji nesouhlasili s omezením pěšího pohybu v tomto území v létě, v připomínkách také zaznělo, že na omezení doplatí slušní turisté a že by se území nemělo uzavírat, pouze zvýšit dohled či výši sankce.

Území s novým omezením vstupu podle Dvořáka přesně kopíruje část navrženého klidového území, které park představil v roce 2018. Klidová území se projednávají v Radě NP Šumava a přípravná fáze by měla končit. "Předpokládám, že by o dohodě o návrhu klidových území mohla rada hlasovat už na konci listopadu. Následně návrh klidových území s výsledkem hlasování rady předáme ministerstvu životního prostředí, které v rámci opatření obecné povahy proces vyhlášení dokončí," uvedl Hubený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist