https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceske-lipe-je-tularemie-zajicu-nemoc-je-prenosna-na-cloveka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V České Lípě je tularemie zajíců, nemoc je přenosná na člověka

9.7.2018 00:10 | Č. LÍPA (ČTK)
Tularemie se vyskytuje u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem je hmyz sající krev a drobní hlodavci. / Ilustrační foto
Tularemie se vyskytuje u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem je hmyz sající krev a drobní hlodavci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ivan Mikšík / NatureBlink
V České Lípě je tularemie zajíců, nemoc je přenosná na člověka. Ohnisko je v Dubici, mimořádná opatření k zamezení šíření této nákazy se vztahují na celé město i na Dolní Libchavu. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.
 

"Onemocnění je přenosné na člověka. K jeho nákaze dochází při nedodržení hygienických zásad při manipulaci s nemocnými nebo uhynulými zajíci, poraněnou kůží, prostřednictvím klíšťat, vdechnutím infikovaného prachu, přes oční spojivku nebo konzumací nedostatečně tepelně ošetřené zvěřiny," uvedl.

Tularemie se vyskytuje u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Přenos mezi jednotlivými druhy zprostředkovávají různí členovci, především klíšťata. "U zajíců po nakažení vzniká nejčastěji otrava krve s úhynem během několika dnů. V případě chronického průběhu zajíci ztrácí ostražitost a pohyblivost a hynou za příznaků vyhublosti a ztráty plachosti během několika týdnů," uvedl mluvčí města. Onemocnění se u člověka může projevovat jako těžký zápal plic spojený s hnisavou angínou nebo postižením kůže a jiných orgánů.

Opatřením, které nařídila veterinární správa, bude Česká Lípa podléhat tři měsíce. Uživatelé honiteb mají například zakázaný odchyt živých zajíců a jejich přemísťování. Musí také zajistit, aby všechna nalezená padlá zaječí zvěř byla bakteriologicky vyšetřena v akreditované laboratoři. "Doporučuje se používat ochranné rukavice při manipulaci s padlou zaječí zvěří a důkladná dezinfekce rukou. Při stahování a porcování zaječí zvěřiny je třeba si počínat s největší opatrností, všechna drobná zranění na rukou pečlivě ošetřit a důkladně si ruce umývat a dezinfikovat," dodal Šámal.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

9.7.2018 21:47
Tak nejprve tu "kdosi" vystřílí a vytráví všechny masožravce (dravci, šelmy, sovy), jež běžně likvidují celoročně drobné hlodavce (přenašeče tul.) a zdechliny zvěře, čímž brání šíření chorob u zvěře, a pak jsou všichni "překvapeni", že zajíci mají znovu tularemii. A ta tularemie je pro "některé" fakt nebezpečná choroba. Ale ne proto, že je to spojené s jejím nepříjemným průběhem nakaženého. Její největší nebezpečí spočívá v tom, že jsou zakázány hony na zajíce. A o tom to celé je.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist