https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-je-novy-druh-savce-belozubka-tmava-sem-doputovala-z-afriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku je nový druh savce, bělozubka tmavá sem doputovala z Afriky

21.8.2023 11:36 | BRNO (ČTK)
Bělozubka tmavá je 90. druhem české savčí rodiny.
Bělozubka tmavá je 90. druhem české savčí rodiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Berroneau / AV ČR
Vědci ze dvou ústavů Akademie věd objevili pro Česko nový savčí druh. Je jím bělozubka tmavá. Drobného hmyzožravce původem ze severní Afriky se podařilo zachytit loni na podzim, kdy přesně do tuzemska dorazil, není jasné. Objev představuje významný krok pro výzkum biodiverzity a pochopení vlivu klimatických změn na migraci druhů, uvedla akademie.
 

Bělozubka tmavá je 90. savčím druhem v Česku. Vědci odhadují, že dorazila v posledních několika letech, přesnou dobu neznají. "V poslední době se objevovaly zprávy, že doputovala třeba do Švýcarska nebo se díky člověku dostala až do Irska a Velké Británie. Pohyb směrem na sever byl patrný a její příchod k nám se dal předvídat," řekla Joëlle Goüy de Bellocq, vedoucí vědecká pracovnice týmu z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR, který bělozubku objevil. "Šíření na severovýchod pravděpodobně souvisí s klimatickými změnami a globálním oteplováním," dodala.

Odborníci savce poprvé zaznamenali při terénním výzkumu zaměřeném na myš domácí, na kterém spolupracovali s vědci z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky. "Hlodavce jsme odchytávali do živolovných pastí, ve kterých jsme jako návnadu používali ovesné vločky smíchané se sardinkami. Pravděpodobně právě rybičky způsobily, že se do pastí chytili i rejsci a bělozubky, kteří se stejně jako další drobní savci na podzim stahují k lidským obydlím," sdělila Barbora Vošlajerová z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky. Vědcům se podařilo chytit a pomocí DNA určit 14 jedinců bělozubky tmavé, kteří pocházejí z pěti lokalit v Karlovarském kraji.

V tuzemsku dosud žilo sedm druhů rejskovitých, z toho dva druhy bělozubek: bělobřichá a šedá. Co pro tyto drobné hmyzožravce bude znamenat příchod jejich poněkud větší sestřenice, ve vědcích vzbuzuje obavy. Ze sousedních zemí vědí, že se bělozubka tmavá chová poměrně agresivně a postupně vytlačuje ostatní, menší druhy bělozubek a rejsků. Zda podobný trend nastane i v Česku, mohou pomoci odhalit výstupy z plánovaného tříletého projektu, jehož cílem bude monitoring výskytu bělozubky tmavé a sledování interakcí s původními druhy. Projekt začne na podzim.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

21.8.2023 11:45
A nedotáhli ji s obchodem s rostlinami? A jako schovaná v kontejneru je to představitelné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2023 12:18
Další migrant, který bude omezovat a vytlačovat místní druhy. Ve Velké Británii invazivní veverku popelavou označili jako druh vhodný ke konzumaci, ale nedokážu si představit, že bych sežral tuhle bělozubku. I když, s ohledem na politický vývoj, budu možná časem vděčný i za ni.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.8.2023 12:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hlad je nejlepší kuchař, ale kočky ty rejsky nežerou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2023 13:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
Takže nakonec budu jako Trepifajksl z Dalskabátú, hříšné vsi, který snědl mouchu a komentoval to slovy:" Ono se řekne masařka, ale toho masa na sobě moc nemá."
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

21.8.2023 20:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Viděl jsem nějaký dokument o rejscich, a smrtelné nebezpečí představovalo vražedné komando složené z chrestyse, vyra a kocoura.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.8.2023 15:35
Už se těším, jak do Británie domigrují i hroši, kterým se tam dařilo za předchozí doby meziledové.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2023 08:30
Co na to EU? Hubit jako ostatní invazivní druhy a nebo konečně pochopit
Darwina, že úspěšnější vítězí a porazí původní druhy? U rostlin(dřevin)
to bude stejné i kdyby se stavěli na hlavu při odmítání nepůvodních druhů
všichni ekologové světa. Mimochodem na jihu Evropy tento druh už žije pár
desítek let a bylo otázkou času, kdy překoná Alpy a u nás pásmo hor kolem
republiky. V horách je pro ni chladno, ale nížiny ji svědčí.
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.8.2023 09:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Já si někdy říkám, že svoboda slova má mít jasně daná omezení XD
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist