https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-uz-nelze-spatrit-pravou-tmavou-oblohu-o-svetelnem-smogu-budou-diskutovat-vedci-s-ministrem-brabcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku už nelze spatřit pravou tmavou oblohu. O světelném smogu budou diskutovat vědci s ministrem Brabcem

26.12.2016 14:10 | PRAHA (ČTK)
Světelný smog je v Česku rozšířený a podle odborníků již není možné spatřit přírodně tmavou oblohu, světlo se totiž rozptyluje až desítky kilometrů od velkých měst. Negativně ke znečištění přispívá i osvětlení památek, pouliční lampy a v těchto týdnech také světelné vánoční dekorace
Světelný smog je v Česku rozšířený a podle odborníků již není možné spatřit přírodně tmavou oblohu, světlo se totiž rozptyluje až desítky kilometrů od velkých měst. Negativně ke znečištění přispívá i osvětlení památek, pouliční lampy a v těchto týdnech také světelné vánoční dekorace
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
O problémech se světelným znečištěním budou 5. ledna jednat s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) čeští astronomové. ČTK to řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan. Světelný smog nejen zásadním způsobem zhoršuje podmínky pro pozorování vesmíru, ale negativně ovlivňuje i život lidí, přírodu a ekonomiku. O schůzku požádali sami vědci, tvrdí, že stát nemá ochranu nočního prostředí a světelné znečištění systémově začleněny do ochrany přírody. Chtějí proto nabídnout odbornou pomoc.
 

Ve světlem znečištěném prostředí žije až 80 procent světové populace, uvedla v nové studii Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA). Potýká se s ním i Česko, nejvyšší koncentrace světelného smogu jsou v Praze, Brně, Ostravě a Liberci. Naopak nejméně jsou světelně znečištěny lokality na Šumavě, v Beskydech, v Jizerských horách, v Podyjí nebo v Českém Švýcarsku.

"V poslední době se u nás proti světelnému znečištění hodně dělá, ale je to bohužel nesystémové. V současné době například zpracováváme žádosti o měření a posudky ze Správy Chráněné krajinné oblasti Brdy nebo Správy Národního parku Podyjí. Zájem je ze strany jednotlivých útvarů ochrany přírody čím dál větší," uvedl Suchan, který je zároveň předsedou odborné skupiny České astronomické společnosti pro tmavou oblohu.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková potvrdila, že problematika světelného znečištění není na evropské úrovni dostatečně právně vyřešena. "Proto budeme na schůzce společně hledat možné cesty, jak tuto oblast legislativně postihnout," dodala. Připomněla, že ministerstvo se v minulosti podílelo na řešení problému světelného znečištění z polské oblasti Turów, které způsobovaly polské skleníky na pěstování zeleniny.

Vědci chtějí podle Suchana informovat Brabce o současné situaci ve výzkumu světelného znečištění, faktické ochraně před ním a zájmu o řešení, který dávají najevo mnohé instituce a městské samosprávy.

Světelný smog je v Česku rozšířený a podle odborníků již není možné spatřit přírodně tmavou oblohu, světlo se totiž rozptyluje až desítky kilometrů od velkých měst. Negativně ke znečištění přispívá i osvětlení památek, pouliční lampy a v těchto týdnech také světelné vánoční dekorace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MP

Miloš Petráček

3.1.2017 12:35
Ono nejde jen o oblohu a o krajinu. Kdejaká kompostárna svítí moderními lampami nějakých 7000K. Nesvítí zdaleka jen na svůj areál, ale kilometry daleko. U nás vyměnili na nádraží sodíkovky za cosi modrobílého, to je šílené, tahle svítidla ohrožují i řidiče, oko se přizpůsobí světelnému bodu mimo silnici a řidič před sebe pořádně nevidí. Celou noc je i u nás na vsi světlo,že se klidně obejdeme bez pouličního osvětlení a i v noci můžeme chodit na houby. Doma nemusíme svítit, lampa kilometr daleko nám umožňuje číst. Ovšem je to jako v horroru, vypadáme při tom jako zombie...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist