https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-brdy-si-i-v-teto-zimni-sezone-prijdou-na-sve-bezkari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Brdy si i v této zimní sezoně přijdou na své běžkaři

24.12.2021 00:56 | PŘÍBRAM (ČTK)
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy si i v této zimní sezoně přijdou na své běžkaři. Na podobě běžeckých tras se dohodly město Příbram a Vojenské lesy a statky ČR. V hřebenové oblasti bude možné opět využít páteřní Brdskou lyžařskou magistrálu ze Zaječova přes Dlouhý vrch, Houpák a Tok na Brdské sedlo a dál na Prahu a do Teslín. Oproti minulé sezoně však nebude možné vyrazit na lesní cestu Obrázeckou, kterou Vojenské lesy potřebují pro zajištění těžby, a také na menší úsek lesních cest Dlouhá, Korunská, Dobrotivská a část protipožárního příkopu. ČTK o tom informovala mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová.
 

Na Brdskou lyžařskou magistrálu naváže systém dalších cest, podobný jako v loňském roce. Brdské trasy budou opět napojeny na řadu nástupních míst na okraji CHKO ve Středočeském i Plzeňském kraji, díky tomu by se měl nápor návštěvníků rozložit. Vhodnými nástupními místy s dopravou či návštěvnickými parkovacími kapacitami budou opět Nepomuk, Láz, Bohutín, Příbram–Kozičín a Příbram–Orlov a dále Obecnice, Zaječov, Teslíny, Strašice, Dobřív, Mirošov, Skořice a Míšov.

Příbram a Vojenské lesy a statky už několik let usilují o to, aby adekvátní prostor v brdské přírodě dostali milovníci bílé stopy a zároveň byla zajištěna nezbytná sjízdnost části komunikací v CHKO. "Naší snahou je poskytnout veřejnosti maximální prostor pro zimní využití Brd, v lokalitě je však nezbytné zachovat páteřní síť udržovaných cest pro integrovaný záchranný systém a armádu. Každoročně se také celý systém trochu liší podle našich potřeb, letos především v návaznosti na dokončení sanačních těžeb po kůrovcové kalamitě," uvedl David Novotný, ředitel divize Vojenských lesů a statků Hořovice, která Brdy hospodářsky spravuje.

Pro aktuální sezónu se ke spolupráci připojily obec Strašice a Ski areál Těškov, které připravily několik tras z plzeňské strany Brd, konkrétně ze Strašic, Mirošova, Skořic a nedalekého Těškova. Tyto trasy budou upravovány strojově pro klasický i volný styl.

Příbram spolu s městskými lesy v letošní zimě vyzkouší provozování stopovacího zařízení na úpravu tras. "Úprava zimních běžeckých tras na lesních cestách z příbramské strany CHKO Brdy je s ohledem na hospodářskou činnost VLS či náročnost terénu pro stroj tažený za traktorem velmi obtížná. Město využije stroj k úpravě menších okruhů u Orlova a Kozičína, a pokud budou i ve městě dobré podmínky, tak také v areálu bývalého atletického oválu na Zdaboři. Cílem je vytvořit trasy pro méně zkušené nebo začínající běžkaře," uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.12.2021 06:26
Takže lunapark po vzoru mnohých míst Šumavy, Krkonoš, salámovou metodou, začíná !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist