https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cimickem-rybniku-v-praze-hynou-ryby-kvuli-teplu-a-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Čimickém rybníku v Praze hynou ryby kvůli teplu a suchu

2.8.2018 00:40 | PRAHA (ČTK)
V pražském Čimickém rybníku hynou ve velkém ryby. / Ilustrační foto
V pražském Čimickém rybníku hynou ve velkém ryby. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dzed / Pixabay
V pražském Čimickém rybníku hynou ve velkém ryby. V období od 23. do 30. července v něm uhynulo zhruba 150 kilogramů ryb. Důvodem jsou nadměrně vysoké teploty a sucho, což způsobuje nedostatek kyslíku. Do rybníka pracovníci Lesů hlavního města Prahy umístili čerpadlo, aby mírnili následky. Riziko hrozí i na dalších vodních plochách. Sdělil to Václav Nejman z organizace, která má vodní plochy ve správě.
 

"Dokážeme pouze zmírňovat následky plynoucí z tepla a sucha právě využitím čerpadla, které nabírá vodu z rybníka a rozstřikuje ji na vodní hladinu. Tím dochází alespoň k lokálnímu okysličení vody," uvedl Nejman.

Zcela zabránit úhynu ryb podle Nejmana nelze a jediné, co by situaci zvrátilo, by byl dlouhotrvající slabý déšť a s ním spojené ochlazení. Vzhledem k tomu, že nadprůměrně teplé počasí má v Česku vydržet do konce srpna, zlepšení situace neočekává.

Problémem jsou pro ryby teploty vody, při kterých se ve vodě hůře rozpouští kyslík, hranicí je 26 stupňů Celsia. Rozpouštění kyslíku dále ovlivňuje tlak vzduchu nad hladinou.

"S ohledem na současnou situaci, kdy jsou průtoky v potocích na minimech a hlavní město sužují vysoké teploty, hrozí riziko úhynu na všech vodních plochách. Prozatím jsme však úhyny ryb v rozsahu, k jakému došlo na Čimickém rybníce, nezaznamenali," uvedl Nejman.

Mezi nejodolnější ryby patří karasi a líni, dobře zvládají aktuální podmínky i kapři nebo štiky. Naopak hůře snášejí vysoké teploty okouni a candáti. Lososovité ryby, například pstruzi a siveni, jsou ke změnám velice citlivé a ze všech ryb jsou podle Nejmana nejvíce ohrožené.

Současný stav způsobilo i počasí v minulých třech letech, které bylo teplé a suché, což vedlo ke snížení hladiny spodních vod. Spodní voda obvykle plní roli zásobárny pro potoky a řeky. Do vodních nádrží tak přitéká méně vody, což snižuje proudění vody a tím i její okysličování.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist