https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-zrejme-bude-mozne-zakazat-pestovani-gmo-povolenych-v-eu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR zřejmě bude možné zakázat pěstování GMO povolených v EU

7.9.2016 16:30 | PRAHA (ČTK)
V Česku se pěstuje pouze geneticky modifikovaná kukuřice, její plochy se ale stále snižují. Už loni její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Letos pak podle údajů ministerstva zemědělství spadla o 92 procent, když ji pěstoval pouze jediný zemědělec
V Česku se pěstuje pouze geneticky modifikovaná kukuřice, její plochy se ale stále snižují. Už loni její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Letos pak podle údajů ministerstva zemědělství spadla o 92 procent, když ji pěstoval pouze jediný zemědělec
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stát pravděpodobně dostane od příštího roku možnost zakázat v Česku pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO), které jsou jinak v Evropské unii povolené. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice, Česká republika ji ale zatím nemohla využít. Změnit to má až novela, kterou Sněmovna schválila. Normu nyní dostane k projednání Senát.
 

V Česku se pěstuje pouze geneticky modifikovaná kukuřice, její plochy se ale stále snižují. Už loni její výměra klesla skoro o polovinu na necelých 1000 hektarů. Letos pak podle údajů ministerstva zemědělství spadla o 92 procent, když ji pěstoval pouze jediný zemědělec na Pardubicku na ploše 75 hektarů. V roce 2008, kdy byla v Česku GM kukuřice nejrozšířenější, ji pěstovalo 167 subjektů na ploše přesahující 8300 hektarů. Kukuřice s genetickou modifikací má lepší odolnost proti škůdci zavíječi kukuřičnému.

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil v předloze provést vesměs drobná zpřesnění. Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se neprosadil se snahou prodloužit z pěti na 15 let uchovávání záznamů v registru povolených geneticky modifikovaných organismů. Podobně Olga Havlová z Úsvitu neúspěšně chtěla zakázat používání GMO s výjimkou jejich využití pro lékařské účely.

Novela také ruší povinnost oznamování každého nového geneticky modifikovaného organismu, který je hodnocen jako nejméně nebezpečný, na uzavřených pracovištích. Jde například o vysoké školy, nemocnice nebo biotechnologické firmy, tedy o použití v laboratořích pro výzkumné účely.

Norma zjednodušuje postupy pro práci s GMO v nejnižší kategorii rizika, aby byla odstraněna nadbytečná administrativa při vědecké práci. Bude tak stačit jedno oznámení, pouze u první práce s GMO.

Ministerstvo životního prostředí nyní přijímá ročně přibližně 60 oznámení o GMO v nízké rizikové kategorii. Doufá v to, že se mu tak sníží administrativní náklady. O polovinu, na pět let, se také sníží doba, během které si budou muset instituce uchovávat dokumentaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

9.9.2016 23:11
Hlavně ti zelení EU vylízanci měli zrušit celounijní povolování dalších GMO odrůd, aby stát který nechce kopírovat hysterickou antiGMO unijní politiku, se mohl dostat z té středověké prdeIe, ve které vězí unijní zemědělství. Pokud si jednotlivé členské stát mohou libovolně zakazovat, tak je zcela logické, že by se měli moci i libovolně povolovat.
Na TIPP bylo včera pozdě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist