https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dansku-zacina-pravidelna-podivana-zemi-migruji-hejna-statisicu-spacku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dánsku začíná pravidelná podívaná, zemí migrují hejna statisíců špačků

5.10.2023 10:33 (ČTK)
Pozorování černých hejn zejména za úsvitu a za soumraku bývá zážitkem pro ornitology i pro laiky.
Pozorování černých hejn zejména za úsvitu a za soumraku bývá zážitkem pro ornitology i pro laiky.
Foto | Gail / Flickr
Dánsko v těchto dnech znovu zažívá pravidelnou podívanou, kdy zemí během letu do zimovišť na jihu Evropy migrují obrovská hejna statisíců špačků. Tomuto fenoménu se v dánštině říká Sort sol neboli Černé slunce, protože černá hejna zejména za úsvitu a za soumraku zakrývají slunce a zážitkem bývá pozorování tance ptáků po obloze pro ornitology i pro laiky, napsala agentura DPA.
 

"Ptáci si vybírají Vadehavet jako místo mezipřistání určené k dokrmení, protože tady jsou rozlehlé pastviny," uvádí se na stránkách dánského národního parku Waddenské moře (Vadehavet), který leží u hranic s Německem. Na pastvinách žije množství různorodého hmyzu, který je pro špačky vítanou potravou během podzimního letu z hnízdišť na severu kontinentu do zimovišť na jihu i při jarním letu opačným směrem.

Waddenské moře, v Německu nazývané Wattenmeer, je název pro pobřežní část Severního moře u Dánska, Německa a Nizozemska, která je i díky mokřadům a rozlehlým písčinám domovem mnoha specifických živočišných a rostlinných druhů. Oblast na pomezí Dánska a německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko u paty Jutského poloostrova využívají jako migrační zastávku i další druhy ptáků, mimo jiné i sibiřské husy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.10.2023 14:27
No myslím, že informace, že za úsvitu je omyl. Špačci se takto obvykle chovají než zahřadují ke spánku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.10.2023 15:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
JP

Josef Potr

6.10.2023 21:14
Žiju v předhůří Šumavy, ale občas zajíždíme za vínem na Jižní Moravu. A tam od rána bouchání a bouchání jen kvůli špačkům. Docela nás pobavilo, když místní vinař říkal, že to bouchání je účinné pouze částečně, že špačci zapadnou několik set metrů před vinicí a zbytek dojdou pěšky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist