https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-doupovskych-horach-zachytila-fotopast-dalsi-kocku-divokou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Doupovských horách zachytila fotopast další kočku divokou

16.8.2019 00:19 | K. VARY (ČTK)
V Doupovských horách na Karlovarsku zachytila fotopast další vzácnou kočku divokou.
V Doupovských horách na Karlovarsku zachytila fotopast další vzácnou kočku divokou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Doupovských horách na Karlovarsku zachytila fotopast další vzácnou kočku divokou. Záběry letos již druhého exempláře udělalo monitorovací zařízení Vojenských lesů a statků ČR (VLS) 4. srpna. Podle biologa Jiřího Sochora vše nasvědčuje tomu, že by se na Doupově mohla vyskytovat fungující populace této šelmy, uvedl včera v tiskové zprávě mluvčí VLS Jan Sotona.
 

"Doupovské hory jsou z hlediska ekologické hodnoty a druhové rozmanitosti mimořádně cenným územím, přesto nás dosavadní výsledky výzkumu překvapily. Jako správci území v souvislosti s výskytem kočky divoké nemusíme přijímat žádná mimořádná opatření, protože jde o lokalitu vojenského újezdu, která je veřejně nepřístupná," uvedl ředitel VLS Petr Král. Poprvé zachytila fotopast v Doupovských horách 27. května kocoura, kterého lesníci pojmenovali Valdemar.

Druhé zvíře je menší, zřejmě samice nebo odrostlé mládě. Místa obou záznamů jsou přitom od sebe vzdálena asi 15 kilometrů. Podle bioložky Jany Pospíškové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se v souvislosti s druhým výskytem kočky divoké o fungující populaci nedá s jistotou mluvit. Právě lokalita Doupovských hor je ale podle ní pro tento druh ideální.

"Vyhovuje jí krajina, kde se střídá přirozený les s otevřenějšími prostory, zarostlými křovisky a nižší vegetací, což jí poskytuje možnost úkrytů při lovu hlodavců, kterými se živí," uvedla Pospíšilová. Rozmnožování koček divokých dosud v České republice nebylo potvrzeno.

Výskyt kočky divoké vítají i samotní lesníci. Pomáhá například s regulací myšovitých, kteří způsobují významné škody na mladých lesních porostech.

Kočka divoká se vyznačuje šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, dále ptáky, menšími plazy a obojživelníky. V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv sem začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KZ

Karel Zvářal

16.8.2019 07:57
Chošišcha...
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist