https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dubaji-zacina-konference-cop28-svet-celi-nepriznivym-klimatickym-trendum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dubaji začíná konference COP28, svět čelí nepříznivým klimatickým trendům

29.11.2023 12:13 | DUBAJ (ČTK)
COP28 potrvá nejméně do 12. prosince, při loňském ročníku se však jednání oproti původnímu plánu protáhla a nelze vyloučit, že se tak stane i letos. Konference oficiálně začíná ve čtvrtek, série vystoupení premiérů a prezidentů je na programu od pátku, kdy s úvodním projevem vystoupí britský král Karel III.
COP28 potrvá nejméně do 12. prosince, při loňském ročníku se však jednání oproti původnímu plánu protáhla a nelze vyloučit, že se tak stane i letos. Konference oficiálně začíná ve čtvrtek, série vystoupení premiérů a prezidentů je na programu od pátku, kdy s úvodním projevem vystoupí britský král Karel III.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MauriceNorbert / Depositphotos
Osm let poté, co světoví lídři v Paříži oznámili přelomovou dohodu o snaze omezit globální oteplování, lidstvo stále nesměřuje k naplnění vytyčených cílů. Této skutečnosti budou čelit delegace z celého světa na nové klimatické konferenci OSN, která začíná ve čtvrtek v Dubaji. Přinést by mohla dohodu na postupném odklonu od fosilních paliv a vyjasnění plánů kolem fondu na odškodňování chudších zemí za dopady klimatických změn.
 

Jednání téměř 200 zemí světa o společném postupu v ochraně klimatu se konají po osmadvacáté, konference ve Spojených arabských emirátech tak nese zkratku COP28. Odhaduje se, že by se jí mohlo zúčastnit až 70 000 politiků, diplomatů, akademiků, aktivistů či podnikatelů, což by z ní činilo dosud největší setkání tohoto druhu.

Do Dubaje míří delegáti na konci roku, který se velmi pravděpodobně zapíše do dějin jako nejteplejší od počátku meteorologických záznamů. A objevují se i další signály o tom, že udržení globálního oteplování "výrazně pod dvěma stupni Celsia", což je cíl zakotvený v Pařížské dohodě z roku 2015, je čím dál nepravděpodobnější. Podle čerstvé zprávy OSN by oteplení při započítání aktuálně platných či diskutovaných opatření do roku 2100 dosáhlo 2,5 až 2,9 stupně oproti předindustriální éře, přičemž i nejoptimističtější scénář zahrnutý do analýzy dával jen 14procentní šanci naplnění 1,5stupňového cíle.

Během COP28 země OSN završí první "globální inventarizaci", tedy formální zhodnocení toho, jak si svět vede ve snaze omezovat emise skleníkových plynů, které oteplování klimatu způsobují. Výsledky procesu by se mohly promítnout do další várky klimatických plánů, které mají jednotlivé země v souladu s Pařížskou dohodou předložit do roku 2025.

Mnohé země světa v uplynulých letech deklarovaly, že chtějí dosáhnout stavu čistých nulových emisí, přičemž Evropské unie jako celek si jako termín pro tento cíl stanovila rok 2050. Skutečnost je však podle OSN taková, že globální produkce skleníkových plynů stále roste, zatímco globální oteplování již dosáhlo úrovně 1,2 stupně Celsia. Podle expertů lze katastrofální dopady klimatických změn odvrátit jen razantním omezováním využívání uhlí, ropy a plynu.

Loňská konference v Egyptě v tomto směru zásadní posun nepřinesla, letos se však podle deníku The New York Times rýsuje možná dohoda na nahrazení fosilních paliv energií z obnovitelných zdrojů. EU například prosazuje plán ztrojnásobit do roku 2030 kapacitu "čisté" energetiky, což v listopadovém společném prohlášení podpořily Spojené státy a Čína.

Ropný průmysl, který bude na COP28 pravděpodobně také silně zastoupený, je nicméně před začátkem konference silnější než kdy dřív, napsal web Politico. "Zisky rychle rostou. Výroba jde nahoru," shrnuje analýza aktuální vývoj. Globální dotace pro sektor fosilních paliv mezitím v loňském roce vyskočily na rekordních sedm bilionů dolarů (přes 150 bilionů Kč), uvedl v létě Mezinárodní měnový fond.

Vedle odklonu od fosilních paliv bude klíčovým tématem jednání v Dubaji vytvoření fondu pro odškodňování chudších zemí za dopady klimatických změn na jejich ekonomiku. Podle agentury AP vyjednavači před konferencí pracovali na prohlášení, které by vytyčilo základní cíle iniciativy a připravilo půdu pro její spuštění v roce 2024 pod dozorem Světové banky.

Příslib přelomového nástroje "klimatické spravedlnosti" byl hlavním výsledkem COP27. Cílem fondu je podpořit rozvojové země, které ke klimatickým změnám nepřispívají tolik jako ty bohaté, ovšem často jejich dopady pociťují silněji a nemají takové prostředky na adaptaci. Loni v Egyptě se delegace shodly především na principu, mnohé detaily o fungování fondu však zůstávaly nejasné.

COP28 potrvá nejméně do 12. prosince, při loňském ročníku se však jednání oproti původnímu plánu protáhla a nelze vyloučit, že se tak stane i letos. Konference oficiálně začíná ve čtvrtek, série vystoupení premiérů a prezidentů je na programu od pátku, kdy s úvodním projevem vystoupí britský král Karel III. Přesný seznam účastníků z řad světových lídrů nebyl do poslední chvíle jasný, podle médií se však nepočítá s osobní účastí vůdců dvou největších znečišťovatelů ovzduší, tedy amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Vedle jednání všech delegací bývají součástí klimatických konferencí i dílčí dohody uzavírané menšími skupinami zemí. COP26 konaná v roce 2021 například přinesla deklarace desítek zemí ohledně ukončení odlesňování a snižování emisí metanu. Deník The Washington Post ale tento měsíc napsal, že tyto sliby se zatím nepromítají do praxe a že některým aktivistům už se "zdánlivě nekonečným přílivem" podobných oznámení dochází trpělivost.

"Chodíme na tahle jednání a vidíme další slib a pak další slib," komentoval situaci Carlos Lopes, který vede organizaci African Climate Foundation podporující ekologickou transformaci v Africe. "A lidé ve skutečnosti neplní své závazky," dodal.


reklama

 
Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

29.11.2023 12:48
A jak se asi vyjádří k uhlíkové stopě každého zúčastněného, co !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 12:49
Jde jen o peníze a ustavení vlády globální finanční oligarchie nad světem.

Finance mají být jádrem COP28, klimatického summitu OSN , kterého se má zúčastnit cca 70 tis. osob.
Ekonomové tvrdí, že na podporu rozvojových zemí v jejich boji proti změně klimatu je potřeba přibližně 1 bilion dolarů ročně.

Šídlo z pytle vylezlo hned zde - má být ustaven Fond škod a ztrát pod kuratelou Světové banky (OSN)
"Evropská unie jasně signalizovala (...) svou ochotu podpořit toto úsilí podstatnými příspěvky, které se pravděpodobně budou pohybovat na úrovni miliard eur," řekla Cecilia Trasi, analytička z bruselského think-tanku Bruegel , zdroj Euro News.

Evropský parlament na konferenci vyšle 12člennou delegaci. Socialističtí a demokratičtí europoslanci, zahrnutí ve skupině, obhajují vysoké peněžní příspěvky s tím, že to pomáhá ukázat globální solidaritu….

Škoda, že zelené myslivny nezaznamenaly skutečnost, že v této chvíli probíhá na Zemi 55 různých ozbrojených konfliktů a jejich ukončení by OSN měla věnovat daleko větší pozornost než Zelené křížové výpravě proti sodovkáči.

Nesporným faktem je, že emise CO2 se od doby Pařížské konference výrazně zvýšily. Tedy zase nic.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 14:38
Světová spotřeba energie se od roku 1965 ztrojnásobila.V roce 2021 však uhlí, ropa a zemní plyn zajišťovaly 81 % celosvětové spotřeby energie, což je stejné procento jako v roce 1999.
Klimatické konference COP lze nejlépe charakterizovat jako marné.

Výstižnějším kritériem je však počet účastníků COP konferencí.
Každého z prvních pěti COP se zúčastnilo asi 5 000, ale tento počet vzrostl na více než 27 000 na COP15 v Kodani a více než 30 000 na COP21 v Paříži. Letošní konference v Dubaji má mít více než 70 000 účastníků.
(viz heslo "Více hlav , více rozumu " )

Pro lepší představu je to celé město Opava (58 tis.) plus Zábřeh na Moravě (12tis.) nebo bez jedné tisícovky celé Kladno. (69 tis.)

Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.11.2023 14:41
Bohaté státy čelí klimatickým změnám lépe a lépe chrání své občany, v chudých státech lidi vymřou a ti silnější utečou.
Solidaritu nikdo nečeká.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.11.2023 14:55
Nepříznivým trendem by bylo globální ochlazování. K tomu naštěstí nedochází, tak máme příležitost radovat se z toho, že směřujeme do období, které vždy v historii znamenalo dobu hojnosti.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.11.2023 15:58
O ničem.Gréta tam není.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.11.2023 18:04 Reaguje na karel krasensky
:-)
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.11.2023 20:12
CO2 je v chem. složení atmosféry zasoupen cca 0,037%. Z lidské činnosti údajně vznikaji asi 3% podílu celkového CO2. Může mi někdo vysvětlit jak se toto % odrazí v celkovém množství CO2 v atmosféře. Koloběh přírody produkuje a zpracovává CO2 průběžně, udržuje si vlastní rovnováhu, nedbá na mizivé % z lidské činnosti, naopak je asi vítaným i když mizivým doplňkem množství CO2, bez nějž by život zelené hmoty a přírody zanikl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2023 21:53 Reaguje na Milan Milan
Na wikipedii se píše (včetně uvedení odkazů na zdroje), že

Údaje z ledových jader ukázaly, že hladina CO2 v atmosféře se za posledních 420 000 let až do nástupu in-dustrializace v polovině 19. století pohybovala v rozmezí od 190 ppm v době vrcholící doby ledové po 280 ppm v teplých obdobích. V současnosti je v atmosféře cca o polovinu vyšší koncentrace CO2 ve srovnání s předin-dustriálním obdobím. Hlavními zdroji tohoto nárůstu koncentrace CO2 je spalování fosilních paliv pro výrobu energie a v průmyslovém sektoru. V mnohem menší míře se na tomto nárůstu podílí také uvolňování oxidu uhli-čitého uloženého v půdě a lesích v důsledku změn ve využívání půdy, jako je odlesňování.
Koncentrace oxidu uhličitého za posledních 10 000 let zůstala relativně konstantní na úrovni 300 ppm. Bilance koloběhu oxidu uhličitého tak byla v tomto období vyrovnaná. Od nástupu industrializace v 19. století se významně zvyšuje množství oxidu uhličitého v atmosféře. Současná koncentrace je pravděpodobně nejvyšší za posledních 15 až 20 milionů let.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_uhli%C4%8Dit%C3%BD
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.11.2023 07:47 Reaguje na Majka Kletečková
Oxid uhličitý obsažený v ovzduší je nepostradatelná látka pro fotosyntézu rostlin a zdroj uhlíku pro vytvářenou biomasu. V procesu fotosyntézy je CO2 rozkládán na uhlík a kyslík pomocí energie slunečního záření dopadajícího na danou rostlinu. Uhlík tvoří základní kostru organických látek (biomasy) a kyslík je uvolňován zpět do atmosféry. V chemických vazbách organických látek je zadržována energie slunečního záření. Ta je energetickým zdrojem pro veškerý život na Zemi.
Rostlinné druhy se v pravěku vyvíjely v mnohem vyšší koncentraci CO2.
Hladiny atmosférického CO2 dosahovaly v daleké minulosti pozoruhodných hodnot. Pravděpodobně vyvrcholily hodnotu 5000 ppm v pozdním ordoviku asi před 440 miliony let.
V roce 1960 byly hodnoty okolo 315 ppm, v roce 2022 okolo 421 ppm.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.11.2023 10:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono dost podstatnou otázkou, nezodpovězenou, ale pro klimaplašany samozřejmě jasnou je, co nastává dřív- jestli stoupající CO2 zvyšuje teplotu či naopak zvyšující se teplota zvyšuje koncentraci CO2.
Co jsem mohl načíst, tak spíš to vypadá, že platí ten druhý bod, ale to se plašanům vůbec nehodí do krámu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 10:32 Reaguje na pavel peregrin
Samozřejmě platí bod dvě, z ledovcových vývrtů to pozná i plašan. Jenže to je dost silný plašanský argument, že dnešní oteplování není přirozené, tj. cyklické a je způsobeno zcela cizím vlivem a to lidským.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 10:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak ono je to provázané. Nárůst CO2 - Nárůst teploty - Nárůst CO2. :) Ale pro některé je to hrozná záhada, že během posledních, já nevím, milion let byl max obsah CO2 v atmosféře nějakých 300 ppm a po masivním rozšíření spalování fosilních paliv vyskočil obsah na 420+ ppm. Odkud ten CO2 asi pochází, že? :) Ona tato otázka je ,,nezodpovězená,, pro někoho jako je peregrin a vinkler - kteří mají načtené ty správné zdroje a zbytek ignorují a bagatelizují. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.11.2023 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě naopak. Protože nejdříve stoupá teplota a TEPRVE PAK CO2. A to je přesně to, oč tady běží.
Protože když stoupne teplota, tak se logicky uvolňuje víc CO2. Jenže pokud stoupá teplota a teprve v závislosti na ní CO2, tak zřejmě vliv lidstva bude nulitní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 10:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je fakt hezké. Myslíte si, že bychom přežili, kdyby se dnes změnila atmosféra na tu, která panovala v pozdním ordoviku? Asi 35% kyslíku, úplně jiné složení vzduchu, místy nejchadnější období vůbec, neexistence živočichů na souši atd. atd. fakt dobrej nápad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 10:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 11:14 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková, to je zcela zbytečné. Jak můžete vidět on jede čistou olejářskou propagandu o tom, jak je CO2 prospěšný a jak ho kdysi bylo v atmosféře víc. Ostatní ignoruje a bagatelizuje a vybírá si ,,alternativní,, vědce kteří podporují jeho propagandu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2023 22:17 Reaguje na Majka Kletečková
Myslíte si, že množství CO2 v blízkosti věčného ledu je stejné jako v ranním pralese nebo že je blízko průměrné hodnoty na planetě? Asi před 10 000 lety asi 280 ppm může taky být 350 před 9900 lety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist