https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-evropske-unii-zacal-v-plnem-rozsahu-platit-zakaz-dovozu-ruskeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Evropské unii začal v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí

11.8.2022 12:35 | KYJEV (ČTK)
Rusko se na dovozu uhlí do EU podílelo zhruba 45 procenty, největšími odběrateli ruského uhlí byly Německo, Polsko a Nizozemsko.
Rusko se na dovozu uhlí do EU podílelo zhruba 45 procenty, největšími odběrateli ruského uhlí byly Německo, Polsko a Nizozemsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Evropské unii dnes v plném rozsahu začal platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého balíku protiruských sankcí. Ve středu totiž skončila čtyřměsíční lhůta pro ukončení existujících kontraktů. Aktivovalo se tak první embargo EU na dovoz energií z Ruska od začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.
 

"Desátý srpen představuje konec období pro ukončování dovozu ruského uhlí. Už nebude platit žádná další výjimka," uvedla Evropská komise (EK), podle které přijde Rusko v důsledku embarga asi o osm miliard eur (téměř 200 miliard Kč) ročně.

Ani pro Evropskou unii však nebude snadné přizpůsobit se novým podmínkám. Rusko se na dovozu uhlí do EU podílelo zhruba 45 procenty, největšími odběrateli ruského uhlí byly Německo, Polsko a Nizozemsko.

Česká republika loni z Ruska dovezla přes 300.000 tun černého uhlí. Podíl Ruska na celkovém dovozu černého uhlí do země tak činil zhruba sedm procent. Výpadek dodávek uhlí z Ruska podle odborníků může Česká republika nahradit dovozem z jiných zemí.

Začátkem června se EU dohodla na šestém balíku protiruských sankcí, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.8.2022 11:49
Jednoduchým výpočtem mi vychází, že my dovážíme ročně asi 4.2 miliónů tun černého uhlí, přitom se zavírá OKD. Nechápu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.8.2022 14:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím, jak je to na karvinské části, ale ostravká část OKD je vytěžena. Spodní patra ostravských dolů se nechávají zaplavit a pouze na dole Jeremenko byla vybudována velká čerpací stanice v pátém patře, aby se spodní vody netlačily na Karvinsko. Je to taky otázka ekonomiky. Pokud uhlí z venku dovezeme za výrazně nižší cenu, než ho vykopeme doma, není důvod nostalgicky udržovat otevřené šachty.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.8.2022 15:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím pane Šděnka.Nedávno jsem chytal zprávu,že začalo zasypávání Frenštatu j to na okresním plátku frýdecko-místecký deník.Jestli máte naládu napište jako profík svuj názor.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.8.2022 15:44 Reaguje na karel krasensky
Profík nejsem, ale názor mám. Ten důl se vůbec neměl otevírat. Je to v hornaté oblasti, kde nikdy nevíte, co udělá podloží, které je rozrušené po těžbě. Zastánci těžby se mohou dušovat, že vše mají spočítáno, ale příroda je mocná a udělá si svoje bez ohledu na lidi. Mi úplně stačilo, jak se na Karvinsku během jednoho dne propadla stará těžní věž do podzemí a nezbylo po ní, kromě díry v zemi, vůbec nic. A co se týče toho Frenštátu, tak těch negativ je mnohem více
1) Zničená příroda, protože těžba sebou přináší i různé ekologické průsery (úniky chladících kapalin a maziv.....).
2) Problém odvozu hlušiny. Hlušina při těžbě zákonitě vzniká a na místě by se určitě nedala ukládat. Takže by zbyl odvoz na nějaké hodně vzdálené uložiště a její doprava by znamenala rovněž zátěž pro místní přírodu.
3) Odvoz uhlí - auty asi těžko, takže by se musela postavit železnice, což by taky ovlivnilo okolí.
4) Už zmíněné rozrušené podloží by mohlo rozpohybovat hory. Uvědomme si, že to jsou stovky miliónů tun hornin a pokud se jednou pohnou, nezastaví je nikdo. Před jednou známou geoložkou jsem udělal legraci, že to by taky mohla Lysá hora doputovat až k Frýdku Místku, ale ona říkala, že podle uložení vrstev by to šlo spíše na opačnou stranu. Takže i tahhle možnost tady je.
5) Zaměstnanost místních - podle posledních údajů se náš národ do hornictví moc nehrne. Na Ostravsku to hodně řešili dovozem Poláků. Co by to udělalo s malebným okolím, kdyby se tam postavila ubytovna, v které by bydleli zahraniční havíři, si dokáže domyslet každý.
To je jenom pár bodů, ale myslím si, že nic dobrého by to nepřineslo.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.8.2022 16:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To s tím nestabilním terénem zmiňoval i můj děd (fáral na Švermovi) někdy v devadesátých letech.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.8.2022 18:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Díky za info od praktika .At se vede
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.8.2022 17:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Důl Paskov byl důl, který těžil s nejvyššími náklady na světě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.8.2022 17:45 Reaguje na Darth Bane
Proto se ho taky Bakala za korunu zbavil a hloupý Český stát tam teď každý rok cpe hromady miliónů.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.8.2022 20:07 Reaguje na Darth Bane
Švýcarští vinaři vyrábějí víno které je také nejdražší na světě...
:)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.8.2022 11:35 Reaguje na Kamil Krabice
To máte sice pravdu, ale u vína se hodnotí úplně jiné parametry než u uhlí. Nebo jste snad někdy zkoušel ochutnávat a hodnotit uhlí?
Odpovědět
DB

Darth Bane

13.8.2022 12:01 Reaguje na Kamil Krabice
Ano, a víte proč, protože Švýcarsko vinaři, nikoli chacharsti spindirove. Asi to švýcarské víno nalezlo kupce , na rozdíl od toho chacharskeho uhlí. Kdybyste měl sociální cítění, pak byste to chacharske uhlí za tu cenu, která nákladové vycházela nejvyšší na světě nakupoval.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.8.2022 16:13
Díky zákazu dovozu ruského uhlí stoupla cena uhlí od ledna 3x. Takže mnohé z nás bude hřát v zimě hlavně pocit, jak jsme to tomu Putinovi zase natřeli.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.8.2022 16:17 Reaguje na Richard Vacek
Myslím, že vás pane Vacku budou hřát především benefity globálního oteplování, nebo ne?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.8.2022 18:00 Reaguje na Jakub Graňák
Domnívám se, že do zimy se tak globálně neoteplí. I když co stupeň, to 6% úspora na topení.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.8.2022 18:55 Reaguje na Richard Vacek
Kdoví... loňská zima byla nad poměry teplá a suchá, nejinak je tomu i teď v létě
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

11.8.2022 21:59
tak dobrou noc všem
https://www.youtube.com/watch?v=bq3i1zjAIa4
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist