https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hradeckem-kraji-se-zatim-vymenilo-5200-kotlu.zajem-je-o-tepelna-cerpadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V hradeckém kraji se zatím vyměnilo 5200 kotlů. Zájem je o tepelná čerpadla

23.7.2020 00:03 | HRADEC KRÁLOVÉ; (ČTK)
Nejčastěji lidé nahrazují starý kotel tepelným čerpadlem.
Nejčastěji lidé nahrazují starý kotel tepelným čerpadlem.
Dotaci na výměnu starého neekologického kotle v Královéhradeckém kraji dosud získalo 5174 žadatelů. Z evropských dotací bylo mezi ně rozděleno 578 milionů korun. Nejčastěji lidé nahrazují starý kotel tepelným čerpadlem. Například při poslední dotační výzvě na tepelná čerpadla připadly dvě třetiny nově instalovaných zdrojů vytápění. Po tepelných čerpadlech lidé nejčastěji pořizují plynové kotle. Nejméně je kotlů na biomasu.
 

"O kotlíkové dotace je stále velký zájem," řekl ČTK krajský radní pro regionální rozvoj a dotace Pavel Hečko (ČSSD). Svědčí o tom například to, že pořadník s 1500 místy byl při posledním dotačním kole loni v září zaplněný elektronickými podáními za 40 vteřin.

Radní připomněl, že Královéhradecký kraj byl jedním z prvních, který zavedl podávání žádostí výhradně elektronicky. Lidé tak nemusí před úřadem stát fronty. Problémy s internetovým podáváním žádostí se objevily jen při prvním dotačním kole v lednu 2016, kdy byl kvůli přetížení serveru systém zpočátku pomalý. Po posílení serveru a úpravě systému problémy zmizely.

Osvětu a podporu projektu kraj dává i tím, že pro zájemce o dotace pravidelně pořádá ve větších městech informační semináře. Úspěšným žadatelům kraj také poskytuje zálohy na pořízení nového zdroje vytápění.

První dotační vlna na výměnu kotlů v kraji začala v lednu 2016, druhá v říjnu 2017. Nyní běží třetí vlna, v níž se rozdělují poslední peníze z fondů EU. V první kole třetí vlny bylo mezi 1338 žadatelů rozděleno 157 milionů korun. Druhé kolo třetí vlny začne 2. září a bude se v něm rozdělovat 42 milionů korun, z nichž by mohlo být uspokojeno asi 350 žadatelů.

Registr žadatelů však bude 2. září nastaven na 1800 míst. Kraj si tím vytvoří takzvaný zásobník žadatelů, kteří by dotaci mohli získat z peněz, které kraj ještě získá v budoucnu.

"Kraj se bude snažit o navýšení financí z evropských i státních zdrojů. Proto požádá o dočerpání předchozích grantů ministerstvo životního prostředí. Jedná se minimálně o pět milionů korun," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann. Dále kraj podle něj požádal o registraci do programu Nová zelená úsporám - Adaptační a mitigační opatření, kde je pro Královéhradecký kraj vyčleněno přibližně 79 milionů korun.

Dotaci lze použít na kotel na biomasu, tepelná čerpadla a na plynové kondenzační kotle. Maximální výše podpory v poslední dotační vlně činí až 127.500 korun. Průměrná výše přidělené dotace je zatím na úrovni 106.000 korun.

Program výměny starých kotlů v ČR začal v červenci 2015, kdy ministerstvo životního prostředí vyhlásilo tzv. kotlíkové dotace. Podle ministerstva výměna kotlů v první a druhé dotační vlně pomohla zlepšit ovzduší v zemi. Mimo jiné ročně snížila emise tuhých znečišťujících látek o 2700 tun, emise CO2 o 388.000 tun a emise jemných částic o 427 tun.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist