https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-japonsku-zacal-kontroverzni-lov-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Japonsku začal kontroverzní lov delfínů

2.9.2019 00:24 | TOKIO (ČTK)
U jihojaponské vesnice Taidži začal každoroční kontroverzní lov delfínů. / Ilustrační foto
U jihojaponské vesnice Taidži začal každoroční kontroverzní lov delfínů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
U jihojaponské vesnice Taidži začal každoroční kontroverzní lov delfínů. Rybáři kytovce nahánějí do mělké vody, kde některé noži zabíjejí pro maso a jiné chytají, aby je následně mohli prodat do akvárií. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Lov delfínů má v Japonsku dlouhou tradici a rybáři se brání tvrzením, že vybíjení delfíni nepatří k ohroženým druhům. Jíst delfíní maso je prý stejné jako jíst hovězí či drůbeží maso.

 

Letošní lov delfínů začal v neděli. Podle japonských médií se ale rybáři první den vrátili bez úlovku. Ochránci přírody označují lov na delfíny za krutou praktiku a uvádí, že zvířata mohou umírat na udušení i 30 minut. Místní rybáři ale trvají na tom, že jejich komunita na lovu delfínů závisí. Lovecká sezóna potrvá šest měsíců.

Lov delfínů v Taidži se dostal do širšího povědomí před deseti lety v důsledku oscarového dokumentárního filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho tehdejší uvedení provázely protesty nacionalistických skupin, které ho považují za "protijaponský" film, útočící na tamní tradice.

Japonsko se také stalo terčem kritiky poté, co letos po 31 letech obnovilo komerční lov velryb. Stalo se tak krátce po vystoupení z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Komerční lov velryb letos začal 1. července. Japonsko nicméně lov velryb nikdy zcela neukončilo; každoročně jich tak pod záminkou "výzkumu" zahynou stovky, píše BBC.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

2.9.2019 13:03
Kdyby se takhle měli jako japonci chovat všichni,tak jsou moře a oceány mrtvé.A není síla která by jim v tom drancování mořské fauny zabránila.Potápět jejich rybářské lodě by pomohlo.Ale to by šikmé oči řvali jako prorvaní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist