https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jihoceskem-kraji-roste-pocet-pripadu-klistove-encefalitidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jihočeském kraji roste počet případů klíšťové encefalitidy

24.10.2016 10:54 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Počet pacientů s klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji neustále roste.
Počet pacientů s klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji neustále roste.
Počet pacientů s klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji neustále roste. Letos už hygienici evidovali 92 případů, což je o 52 více než ve stejném období loni. V minulém týdnu do statistiky přibyly čtyři nové případy. Novináře o tom dnes v tiskové zprávě informovala ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.
 

"Jestliže se podíváme na výskyt potvrzených onemocnění podle věkových skupin obyvatel našeho kraje, vidíme, že věkovou skupinou s největším počtem onemocnění klíšťovou encefalitidou je kategorie 55 až 64 let, kde registrujeme 29,3 procenta všech letošních případů," uvedla. Dodala, že vysoký podíl hygienici evidují rovněž u lidí ve věku od 45 do 54 let. Tato skupina tvoří více než 16 procent všech nemocných. Podle Kotrbové by se právě starší lidé měli nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě.

Pokud jde o lymskou boreliózu, zaznamenali jihočeští hygienici v minulém týdnu 10 nových pacientů. Celkem tak letos vzrostl počet na 180 případů, což je o 65 více než loni. I tady tvoří výrazný podíl starší lidé. "V případě lymské boreliózy ve věkových kategoriích nad 45 let pak evidujeme téměř dvě třetiny všech letošních onemocnění v Jihočeském kraji," řekla Kotrbová.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist