https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jizerskych-horach-si-vyzkouseji-lihnuti-jiker-pstruha-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jizerských horách si vyzkoušejí líhnutí jiker pstruha v přírodě

6.9.2018 00:40 | LIBEREC (ČTK)
Vodohospodáři z Lesů ČR do potoků a tůní v Jizerských horách vysadili za více než deset let přes 100.000 ryb původních druhů, zejména pstruhy obecné a střevle potoční.
Vodohospodáři z Lesů ČR do potoků a tůní v Jizerských horách vysadili za více než deset let přes 100.000 ryb původních druhů, zejména pstruhy obecné a střevle potoční.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Vodohospodáři z Lesů ČR do potoků a tůní v Jizerských horách vysadili za více než deset let přes 100.000 ryb původních druhů, zejména pstruhy obecné a střevle potoční. V příštím roce se chtějí pokusit také o částečně přirozený odchov v přírodě. V tiskové zprávě o tom včera informovala mluvčí státní firmy Eva Jouklová.
 

Líhnutí jiker pstruha v přírodě si vodohospodáři vyzkoušejí pomocí Firzlaffova inkubačního přístroje. "Uměle vytřené a oplodněné jikry se vloží do boxu a celý přístroj umístíme na dno toku. Na jaře vykulený plůdek vypustíme do potoků," uvedl Petr Dvořák z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, jež se na projektu podílí. Takto odchované ryby se podle něj lépe přizpůsobí životním podmínkám. "A častěji se vrací zpátky do své původní lokality," dodal.

Pstruzi v minulých desetiletích téměř vymizeli z Jizerských hor kvůli průmyslovým exhalacím z polských a německých elektráren a dalším škodlivinám. Nebyli schopni přežít v příliš kyselé vodě. Díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi nyní dokážou v potocích vydržet. Lesy ČR s projektem začaly v roce 2008, každý rok správci toků státní firmy na jaře na různých místech Jizerských hor vysadí asi 10.000 plůdků pstruha obecného a do vybraných úseků toků ve vyšších polohách hor pak stovky dvouletých pstruhů. "Jde například o pramenné části Černého potoka nebo Bílé Smědé, tam, kde nehospodaří rybáři," uvedla Jouklová.

Střevli potoční se zase daří v průtočných tůních a v nádržích i obnovených korytech vodních toků, například u Raspenavy nebo na Malé Jeřice v Oldřichově v Hájích na Liberecku. "Ročně jich vysadíme stovky," uvedl vedoucí správy toků oblasti povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl. "Někde ryby vysazujeme opakovaně. Chceme zajistit stabilní a geneticky rozmanitou populaci," dodal.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist