https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kladne-nekdo-ponicil-dalsi-sdilena-elektrokola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kladně někdo poničil další sdílená elektrokola

26.6.2018 00:35 | KLADNO (ČTK)
V Kladně někdo poničil další sdílená elektrokola, které město zprovoznilo před necelým měsícem. Jeden bicykl kdosi shodil z mostu do Sítenského údolí, další skončil v Kročehlavském rybníku. / ilustrační foto
V Kladně někdo poničil další sdílená elektrokola, které město zprovoznilo před necelým měsícem. Jeden bicykl kdosi shodil z mostu do Sítenského údolí, další skončil v Kročehlavském rybníku. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Kladně někdo poničil další sdílená elektrokola, které město zprovoznilo před necelým měsícem. Jeden bicykl kdosi shodil z mostu do Sítenského údolí, další skončil v Kročehlavském rybníku. Pachatelům hrozí v případě dopadení až rok vězení, informovala dnes mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Už dříve bylo nalezeno jedno zničené elektrokolo v ulici Františka Oplta.
 

V pondělí našel kolemjdoucí jedno poškozené kolo v Sítenském údolí. "Je zjevné, že kolo bylo hozeno z mostu. Bližším ohledáním bylo zjištěno, že navíc neznámý pachatel přestřihl brzdová lanka," uvedla mluvčí. Škoda byla vyčíslena na 5000 korun. Další kolo někdo v noci na pondělí hodil do Kročehlavského rybníka v Dlouhé ulici a způsobil tím škodu 40.000 korun. V případě prvního kola nalezeného v ulici Františka Oplta byl bicykl zcela zdemolován a škoda byla 50.000 korun.

Policie přijme veškeré informace, které by vedly k vypátrání pachatelů, na obvodním oddělení Kladno-město, telefonním čísle 974 873 500 nebo na bezplatné lince 158.

Sdílená elektrokola se v Kladně půjčují od konce května, v nabídce jich je osm desítek. Lidé si mohou zvolit, zda chtějí jet v režimu běžného kola či využít při jízdě pomoc elektromotoru. Pro registraci stačí například karta na městskou hromadnou dopravu či bezkontaktní platební karta.

Po městě jsou vyznačeny více než čtyři desítky bodů, kde je možné kolo "zaparkovat" ve virtuálních stanicích. Uživatel do nich bicykl bezplatně odloží, aniž by ho musel jakkoliv upevňovat. K vracení kola stačí po odstavení opakovaně stisknout brzdu a tím se bicykl zamkne. Výpůjčka kola na dobu kratší než 20 minut je zdarma, za dobu delší už zájemci zaplatí, například hodina stojí 20 korun, dvě hodiny jsou za 50 korun.

Sdílení kol funguje také v Praze, Brně, Olomouci, Teplicích nebo Českých Budějovicích. Půjčovny kol provozují ve středních Čechách i České dráhy, velký zájem o kola je například v Poděbradech a Nymburku.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist