https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-konstantinovych-laznich-vysadily-500-stromu-nahradily-odumrele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Konstantinových Lázních vysadily 500 stromů, nahradily odumřelé

16.4.2022 00:06 | KONSTANTINOVY LÁZNĚ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Dobroš / Wikimedia Commons
Rozlehlý lázeňský park v Konstantinových Lázních na Tachovsku omladí 500 nových jehličnatých i listnatých stromků. Nahradí téměř 200 stromů zničených kůrovcem a kalamitou nebo odumřelých suchem či stářím, které se musely pokácet. Zaměstnanci Léčebných lázní Konstantinovy lázně (LLKL) zasázeli už 400 jedlí a další stovku listnáčů vysadí v příštích dnech. Práce v parku byly jednou z náhradních činností v době, kdy byly lázně bez pacientů a hostů, , sdělila ředitelka lázní Dana Jurásková.
 

Lázeňský park byl založen v roce 1803 zároveň s lázněmi. Podle dendrologického průzkumu z roku 2019 tam rostlo téměř 1000 jehličnatých i listnatých stromů různého stáří. O rok později muselo být více než sto zejména smrků kvůli suchu nebo kůrovci pokáceno, loni to bylo dalších 30 stromů a letos dvě vichřice polámaly 40 stromů.

"Abychom obnovili mohutnost parku, zasadili jsme jedle na východním a západním okraji a dále vysadíme 50 buků a 50 dubů uvnitř parku. Snažíme se zachovat místa, kde se původně stromy nacházely, jen vysazujeme větší počet kvůli obavám z úhynu sazenic. Budeme muset také chránit mladé stromky proti okusu srnčí zvěří a zajíci," řekla Jurásková. Už loni zasadili zaměstnanci 50 jedlí v místech největšího kácení.

LLKL vybraly podle ředitelky do lázeňského parku jedle nejen proto, že nebývají napadeny kůrovcem, ale také kvůli tomu, že hezky vypadají a mají výraznou vůni. "Buky a duby rovněž kůrovec nenapadá, a navíc dodají parku rozmanitost i potravu pro různé živočichy, například pro veverky,“ uvedl lesní expert Martin Bubeníček. V příznivých klimatických podmínkách mohou podle něj ze sazenic jedlí vyrůst do pěti let metr vysoké stromy.

LLKL se 404 lůžky v deseti lázeňských domech a stovkou zaměstnanců jsou jedinými lázněmi v Plzeňském kraji. Dlouhodobě se zaměřují na kardiovaskulární choroby, sedm let i na léčbu pohybového ústrojí. Specializují se také na wellness pobyty, tedy na relaxaci a aktivní odpočinek.

Václav Prokš kš


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist