https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kovozoo-pribyl-strom-zivota-sedmimetrova-skulptura-vrby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kovozoo přibyl Strom života - sedmimetrová skulptura vrby

19.12.2020 15:47 | STARÉ MĚSTO (ČTK)
Strom života bude podle Juřenové také stromem přání. Na jeho větve budou moci návštěvníci kovozoo věšet zámky coby listy stromu.
Strom života bude podle Juřenové také stromem přání. Na jeho větve budou moci návštěvníci kovozoo věšet zámky coby listy stromu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Novou dominantou kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku je sedmimetrová skulptura vrby nazvaná Strom života. Umělečtí kováři Vojtěch Sousedík a Jakub Vaňhara na ní pracovali od jara minulého roku. Kovová vrba váží téměř čtyři tuny, průměr její koruny je 7,5 metru. Na větve bylo použito 1300 metrů řetězu. Celková doba výroby je téměř 600 hodin, sdělila ČTK Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál kovozoo provozuje.
 

Kováře s nápadem oslovil generální ředitel REC Group Bronislav Janeček. "Když řekl, jak velký by ten strom měl být, myslel jsem, že jde o šílenost. Ale o to víc mě to provokovalo. To je prostě výzva, která se neodmítá. ... Čím víc jsme nad celým projektem a jeho velikostí přemýšleli, tím víc nám docházelo, jak výjimečné události jsme se stali součástí. Tak velké a neobyčejné dílo by mělo mít smysl a jasně čitelné poselství. Milé a přívětivé poselství, které má v lidech vyvolávat jen příjemné pocity," uvedl Sousedík.

Strom je, stejně jako ostatní exponáty v areálu, vyroben ze železa. Kováři využili jak nový materiál, tak i kovový šrot. "Kmen je vyroben ze slzičkového plechu, který připomíná strukturu kůry. Kolem kmene se vine spirála, která má zase znázorňovat šroubovici DNA. Tato šroubovice je vytvořena z ozubených kol a dalších podobných komponentů, které mají symbolizovat precizní propojení a fungování všech tělesných procesů," uvedl Sousedík.

Strom života bude podle Juřenové také stromem přání. Na jeho větve budou moci návštěvníci kovozoo věšet zámky coby listy stromu. "Naše kovová vrba je pro nás symbolem lásky, rozvoje a zrození nového života a tím, jak na ní budou přibývat listy, bude ožívat, kvést, rozvíjet se, stejně jako kovozoo," řekla Juřenová.

V kovozoo přibylo také 30 vzrostlých stromků různých druhů od smrku, přes javor, habr, hloh, platan, akát až po borovici. Stromy pracovníci zasadili do kovových květináčů, původně ocelových tanků na jablečnou dřeň zakoupených od potravinářské firmy. Kovozoo vznikla v dubnu 2012 ve zrekonstruovaném areálu bývalého cukrovaru, lidé si v ní mohou prohlédnout více než 300 zvířat vytvořených z kovového odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist