https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-vznikaji-nova-tokaniste-pro-ohrozene-tetrivky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších vznikají nová tokaniště pro ohrožené tetřívky

11.11.2018 01:10 | PEC P.S. (ČTK)
V Krkonoších stále ubývá tetřívků obecných, kteří patří ke kriticky ohroženým druhům.
V Krkonoších stále ubývá tetřívků obecných, kteří patří ke kriticky ohroženým druhům.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V Krkonoších stále ubývá tetřívků obecných, kteří patří ke kriticky ohroženým druhům. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) se tomu snaží čelit vytvářením nových tokanišť, řekl mluvčí parku Radek Drahný. Nejvyšší české hory jsou pro ně jednou ze dvou posledních oblastí v ČR s relativně početným výskytem.
 

Jedním z hlavních důvodů to, že tetřívci mizí, je kromě rušení člověkem úbytek vhodných biotopů. "V Krkonoších je to spojené hlavně se zarůstáním imisních holin vzniklých v 70. a 80. letech minulého století. Nový les postupně odrůstá a tyto vhodné plochy postupně zarůstají, a tetřívek tak přichází o prostředí vhodné k životu," uvedl Drahný.

Správa parku letos vytvořila na 11 plochách 38 hektarů umělého bezlesí. Jedna z nich vznikla také nad Pecí pod Sněžkou a má asi čtyři hektary. "Na této ploše zůstaly jen některé solitérní stromy. Před tím tady byla souvislá desetiletá až patnáctiletá mlazina. Mladý les jsme otevřeli a rozvolnili," řekl Drahný.

Úbytek tetřívka souvisí také s dřívějším vysušováním rašelinišť a s rostoucím tlakem na turistické a sportovní využití Krkonoš. Na rašeliništích proto vznikají přepážky, což umožňuje jejich opětovné zavodňování. "Zároveň se snažíme o vyloučení jakéhokoliv rušení tetřívka na tokaništích a zimovištích v souvislosti s cestovním ruchem," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Pro tetřívka jsou dnes typickým prostředím v Krkonoších luční enklávy a holiny uprostřed horských smrčin, vysoko položené otevřené plochy ledovcových karů nebo subalpínské trávníky s roztroušenými porosty kleče, to vše v nadmořské výšce přes 800 metrů. "Málokdo ho viděl na vlastní oči. Je totiž extrémně plachý a jak ukazuje trend vývoje jeho početnosti i extrémně vzácný. Jde o kriticky ohrožený druh," řekl Drahný.

Podle sčítání v roce 2014 klesl jejich počet v Krkonoších na 114 kohoutků a loni dokonce na 74. V celé ČR je jich podle odhadů 330 až 380. Přežití druhu v ČR závisí hlavně na populacích v Krkonoších, v Jizerských a Krušných horách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist