https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-od-roku-2000-vypuklo-nekolik-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním parku České Švýcarsko od roku 2000 vypuklo několik požárů

26.7.2022 01:14 | HŘENSKO (ČTK)
Mohutný požár zasáhl les pod Kavčí skálou u Jetřichovic v roce 2006.
Mohutný požár zasáhl les pod Kavčí skálou u Jetřichovic v roce 2006.
Foto | Mirek256 / Wikimeda Commons
Výběr požárů, které v minulosti zasáhly NP České Švýcarsko:
 
Duben a květen 2000 - V Národním parku České Švýcarsko vypuklo několik požárů. První 30. dubna, další 2. května a poslední 14. května. Shořelo několik hektarů lesa, úřady pak na déle než týden zakázaly vstup do lesů. Požáry vznikly z nedbalosti turistů.

Říjen 2003 - Les hořel v oblasti Mezné, nedaleko hranic s Německem. Požár vypukl v nepřístupném terénu. Hasiči proto museli dovážet vodu cisternami. Nemohli ale použít vrtulník, protože v zasažené lokalitě jsou skalní římsy, které by vodě bránily dostat se na některá místa. Oheň zachvátil zhruba 40 metrů čtverečních lesního porostu.

Září 2004 - Požár vypukl u Vysoké Lípy, zasáhl zhruba hektar lesa. Požár likvidovalo sedm hasičských jednotek. Likvidaci požáru komplikoval nepřístupný terén, hasiči vodu museli dopravovat hadicemi ze vzdálenosti tří kilometrů. Důvodem požáru byl blesk.

Červen 2005 - Hasiči likvidovali požár lesa u Dolského Mlýna. Vznikl pravděpodobně od nedopalku cigarety. Požár měl rozlohu hektaru, zasáhl ale spíše okolí skal než lesa a škoda proto nebyla velká.

Září 2005 - Požár zachvátil část lesa nedaleko obce Jetřichovice. Oheň, který zničil chatu na Mariánské vyhlídce a část lesa, způsobili dva mladíci. Správa parku odhadla škody na 300.000 korun.

Červenec 2006 - Mohutný požár zasáhl les pod Kavčí skálou u Jetřichovic. Plameny šlehaly do výšky 20 metrů. Oheň zničil 25 hektarů lesa, škody odhadli lesníci na miliony korun. Na místě bylo 30 jednotek dobrovolných hasičů a pět jednotek profesionálních hasičů. Pomáhaly vrtulníky, přijela pomoc i z Německa. Šlo v té době o největší požár v parku za posledních 30 let.

Červenec 2018 - Hasiči zhruba devět hodin likvidovali požár nedaleko Pravčické brány. Hořela hrabanka v nepřístupném terénu, kam se nedalo dojet požární technikou. Kvůli nepřístupnému terénu zasahovala na místě pěší jednotka z Hřenska, Děčína. Hasiči požádali o pomoc také kolegy z Německa. Hořet začalo na úpatí Smrkového kopce, který je zhruba kilometr od Pravčické brány.

Květen 2020 - V Národním parku České Švýcarsko u Rynartic shořely dvě historické chaty, které byly kulturní památkou. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místě byly desítky hasičů, pomáhal i vrtulník. Požár, který zapříčinila technická závada, způsobil škodu za víc než 23 milionů korun.

Červen 2021 - Požár zasáhl čtyři hektary lesa nedaleko Jetřichovic. S ohněm v obtížném terénu bojovali hasiči ze 14 jednotek a vyhlášen byl třetí stupeň poplachu.

Červenec 2022 - U Hřenska vypukl v lese požár, který se s větrem začal šířit a dostal se i na německou stranu. Z Pravčické brány se muselo evakuovat 80 lidí a další desítky lidí musely opustit skautský tábor v Dolském Mlýnu. Hasiči evakuují obyvatele z obce Mezná, jde o desítky lidí. U Hřenska zasahuje více než 150 hasičů. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Na „Švýcarsko“ oblast pojmenovali v 18. století dva švýcarští krajináři, kteří byli pozváni saským kurfiřtem do drážďanské galerie. Pískovcové skály je natolik okouzlily, že je přirovnali ke své domovině.
Na „Švýcarsko“ oblast pojmenovali v 18. století dva švýcarští krajináři, kteří byli pozváni saským kurfiřtem do drážďanské galerie. Pískovcové skály je natolik okouzlily, že je přirovnali ke své domovině.
Foto | Aktron / Wikimeda Commons
Národní park České Švýcarsko byl vyhlášen k 1. lednu 2000 jako čtvrtý NP v ČR, jednání o jeho zřízení ale začalo již v roce 1990.

Nachází se na severu Ústeckého kraje (Děčínsko) při hranici s Německem. Park zaujímá část CHKO Labské pískovce, která byla vyhlášena v roce 1972, a hraničí s CHKO Lužické hory, vyhlášenou v roce 1976.

Většina území NP a CHKO je tvořena druhohorními usazenými křemennými pískovci. Malé území v severní části NP a CHKO je tvořeno staršími žulovými horninami (tzv. Lužický masiv).

Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony, rokle a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy. Oblast je součástí Česko-saského Švýcarska, přičemž na německé straně je již o deset let déle chráněna jako Národní park Saské Švýcarsko. Oblast se rozprostírá na ploše o rozloze asi cca 700 kilometrů čtverečních. Rozloha samotného NP České Švýcarsko je asi 80 kilometrů čtverečních.

Na území národního parku se nachází národní přírodní rezervace Růžák a národní přírodní památka Pravčická brána. Nejvyšším bodem NP je Růžovský vrch (619 metrů nad mořem).

Přírodním klenotem a symbolem celé oblasti je Pravčická brána, která je s výškou 16 metrů a rozpětím oblouku u dna 26,5 metru největší přirozenou pískovcovou skalní bránou v Evropě. K dalším turistickým lákadlům patří například pískovcové město Tiské stěny a soutěsky na říčce Kamenici, které mohou návštěvníci proplout na loďkách. Oblíbené jsou také například skalní hrady Šaunštejn a Falkenštejn, vyhlídka do údolí Labe z Růžového hřebenu, Kyjovské údolí na říčce Křinici nebo roubené a hrázděné domy ve Vysoké Lípě. Výchozím místem pro výlety do nejnavštěvovanější části Labských pískovců je Hřensko, které leží na soutoku Labe s Kamenicí.

Původně dominantní buk lesní byl vytlačen dnes silně převažujícím smrkem ztepilým. Specifickými skupinami organismů jsou mechorosty (300 druhů), lišejníky (240 druhů) a houby (asi 600 druhů). Na území NP a CHKO žije více než 330 druhů obratlovců.

Atraktivním cílem cestovatelů, básníků, romantických malířů nebo vědců se oblast začala stávat v 18. století. Na „Švýcarsko“ oblast pojmenovali v 18. století dva švýcarští krajináři, kteří byli pozváni saským kurfiřtem do drážďanské galerie. Pískovcové skály je natolik okouzlily, že je přirovnali ke své domovině. V Českém Švýcarsku má dlouhou tradicí horolezectví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.7.2022 06:11
Pokud se dřevo pravidelně netěží, tak nezbývá už mnoho jiných možností než požár,jak se zbavit narůstající dřevěné hmoty.
A hořet to musí pěkně, protože jsme 100 km od Hřenska a venku je všude kouřový opar, kvůli kterému místní rozhlas dokoručil nevětrat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.7.2022 08:56 Reaguje na Richard Vacek
Tak nějak. Správci Národních parků si budou muset vybrat. Jestli zmenšovat "nálož" biomasy pravidelnou přiměřenou těžbou suché biomasy nebo nechat půvosní zelenou bezzásahovost a potom trpět pravidelné "přírodní" požáry.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 11:27 Reaguje na Radim Polášek
vůbec ne, pokud by v národním parku rostly původní lesy, tak by požár od nějakého nedopalku byl dávno uhašen anebo nevznikl vůbec.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.7.2022 12:42 Reaguje na Pepa
Snad pokud by tam byly původní borové lesy a vřes, tak by tam hořelo taky. Ty mají pro pravidelné požáry skvělé předpoklady.
Ale bohužel tady máme hasiče, kteří každý zárodek takového ohně hned zadusí a tím do dalšího roku zase něco přiroste. No a dřív nebo později toho dřeva bude tolik, že už to hasiči nezvládnou.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.7.2022 13:01 Reaguje na Richard Vacek
Původně v Českém Švýcarsku převažoval buk lesní...

https://www.npcs.cz/sites/default/files/190606_druhova_skladba_lesy_np_graf.jpg
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.7.2022 13:39 Reaguje na Petr Eliáš
Pravdu máte, vycházel jsem ze špatného zdroje. Více např. zde:
https://adoc.pub/archeobotanicke-vyzkumy-v-luickych-horach.html
Odpovědět

Roman Šimek

27.7.2022 14:29 Reaguje na Petr Eliáš
Prosím o informaci k jakému období je u přiloženého grafu vztažen termín "v minulosti"
Odpovědět
Pe

Petr

26.7.2022 23:05 Reaguje na Richard Vacek
A jednoho dne tam bude tolik dřeva, že už tam nebude les, jen dřevo :-)
Odpovědět
Pe

Petr

26.7.2022 23:02 Reaguje na Richard Vacek
Narůstající dřevěné hmoty?
V lese nic nenarůstá. Dřevo se průběžně rozkládá, takže se dá obecně říct, že v lese je "dřevěné hmoty" tak nějak všude stejně. A bude tam, ať děláte co děláte. To je prostě les a v lese je dřevo.
Odpovědět
Pe

Pepa

26.7.2022 11:29
snad to správcům lesů tohoto parku otevře oči a vysadí původní přirozený les, ne jak na vysočině kde se vesele znovu sází smrkové plantáže.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 12:52 Reaguje na Pepa
Můžete mi prosím říci, jaký byl původní les v pískovcových skalách
NP a jak se ve skalách takový les vysazuje? Silně hořlavá borovice
tam je doma, pokud bude preferována bříza, tak ta hoří i plná mízy
a který jiný strom snáší suché písčité podloží? Nechám se poučit!
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2022 22:11 Reaguje na Pepa
On ten tzv. "původní přirozený les" je nehořlavý?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist