https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zanedbavani-pozarnich-nadrzi-by-nas-mohlo-mrzet-rika-hasic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zanedbávání požárních nádrží by nás mohlo mrzet, říká hasič

4.10.2019 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Příklad požární nádrže, která poněkud zpustla.
Příklad požární nádrže, která poněkud zpustla.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Petra Žďárského
Požárních nádrží je v Česku nepočítaně. Některé jsou v dobrém stavu s čistou vodou, řada jich je ale zanesená či zarostlá. Nebo rovnou vypuštěná. Podle hasiče Petra Žďárského to může být problém zejména s ohledem na neustupující sucho v krajině, kvůli kterému například hrozí častější lesní či polní požáry. Každá kapka vody, která je pro hasiče snadno dostupná, může mít brzy cenu zlata.
 

Jedním ze zdrojů vody, které mohou hasiči využít, jsou požární nádrže. Potíž je v tom, že ne všechny požární nádrže jsou v dobrém stavu.

Hasičská technika leccos vydrží a pro hašení požáru nepotřebují hasiči vodu pitnou. Ale pokud je požární nádrž plná kalu, je zarostlá řasami a sinicemi nebo je v ní naházený odpad, může dojít k ucpání či poškození čerpadla.

Nefunkční požární nádrž.
Nefunkční požární nádrž.

„Problém je, že hasiči pravděpodobně nemají dostatek informací o stavu všech požárních nádrží,“ říká Žďárský.

V některých případech tak operační střediska nemohou informovat velitele zásahu o stavu a přístupových cestách požární nádrže v blízkosti požáru. Nezřídka se stává, že požární nádrž je silně znečištěná, zarostlá nebo také zcela bez vody.

Žďárský připouští, že pro obec může být náročné udržovat požární nádrž v provozuschopném stavu. Každopádně jí to ale ukládá zákon o požární ochraně. Podle Žďárského může být pro obce řešením využívat požární nádrže víceúčelově, v létě ke koupání, v zimě na bruslení.

"Podle mého by měl být nejprve zjištěn stav a hlavně využitelnost jednotlivých požárních nádrží, a podle toho buď zjednat nápravu, či se zamyslet, zda by některé nádrže nebylo lepší zrušit," říká Žďárský. "Efektivní řešení tohoto problému je možné pouze v součinnosti mezi hasiči, obcemi a soukromými firmami."

„V některých obcích jsou i jiné zdroje požární vody. Tam pak nemá smysl obec zatěžovat starostí o starou požární nádrž. Neudržovaná nádrž je spíš než využitelnou ochranou jenom problém pro obec i pro hasiče.“

Petr Žďárský o problematice nedostatku hasební vody hovořil na mezinárodní konferenci Klimatická změna a její bezpečnostní dopady, kterou pořádala Policejní akademie ČR a Národní univerzita veřejné služby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vilda Smakal

5.10.2019 14:30
Dnes neřeší nikdo nic, silnice v řalostném stavu, hasičská auta na vesnicích v žalostném stavu a o dalších věcech je zbytečné psát....
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.10.2019 09:28
V Brně zrušili nejméně dvě požární nádrže - před hudební fakultou JAMU na Komenského náměstí a na náměstí 28. října. Zcela jistě to "zvyšuje" požární bezpečnost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.10.2019 15:13
Nádrž s kolmými stěnami (tj. nejen požární) je ekologická past. Většinou sice mívá po obvodu zábradlí, aby tam člověk nespadl, to ale nepoučeným menším zvířatů je k ničemu. Pokud tam spadnou, čeká je smrt utopením (ježek, krtek, ptáci) či hlady v případě žab.

Bylo by proto záhodno při projektování těchto staveb dělat alespoň jednu stěnu šikmou, jak je zřejmé na druhém snímku. To by se letní noční náves opět proměnila v koncert stovek žabích hrdel, jak to dnes známe již jen z vybrávění. Z rybníka zvíře (i člověk) vyleze, po hladké kolmé stěně nikoliv.
Odpovědět
VK

V. Kolar

6.10.2019 16:12 Reaguje na Karel Zvářal
Ekologická past je něco trochu jiného... To, že se tam utopí ježek atp. je prostě jen past.
Zajímaly by mě, ale nějaké vědecké studie o tom, že kolmé stěny opravdu nezdolají obojživelníci? Viděl jsem několikrát lézt čolka po skle, takže betonové hrubé stěny pro něj nemohou být problém a to samé platí i pro žáby... Jediné co, tak možná hmyz třeba potápníci jsou trochu nemotorní a vylézt na kolmou stěnu by jim dělalo problémy, na druhou stranu na rákos taky vylezou a odletí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.10.2019 16:52 Reaguje na V. Kolar
Ochranáři na jaře chytají žáby táhnoucí k vodním plochám do kýblíků. Proč ty žáby z toho obratem nevylezou ("neutečou")??? Pro žáby, které potřebují k reprodukci vodu, je popisovaná nádrž ekologickou pastí, stejně jako okřehkem porostlá hladina s hmyzem (vodu téměř nevidět) pro ptáky. Kachny se neutopí, ale např. pěvci a sovy ano.

Chodil jsem tři týdny pozorovat skokana chyceného do požární nádrže s metrovou zídkou ze dvou stran, od západu s trávníkem. Hodil jsem tam prkno, aby si měl kde posedět a celé dny na něm vydržel. Za tu dobu poněkud zhubnul, takže nakonec s povděkem přijal pomoc a usadil se na dlouhé lati, kterou jsem ho z nádrže vytáhl.
Odpovědět
VK

V. Kolar

6.10.2019 17:26 Reaguje na Karel Zvářal
tak plast je hladký beton ne...
Ekologická past je např. rybník do kterého hmyz naklade vajíčka, ale ty jsou všechna vyžrána rybama, nebo některé druhy asfaltu, který odráží polarizované světlo a kladou na něj jepice a opět hynou.
Hladina porostlá okřehkem je prostě jen past...
Ty kýble se taky každý den kontrolují a žáby vyndavají at už z důvodu útoku tak především, aby se nepozabíjeli mezi sebou.
Pozorování jednoho jedince úplně neberu, jako důkaz ;-)
Odpovědět
VK

V. Kolar

6.10.2019 17:51 Reaguje na V. Kolar
ale jo kolmé steny mohou být ekologická past pro ty zmíněné žáby, jestliže tedy nevylezou ven. Abych upřesnil svůj komentář...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist