https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-pokracuji-protesty-zemedelcu-proti-skrtum-dotaci-na-diesel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu pokračují protesty zemědělců proti škrtům dotací na diesel, opět zablokovali silnice

9.1.2024 10:58 | BERLÍN (ČTK)
Zemědělci chtějí protestovat až do 15. ledna, kdy plánují velký protest v Berlíně. Ilustrační foto
Zemědělci chtějí protestovat až do 15. ledna, kdy plánují velký protest v Berlíně. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
Němečtí zemědělci dnes pokračují v celostátních protestech proti chystaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze, která chce postupně zrušit daňové zvýhodnění pro diesel v zemědělství. Podobně jako včera zablokovali silnice a dálniční přivaděče, protesty jsou ale oproti pondělí výrazně mírnější. Zemědělci brzy ráno opět zastavili provoz na přechodech Boží Dar/Oberwiesenthal a Potůčky/Johanngeorgenstadt, po 7:30 byla ale cesta opět volná. Menší problémy byly podle bavorské televize BR24 také na hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný.
 

Zemědělci chtějí protestovat až do 15. ledna, kdy plánují velký protest v Berlíně. Očekává se, že dnešní protestní akce již nebudou tak rozsáhlé, jako tomu bylo v pondělí, přesto se ale řidiči musí připravit na možná dopravní omezení.

Vláda kvůli rozpočtové krizi a nezbytnosti šetřit chtěla původně skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Svaz německých zemědělců (DBV) kvůli tomu loni v prosinci uspořádal v Berlíně demonstraci a dalšími pohrozil. Vláda následně částečně ustoupila a v pondělí schválila zachování daňového zvýhodnění, podporou dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit. Zemědělci to ale odmítají a požadují odvolat všechny plánované škrty, což ale Scholzův kabinet udělat nechce.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied v pondělí protesty označil za úspěšné. "Byl to dobrý začátek našeho společného akčního týdne," řekl. Podle Rukwieda se do pondělního protestu zapojili farmáři se zhruba 100 000 traktory, kterými blokovali dopravu. "Spolkové vládě jsme vyslali jasný signál, že je třeba stáhnout plány na zvýšení daní," dodal.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

9.1.2024 11:50
Zcela jistě jsou zi hnojaři dezolati,extremisté,proruští švabové,populisté,nacionalisté a dezinformatoři,kteří určitě volí AfD a jsou ovlivnění její propagandou.Policie by měla tvrdě zasahnout a použít střelné zbraně,plyn,obušky,vodní děla.At si demonstrují v Bělorusku kde jsou porušovaná lidská práva a ne v liberálně demokratickém Německu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.1.2024 14:49 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.1.2024 19:25 Reaguje na karel krasensky
1**
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist