https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-schvalili-reformu-podpory-zelene-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu schválili reformu podpory zelené energie

8.7.2016 12:32 | BERLÍN (ČTK)
Úřady také stanoví roční limity na instalaci nových větrných elektráren na pevnině i na moři i na solární elektrárny a zařízení na biomasu
Úřady také stanoví roční limity na instalaci nových větrných elektráren na pevnině i na moři i na solární elektrárny a zařízení na biomasu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po několika měsících sporů schválily dnes obě komory německého parlamentu reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Snížit by se tak měl mimo jiné růst nákladů, které v ceně elektřiny nesou spotřebitelé, a zmírnit by se mělo i přetěžování přenosové soustavy, které se dotýká i okolních zemí včetně České republiky.
 

Nový zákon od příštího roku změní systém financování obnovitelných zdrojů. Pro nové elektrárny už nebudou vypisovány garantované výkupní ceny elektřiny na 20 let, ale přejde se na systém tržních aukcí. Kdo bude po státu požadovat nejmenší podporu na provoz svého zařízení, ten dostane povolení k jeho uvedení do provozu.

Omezení podpory se netýká malých zdrojů energie s instalovaným výkonem do 750 kilowattů, což jsou především solární panely na střechách rodinných domů. Pro elektřinu z těchto panelů, kterou domácnosti nevyužijí a předají ji do sítě, budou nadále platit garantované výkupní ceny.

Úřady nově stanoví roční limity na instalaci nových větrných elektráren na pevnině i na moři i na solární elektrárny a zařízení na biomasu.

Zvláštní omezení bude platit pro severní Německo, kde vznikají větrné elektrárny nejrychleji. Kvůli nedostatečné infrastruktuře ale vznikají problémy při přenosu elektřiny z těchto zdrojů do míst s největší spotřebou na jihu Německa, což vedlo v minulosti i k přetěžování přenosových soustav okolních zemí včetně Česka.

Zákon Spolkovým sněmem prošel hlasy vládních křesťanských a sociálních demokratů. Zelení a Levice varovali před zbrzděním odklonu od získávání energie v jaderných elektrárnách a spalováním fosilních paliv. Ministr hospodářství a vicekancléř Sigmar Gabriel, jehož ministerstvo zákon připravilo, to ale odmítl.

Spolková rada, v níž jsou zastoupeny jednotlivé spolkové země, nemusí zákon schvalovat, může ale značně oddálit jeho vstup v platnost. Podle očekávání by ho ale mohla schválit ještě na svém dnešním zasedání.

Velkorysá podpora zelených zdrojů vedla v Německu k prudké expanzi větrných a solárních zařízení. To ale v největší evropské ekonomice prudce zvýšilo náklady na energii, protože nové zdroje stlačily dolů burzovní cenu proudu. Tím vzrostl i rozdíl mezi reálnou a garantovanou cenou elektřiny, který doplácejí spotřebitelé.

Ti nyní platí v rámci koncové ceny elektřiny 6,35 centu (1,71 Kč) za kilowatthodinu na podporu obnovitelných zdrojů, v roce 2010 to ještě bylo 2,05 centu (55 haléřů) za kilowatthodinu.

Z obnovitelných zdrojů v současnosti pochází 30 procent německé energie. Do roku 2050 by chtěl Berlín podíl zvýšit až na 80 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

11.7.2016 15:53
Zase pokrytectví od autora článku i některých nezodpovědných skupin. Nicméně již i z Německa se ozývá racionální pohled na energetiku, který skončí zrušením zákazu, provozovat jaderné elektrárny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist