https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nymburce-zprovoznili-nove-verejne-pristaviste-osobnich-lodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Nymburce zprovoznili nové veřejné přístaviště osobních lodí

6.5.2023 00:22 | NYMBURK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U Labe v Nymburce je od včerejška v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě, už u něj zakotvila i 80 metrů dlouhá hotelová loď Florentina. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH, s pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v ČR podle Státní plavební správy roste.
 

"Otevíráme první přístaviště ze série veřejných přístavišť na Labi, i tady v Nymburce stavba vznikla v úzké spolupráci s městem," řekl Bukovský. Do několika týdnů se mají zprovoznit podobná přístaviště v Kolíně, Čelákovicích a Poděbradech.

Přístaviště budou využívat menší výletní a linkové lodě i velké kabinové hotelové lodě. Ocelový plovoucí můstek o rozměrech devětkrát čtyři metry má přístupovou lávku dlouhou 8,5 metru s bezbariérovým přístupem. Masivní konstrukce lodím zajistí bezpečné přečkání i největších povodní. Součástí přístaviště je připojení vyvázaných lodí na elektřinu, do budoucna přibyde i napojení na pitnou vodu. "Odběr vody pro lodě je zatím jen stavebně připraven, zprovozněn má být až s přístavištěm pro malá plavidla, kdy bude dokončen přívodní vodovod," řekl Bukovský.

Stavba přístaviště pro malá plavidla, které má být zhruba 400 metrů od otevíraného přístaviště poblíž městských hradeb, podle něj měla původně začít loni, výběrové řízení ale nebylo úspěšné. "Nové řízení bude zahájeno ještě letos do léta a na podzim by měly být zahájeny stavební práce. Turistické plavbě tak bude sloužit až v sezoně roku 2024," doplnil Bukovský.

Budování obou typů přístavišť, kde mohou lodě bezpečně zakotvit a načerpat například elektřinu nebo vodu, reaguje na rostoucí zájem o osobní lodní dopravu. Státní plavební správa eviduje podle její ředitelky Kláry Němcové kolem 60 000 průkazů způsobilosti k vedení malého a rekreačního plavidla. Pro profesionální vůdce bylo vydáno něco kolem 1900 průkazů, členů posádek profesionálních plavidel je zhruba 13 200. "Počet každoročně stoupá už zhruba deset let, každým rokem připočítáváme něco kolem 3500 a 4000 nových držitelů průkazů," řekla Němcová. Navyšuje se podle ní i počet malých a rekreačních plavidel, nyní jich plavební správa eviduje přes 21 000, v roce 2010 to bylo 10 000.

Další přístaviště ŘVC projektuje, v budoucnu má přibýt i v Brandýse nad Labem, Lysé nad Labem nebo Kostelci nad Labem.

Hotelová loď Florentina, která v Nymburce kotví od čtvrtka, je s délkou 80 metrů a šířkou 9,5 metru největší českou hotelovou lodí. "Zároveň je jedinou hotelovou lodí plující pod českou vlajkou," řekl ČTK kapitán lodi Ladislav Novotný. Pro loď s 49 kajutami a 92 lůžky začala plavební sezona v dubnu a potrvá do října, pak kotví v Litoměřicích. "Zájem je velký, plavby pro českou klientelu jsou z 90 procent vyprodané," doplnil Novotný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist