https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-cernobylu-se-divokym-zviratum-dari-skvele-nejsou-tu-totiz-lide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí Černobylu se divokým zvířatům daří skvěle – nejsou tu totiž lidé

8.10.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Volně žijící populace vlků v tomto regionu nabývá sedminásobku průměrného počt,u než v jiných státem zřízených rezervacích.
Volně žijící populace vlků v tomto regionu nabývá sedminásobku průměrného počt,u než v jiných státem zřízených rezervacích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sergey Gashchak / Chernobyl Centre
Okolí ukrajinského Černobylu může lidem připomínat smutnou krajinu duchů. Ale pro zvířata je učiněnou přírodní rezervací. Tvrdí to v článku serveru The Telegraph profesor environmentálních věd Jim Smith z Univerzity v Portsmouthu, který na místě katastrofy provádí pravidelný monitoring živočichů. Podle něj je tu dnes velkých savců více, než bylo před rokem 1986.
 

Hledat nějaká pozitiva na nukleární katastrofě lze jen těžko, ale Smith spolu se svými kolegy má jasno. Volně žijící populace vlků v tomto regionu nabývá sedminásobku průměrného počt,u než v jiných státem zřízených rezervacích. A není to jen o velkých šelmách. V prostoru „zakázaného pásma“ o rozloze bezmála 4000 kilometrů čtverečních není nouze o setkání s losem evropským, jeleny, srnci, divokými prasaty, liškami a bobry. „Tím rozhodně nechceme říci, že by radiace prospívala přírodě a živočichům,“ doplňuje Smith. „Ale řekněme, že efekty plynoucí z lidského osídlení, včetně lovu, farmaření a lesnictví, jsou pro ně o dost horší.“

Zakázaná zóna byla územím, kde se v důsledku masivního úniku radiace počítalo s rychlým úbytkem populací živočichů. V prvních desetiletích se tento předpoklad naplnil, ale nyní se zvířata vrací zpět. A v místech, kde nenaráží na člověka, viditelně prospívají. Podle monitoringů, na kterých se podílí zoologové z celého světa, již překonávají počty živočichů uvnitř Zóny ty mimo vyhrazené nepřístupné území. V posledních letech zde byl zaznamenán opětovný výskyt rysa ostrovida nebo několika exemplářů kriticky ohroženého koně Převalského. Senzaci způsobilo i nalezení pobytových stop medvěda hnědého, který se v oblasti nevyskytoval již několik století.

„Naše výsledky demonstrují, že navzdory negativnímu potenciálu radioaktivity na jednotlivé živočichy je černobylský region schopný podporovat rozmanité a početné populace jen tři desetiletí po chronickém působení radiace,“ píše ve výroční zprávě Smith. A skutečně, zatímco v ostatních oblastech Ukrajiny či Ruska počty losů a divokých prasat klesají, Černobyl je jedinou lokalitou se zaznamenaným nárůstem populací. Jim Beasley, spoluautor zprávy k domu dodává: „V terénu získaná data jsou unikátní, protože ukazují život fungující jen několik kilometrů od místa havárie. Ilustruje to odolnost a pružnost populací divoce žijících zvířat, když jsou osvobozena od tlaku lidského osídlení.“

Snímky, pořízené fotopastmi v oblasti "zakázaného pásma":

Další videa z fotopastí naleznete na této stránce (klikněte na mapě na jednu z lokací).


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist