https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-lipna-se-kvuli-omezeni-turistickeho-ruchu-casteji-objevuje-zver.mistni-tu-spatrili-vlky-rysy-nebo-losy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí Lipna se kvůli omezení turistického ruchu častěji objevuje zvěř. Místní tu spatřili vlky, rysy nebo losy

24.4.2021 16:03 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Vzhledem k opatřením souvisejících s koronavirem zvěř ztrácí podle odborníků plachost. Obyvatelé z obcí a měst kolem lipenské přehrady proto zpozorovali různé druhy na místech, kterým se předtím zvěř vyhýbala.
Vzhledem k opatřením souvisejících s koronavirem zvěř ztrácí podle odborníků plachost. Obyvatelé z obcí a měst kolem lipenské přehrady proto zpozorovali různé druhy na místech, kterým se předtím zvěř vyhýbala.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
V okolí lipenské přehrady v poslední době veřejnost častěji může vidět jindy plaché a chráněné druhy zvířat. Kvůli omezení pohybu souvisejícímu s koronavirem tak lidé spatřili vlky, rysy nebo losy. Novináře o tom informoval Turistický spolek Lipenska.
 

"S lockdownem a tím i nulovou návštěvností jsme vnímali zvýšený a méně ostražitý pohyb zvěře v celém katastru. Například v části obce Láz, byli u Schwarzenberského kanálu přímo na turistické trase spatřeni dva vlci," uvedl starosta Nové Pece Martin Hrbek.

Vzhledem k opatřením souvisejících s koronavirem zvěř ztrácí podle odborníků plachost. Obyvatelé z obcí a měst kolem lipenské přehrady proto zpozorovali různé druhy na místech, kterým se předtím zvěř vyhýbala.

„Když si dnes stoupnu na schody hradu a počkám si na lišku, tak se jí ve večerních hodinách dočkám. Pod okny se nám pase jelen. Letošní zimu k nám několikrát zavítal tetřeví kohout a nepohnul se ani na mé zapískání. To jsou úkazy v turistických sezonách nevídané. Máme tu i několik sov, které loví hradní myši. Pomáhám jim lovem do pastiček a skoro denně jim předkládám výřad (řadu) ulovených myší a ráno je to všechno pryč,“ uvedl Aleš Novák z Vítkova Hrádku.

Hrbek uvedl, že obyvatelé Nové Pece v posledních týdnech častěji zaregistrovali třeba i bobra. Podle předsedy Turistického spolku Lipensko Jiřího Mánka se nejedná o navýšení populace zmíněných druhů. „Lze jen konstatovat, že zvěř i lidé zde umí žít pospolu a když sem zavítá méně turistů, zvěř na to reaguje a k radosti místních se jim častěji ukazuje. Až se turisté vrátí, zvěř se zase stáhne zpět do lesů. Lipensko je výjimečné mikropopulací losa, zvykli jsme si na rysy, bobry, máme tu tetřívky a tetřevy, ale i sovy a dravce v míře jinde nevídané. Vlci jsou tu stále častější,“ řekl.

Dodal ale, že obyvatelé obcí z okolí lipenské přehrady by i přes zážitky z posledních týdnů spíše přivítali obnovení turistického ruchu, který řadu z nich živí. „Upřímně se na to už všichni těšíme,“ řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.4.2021 19:01
Když tak čtu ten článek, vyplývá z něj, že když se tam nepustí lidi, bude se v okolí Lipna dařit přírodě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.4.2021 19:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nemusí to být "nepouštět", ale spíše stále nelákat,
zpřístupňovat, budovat komerční objekty atd. Ona
ta "uzávěra" mnoha místům prospěla, ale bohužel mnoha
i uškodila. Letos se lidé nacpali zvířatům do "ložnic
i kuchyní" a bylo jim to na škodu. Lidé s pejsky
prolézali i odlehlá místa a zvířata měly klid až po
setmění. Milovníci zvířat nosili často nevhodné krmení
ke krmelcům v doprovodu svých psů a zvěř tak otupěla,
že pach psů ji už ani nevadil. Snad se vše vrátí do
normálu a neatraktivní místa budou zase pouze pro zvěř.
Bohužel jinde se ta chvilka klidu vrátí do stavu, kdy
se jim bude zase zvěř vyhýbat obloukem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2021 07:53 Reaguje na Břetislav Machaček
asi jde spíš o to, jak se ti lidi v té přírodě chovají...pokud tam jdou pro pozorování a nebo se jen vyřvat a čumět do mobilů, příroda má co nabídnout těm, kteří vidí a umí se pohybovat tiše
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2021 07:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ono se to tak děje vždycky. Vše je něco za něco...buď hromada lidí nebo hromada přírody....ono i na betonu dálnic dříve či později může vyrůst strom...pokud se rozruší
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist