https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-zacaly-ekologicke-dny-nabidnou-vystavy-debaty-i-ekojarmark
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci začaly Ekologické dny, nabídnou výstavy, debaty i Ekojarmark

9.9.2021 16:22 | OLOMOUC (ČTK)
Letošní EDO nesou podtitul Originál.
Letošní EDO nesou podtitul Originál.
Foto | Elena Mozhvilo / Unsplash
Vycházkou za netopýry otevřeli symbolicky zástupci centra Sluňákov letošní Ekologické dny Olomouc (EDO), které až do 19. září nabídnou výstavy, debaty odborníků, putování krajinou i tradiční Ekojarmark. Program začal za velké účasti veřejnosti první noční vycházkou ve středu, jeho hlavní část pokračuje od pátku do neděle, kdy se ve společné debatě setkají dvě desítky odborníků přírodních i společenských věd. Akce vyvrcholí příští sobotu Ekojarmarkem. Olomoucký ekologický svátek s dlouholetou tradicí se v předchozích letech konal v květnu, na září se přesunul kvůli koronavirovým opatřením.

 

Letošní EDO nesou podtitul Originál. Hlavní program tohoto týdne je naplánován od pátku v prostorách nízkoenergetického domu Sluňákova v Horce nad Moravou, kam zamíří přední osobnosti přírodních i společenských vědních oborů. Probírat budou například to, co je v přírodě a ve společnosti původní a kdy jde o imitaci. "Na tyto a mnohé další otázky bude po tři dny hledat odpovědi více než dvacet významných českých vědců a myslitelů, mezi nimi například Václav Bělohradský, Jiří Přibáň, Stanislav Komárek, Milena Bartlová, Daniel Prokop, David Storch nebo Jan Zrzavý," sdělil ČTK ředitel Sluňákova Michal Bartoš. Do hledání odpovědí se mohou zapojit po přednáškách i diváci a to prostřednictvím veřejných diskusí.

Druhým vrcholem přehlídky bude Ekojarmark, který se příští sobotu uskuteční rovněž v areálu Sluňákova. "Po celý den bude na hlavním pódiu i vedlejších scénách znít hudba v podání Moniky Načevy, Mirka Kemela, Pavla Fajta, skupin Jablkoň, Progress 2, a mnoha dalších muzikantů a multižánrových umělců. Kromě toho se děti i dospělí mohou těšit na divadelní představení, science show, swingovou tančírnu, mykologickou poradnu, a nejrůznější zábavné a poučné zastavení," doplnili zástupci Sluňákova.

Program EDO doplňují komentované výlety do krajiny. Lidé mohou navštívit málo známé atrakce Hané, vrchnostenskou zahradu pod hradem Pernštejn, nebo Kunětickou horu, Pardubice a krajinu na soutoku Labe a Chrudimky. Připravena je také výstava fotografií olomouckého sběratele děl art brut Pavla Konečného, výtvarnice Lenka Falušiová povede pro přihlášené workshop s názvem Příroda perokresbou a hudebník Pavel Fajt má kromě koncertu v Rajské zahradě v plánu i bubenický workshop s Věrou Trávníčkovou. Více informací o programu zájemci najdou na www.slunakov.cz.

Akci pořádá Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, které vzniklo v roce 1992. Aktivity v oblasti neformálního vzdělávání pro školy či veřejnost nabízí v moderním nízkoenergetickém domu na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou. Dům obklopuje přírodní galerie s názvem Dům přírody Litovelského Pomoraví, která byla vybudována v roce 2014 za 63 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist