https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostrave-zacne-projekt-ktery-ma-zvysit-miru-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ostravě začne projekt, který má zvýšit míru třídění odpadu

31.8.2018 00:10 | OSTRAVA (ČTK)
V ostravském městském obvodu Radvanice a Bartovice začne v říjnu pilotní projekt, který tam má zvýšit míru třídění odpadu. / Ilustrační foto
V ostravském městském obvodu Radvanice a Bartovice začne v říjnu pilotní projekt, který tam má zvýšit míru třídění odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ostravském městském obvodu Radvanice a Bartovice začne v říjnu pilotní projekt, který tam má zvýšit míru třídění odpadu. Před rodinné domy v části obvodu budou přistaveny nádoby, do nichž budou lidé jako první v Ostravě vyhazovat dohromady odpady vyrobené z plastu, papír, nápojové kartony a kovové obaly. Na třídicí lince budou tyto odpady dále roztříděny, přičemž zhruba čtvrtina se pak použije jako materiál a ze zbytku bude vyrobeno tuhé alternativní palivo pro cementárny. Ve středu to sdělila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.
 

Dosavadní kontejnery o objemu 1100 litrů, do nichž lidé třídí papír a plasty zvlášť, městská společnost OZO z veřejných stanovišť odveze. Na konci září místo nich k domům rozveze 650 modrožlutých nádob o objemu 240 litrů.

Místostarosta obvodu Aleš Boháč (SNK) uvedl, že u současných kontejnerů se radnice setkává s tím, že tam odpad často vyhazují lidé, kteří obvodem jen projíždějí z Šenova a Havířova. "Kontejnery bývají často přeplněné, odpad končí i na zemi a znečišťuje okolí. Věříme, že se to nyní změní. Pokud se pokus osvědčí, chtěli bychom takto třídit v celém obvodu," uvedl Boháč.

Primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO) uvedla, že přistavení nádob na využitelné složky odpadu přímo k rodinným domům je jednou z mála možností, jak propracovaný systém sběru tříděného odpadu v Ostravě ještě více zdokonalit. "Pokud se tento v České republice ojedinělý způsob separace osvědčí, budeme v jeho zavádění pokračovat i v dalších ostravských obvodech," uvedla Šebestová.

Pilotní projekt potrvá do konce roku 2019. Společnost OZO bude sledovat množství svezeného směsného a separovaného odpadu i náklady na jeho svoz. A teprve po důkladném vyhodnocení projektu se rozhodne, zda se takzvaný systém single-stream rozšíří.

"I v případě, že se právě zaváděný projekt rozšíří do dalších ostravských obvodů, bude zacílen jen na zástavby rodinných domů, kde to má většina obyvatel ke kontejnerům na třídění daleko. Na ostravských sídlištích jsou už nyní nádoby na odpad umístěny prakticky před každým domem," uvedl jednatel společnosti OZO Karel Belda.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist