https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-peru-mizi-ledovce-v-ohrozeni-jsou-miliony-lidi?ids%5Bxfede8f5dbce2ba2dc85350667bec976f%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Peru mizí ledovce, v ohrožení jsou miliony lidí

15.11.2011 01:59 | LIMA/PRAHA (Ecomonitor) | Petr Vadas Mazanec
Tání ovlivňuje 18 různých ledovcových systémů v zemi.
Tání ovlivňuje 18 různých ledovcových systémů v zemi.
Tání ledovců a extrémní změny teplot v Peru nutí zemědělce, aby hledali nové odrůdy, které se lépe přizpůsobí měnícímu se klimatu, informuje server Anca24. Závisí na tom miliony lidských životů.
 

V andské oblasti je na vodě z ledovců bezprostředně závislých okolo 10 milionů obyvatel. Mnoho měst v oblasti je závislých na potravinách vypěstovaných díky zavlažovaní vodou z ledovců, jako například Lima, hlavní město Peru. V Peru je zhruba 500 ledových mas.

Zatímco za posledních 100 let celosvětová průměrná teplota stoupla o 0,6 °C, teplota ledovců vyšplhala o 1,5 °C za pouhých 20 let. V oblasti Ancash na severu Peru se nachází značné množství ledovců, sloužících jako zdroj pitné vody. Ledovce ale kvůli nárůstu teploty postupně ubývají. Odhaduje se, že za posledních 30 let v Peru zmizelo 25 procent andských ledovců.

Lidé zde žijí především z toho, co vypěstují na farmách. Klimatické změny v podobě nepředvídaných období sucha a dešťů nebo výskytu cizopasníků jim způsobily ztrátu mnoha úrod.

Ricardo Giesecke, ministr životního prostředí, varuje před riziky, jež sebou tání ledovců nese. Jako příklad uvádí zvednutí hladiny moří, které ohrozí především přímořské oblasti a jejich obyvatelstvo. Rebeca Ariasová, zástupkyně rozvojového programu OSN v Peru, dodává, že za pomoci různých programů země učinila několik významných pokroků na poli boje se změnami klimatu.

Tání ovlivňuje 18 různých ledovcových systémů v zemi. Za posledních 30 let třetí nejvyšší peruánský vrchol Coropuna přišel o 71 čtverečních kilometrů sněhu.

Glaciologové, odborníci na studium ledovců, považují současnou situaci zasněžených vrcholů ve světě za indikátor globálního oteplování.

Podle zprávy Gustava Carrasquela „En Perú desaparecieron 25 por ciento de los glaciares“ zveřejněné na serveru Anca24.canalazul24.com dne 11. října 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Další zelený nesmysl - 15. 11. 2011 - Karel

Vážený pane,
jakýkoliv kvasný alkohol, ať je to pro pitné nebo průmyslové využití,
musí projít několika výrobními fázemi. V kvasírně cukr obsažený
v surovině (nebo škrob pomocí enzymů také přeměněný v cukr) pomocí
kvasinek zkvasí na lihovou kapalinu zvanou zápara o lihovitosti
8 - 10 % obj. Lihovitost je závislá na způsobu kvašení - u kontinuálního je lihovitost nižší. Již v této fázi lihovar o kapacitě
3 000 hl a.a. vypustí do ovzduší přes 220 tun CO2. Množství vyplývá
z chemické rovnice, kterou zde uvádět nebudu. Tato lihová kapalina
se v první, tzv. záparové koloně , zpracuje na surový líh, který má
lihovitost podle typu záparové kolony, bývá kolem 60 % obj., jsou
i kolony, které produkují líh kolem 90 % obj. alk.
V prvním případě se surový líh vede do rektifikačního aparátu, který
je složen z několika kolon a ty z hlediska úspory energie pracují pod
různými tlaky. Z aparátu vychází líh o lihovitosti cca 96,3 % obj.
a vede se na odvodňovací jednotku. Nejspolehlivější je azeotropické
odvodnění cyklohexanem o spotřebě páry 110 kg/hl lihu.
Je možný i druhý způsob, kdy záparová kolona zároveň surový líh zesílí
a tento se odvodní na molekulárních sítech. Největší problém při výrobě lihu je likvidace kyselých odpadů, kterých při uvedené velikosti výroby může být přes 25 000 hl denně.Tyto se musí zahušťovat
na odpařovací stanici s vysokou spotřebou tepelné energie. (A právě
Brazilie si s likvidací odpadů nedělá starosti, volně je vypouští do vodních toků a proto je i brazilský líh levný)
Na samotný závěr mohu sdělit spotřebu jednoho vyspělého francouzského
lihovaru : 600 kg páry na 1 hl lihu. Denně to znamená cca 1 800 tun
páry při 3 000 hl lihu. Na výrobu takového množství páry je třeba
spálit přes 166 000 kubíků zemního plynu. Spálením 1 m3 zemního plynu
se uvolní 2 kg CO2. Další si již spočítáte sám. Je třeba ještě dodat,
vyrábí-li kotelna páru spalováním uhlí, jsou emise CO2 asi dvojnásobné. Stačí ?

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist