https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tom-a-jerry-zmerili-tani-gronskych-ledovcu-za-deset-let-odtalo-240-gigatun-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tom a Jerry změřili tání grónských ledovců: za deset let odtálo 240 gigatun vody

19.3.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Satelity projektu GRACE krouží kolem Země po stejné oběžné dráze - jakoby si hrály na honěnou. Vědci je proto překřtili na Toma a Jerryho, podle známých postaviček z dětského seriálu.
Satelity projektu GRACE krouží kolem Země po stejné oběžné dráze - jakoby si hrály na honěnou. Vědci je proto překřtili na Toma a Jerryho, podle známých postaviček z dětského seriálu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Astrium/GFZ
Tom a Jerry nejsou dvě legendární postavičky z dětského seriálu, ale dva speciální satelity, které se už deset let honí po zemské orbitě. Jejich úkolem ale není toho druhé chytit a něčím praštit, jak mají v oblibě hrdinové kreslených filmů. Naopak na základě odchylek ve vzájemné vzdálenosti mapují zemskou gravitaci. Z ní pak umí vědci odvodit informace o mořských proudech, mizejících zásobách podzemních vod nebo „zvážit“ ledovce.
 

Podle německých vědců, kteří stojí za projektem Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), se pomocí satelitů dá s velkou přesností například určit, jak moc tají grónské ledovce. Satelity také umožňují přesně prostorově určit, kde ledovce tají více a kde méně. Výsledek? Za posledních deset let přišel ledovcový masiv Grónska o 240 gigatun své hmotnosti. Roční úbytek ledovců pak stojí za ročním zvednutím hladiny moří o 0,7 mm.

Jak mohou satelity „zvážit“ ledovec? Oba satelity jsou vybaveny přesnými přístroji, které umožňují určit jejich polohu vůči Zemi i vůči sobě navzájem. A právě z odchylek ve vzájemné vzdálenosti se vypočítávají změny v gravitaci. A na základě Newtonova gravitačního zákona o závislosti hmotnosti objektu a gravitační síly, se dá vypočítat „váha“ ledovce. „Pokud se změní hmotnost grónských ledovců, zákonitě se to projeví na gravitační síle,“ vysvětluje Frank Fletcher z německého výzkumného centra GeoForschungsZentrum (GFZ), který se na projektu GRACE podílí.

Hlavním vědeckým cílem ale nebylo měřit tloušťku grónského ledovce, ale změřit gravitační pole Země a jeho proměny v průběhu času v globálním měřítku. Speciální satelity to umožňují s nebývalou přesností. Díky nim mají vědci představu například o zemských změnách, způsobených velkými zemětřeseními jako bylo to loňské ve Fukušimě, předloňské v Chile nebo v roce 2004 na Sumatře.

Tom a Jerry také přispěli k lepšímu poznání mořských proudů a topografie mořského dna a tím i lepšímu porozumění proudění energie v mořích. Díky projektu GRACE je také možné sledovat sezonní změny v povodí velkých řek nebo vyčerpávání zásob podzemní vody v severní Indii či Kalifornii. A samozřejmě vědci mohou přesně určit zvýšení nebo snížení masy ledu a sněhu v polárních oblastech nebo u velkých ledovců. Vědci z GFZ také díky datům ze satelirů prokázali vazbu mezi klimatickými jevem La Nina a sníženou hmotnosti ledu v západní Antarktidě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist