https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-narodilo-ste-mlade-ohrozene-africke-antilopy-vodusky-cervene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo se narodilo sté mládě ohrožené africké antilopy vodušky červené

12.10.2024 00:42 | PLZEŇ (ČTK)
V pořadí sté mládě africké antilopy vodušky červené, jinak také vodušky lečve, se narodilo v září v africkém výběhu zoologické zahrady v Plzni. Zoo chová zambijský poddruh této středně velké antilopy od roku 2003. Kdysi početná populace se v přírodě natolik snížila, že byl tento druh v roce 2018 zařazen do Červené knihy ohrožených druhů, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.
 
Zdravá samička se narodila 18. září, její otec pochází z Košic a matka je narozená v Plzni. Letos se v zoo daří odchovávat sedm mláďat těchto vodušek.

"Naše stádo vodušek obývá rozlehlý výběh napodobující jejich přirozené prostředí. Mají k dispozici travnatou plochu, skrýš v křovinatém svahu i mělkou vodní plochu, kterou často využívají. Spolu s nimi obývá výběh hejno perliček, dvě samice pštrosů dvouprstých a stádo zeber bezhřívých. Zebry jsou v současné době ve vnitřních prostorách kvůli bezpečnosti mláďat vodušek," uvedla zooložka úseku kopytníků Miroslava Palacká.

Zoo Plzeň chová poddruh kafuensis, žijící v mokřinách povodí řeky Kafue v Zambii. "Největší hrozbou pro tento druh je sucho způsobené změnou klimatu a znečištění vody lidmi. Pro kdysi trochu přehlížený druh, chovaný běžně v zoologických zahradách, je v současné době zvláště důležité udržet životaschopnou populaci v lidské péči," řekla zooložka. Jen v Evropě je chová téměř 60 zahrad. První voduška lečve, sameček, se v Plzni narodila v březnu 2005.

Vodušky jsou podle Palacké evolučně dokonale přizpůsobené životu v okolí vodních toků a v bažinách. Jejich zadní nohy jsou delší než přední, což jim umožňuje uniknout predátorům i v hlubší vodě pomocí dlouhých skoků. Hustá srst rychle schne, a tak se zvíře nepodchladí. Široká kopýtka dokážou vodušky roztáhnout, aby se nebořily do měkké půdy. Žijí ve velkých, i stovky jedinců čítajících stádech. Živí se mnoha druhy mokřadních rostlin a trav. Tělo vodušek je dlouhé 140 až 180 centimetrů, dospělé zvíře váží 70 až 135 kilogramů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist