https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-polsku-zjistili-nakazu-koronavirem-na-farme-s-norky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Polsku zjistili nákazu koronavirem na farmě s norky

25.11.2020 00:08 | VARŠAVA (ČTK)
Infekce u norků se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na dánských farmách a kterou se pak zpětně nakazili také lidé.
Infekce u norků se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na dánských farmách a kterou se pak zpětně nakazili také lidé.
Polští vědci zjistili osm případů nákazy nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus, u norků chovaných na farmě na severu země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vyjádření univerzity v Gdaňsku.
 

Až dosud nebyly v Polsku zjištěny případy koronavirové nákazy u norků, kteří jsou v zemi chováni ve velkém. Vyjádření veterinárních úřadů se zatím nepodařilo získat, dodala agentura.

Polské úřady minulý týden uvedly, že od začátku pandemie zjistily 18 případů nákazy koronavirem mezi pracovníky na farmách s norky, ale dodaly, že jejich nákaza od zvířat je nepravděpodobná.

Gdaňská univerzita nyní uvedla, že dva vědci prozkoumali 91 norků a u osmi našli koronavirus. "Je to první potvrzená infekce SARS-CoV-2 na chovné farmě v Polsku," uvedla v prohlášení.

Kvůli případům nákazy zmutovaným koronavirem na dánských farmách polské úřady na počátku měsíce nařídily testy na 18 farmách ve čtyřech vojvodstvích, ale sever země mezi nimi nebyl, připomněl Reuters i s tím, že podnikatelské skupiny se stavěly ostře proti v obavě, že testování by mohlo vést k likvidaci chovů po celé zemi.

Koronavirovou nákazu v chovu norků koncem minulého týdne odhalila již také Francie. Virus SARS-CoV-2 byl zjištěn na farmě nacházející se jihozápadně od Paříže a úřady nařídily vybití všech 1000 norků na farmě a likvidaci produktů z těchto kožešinových zvířat.

Infekce u norků se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na dánských farmách a kterou se pak zpětně nakazili také lidé. V Dánsku se začátkem listopadu rozhodli utratit celou tamní populaci čítající 17 milionů norků. Mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi, vykazovala menší citlivost na protilátky. Později ohlásilo infekci u norků také Řecko. Už na jaře se koronavirus prokázal na farmách s norky v Nizozemsku, kde se od zvířat zpětně nakazili lidé. Vláda v Haagu se pak rozhodla, že chov norků od března příštího roku úplně zakáže.

Vědci se obávají, že genetické změny ve variantě viru spjaté s norky by mohly ohrozit účinnost budoucí vakcíny. Mutace je totiž zvlášť odolná vůči protilátkám. Tomu, že by byla nebezpečnější než jiné varianty koronaviru, ale zatím podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nic nenasvědčuje.

Polské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo 10 139 nově zjištěných případů nákazy koronavirem, což je podle serveru Onet nejmenší denní přírůstek od 21. října, a o 540 úmrtích. Od začátku pandemie se v Polsku nakazilo již 909 066 lidí, z nichž 14 314 nákaze podlehlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

25.11.2020 07:21
Vychází postupně najevo, že ve všech zemích kolem dokola lidi normálně podnikají v chovech kožešinových zvířat, živí se tím a přispívají daněmi a dalšími odvody ke prosperitě své země, jenom u nás hloupí a nevzdělaní aktivisté údajně chránící zvířata dokázali uškodit naší společnosti prosazením zákazu provozování tohoto oboru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist