https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-demonstrovali-zemedelci-pozadovali-odstoupeni-od-green-dealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze demonstrovali zemědělci, požadovali odstoupení od Green Dealu

19.2.2024 18:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Část zemědělců dnes demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu a v centru města na chvíli omezili provoz tramvají. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Protest, od kterého se distancovaly hlavní zemědělské organizace, se odpoledne přesunul na Malostranské náměstí, část zemědělců ho před tím opustila. Demonstrace poté skončila kolem 16:00. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) organizátoři akce sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl na síti X, že se pořadatelé protestu netají podporou Kremlu.
 

Protestující zemědělci dopis se svými požadavky předali na ministerstvu Výbornému, který k nim vyšel, setkal se ale s pískotem. Green Deal podle účastníků protestu snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu, což následně vede k nárůstu dovozu ze zemí mimo EU. Dohoda také zhoršuje úrodnost půdy a zvyšuje ceny potravin, uvedli v dopisu. Protestující jsou také proti nastavení dotační politiky v EU.

Výborný ČTK řekl, že je potřeba požadavky Zelené dohody zasadit do reálného rámce. "Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa, a to není rezignace na péči o krajinu nebo klima," uvedl a dodal, že na dopis farmářům odpoví. Ministr preferuje jednání u kulatého stolu před protesty na ulicích, řekl také. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek, podle Výborného sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

Část organizátorů protesty zneužívá pro vlastní mocenské hry i podle předsedy Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše. Stojí za nimi lidé navázaní "na extremistu (Jindřicha) Rajchla, dezinformační scénu či některé agrobarony", uvedl na síti X. Okamžité odstoupení od Zelené dohody by znamenalo mimo jiné zablokování přístupu na společný evropský trh a mělo by pro ČR drastické ekonomické dopady, míní Bartoš. Zemědělský sektor podle něj dostihla objektivně řada problémů, například vysoké ceny energií, inflace, dopady války, rostoucí byrokracie i oligopoly jak na straně produkce potravin, tak v prodeji.

Fiala připomněl, že Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovaly. "S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje," uvedl premiér. Podle Dufka Výborný a Fiala protest zemědělců v Praze dehonestovali.

Vláda podle Fialy hledá potřebná opatření. Podpořit chce nejvíc postižený segment středních zemědělských podniků tak, aby nebyla omezena podpora menších sedláků a rodinných farem. "Chceme, aby zemědělství nadále plnilo svoji zásadní roli v rozvoji venkova, kvality a dostupnosti potravin a péče o krajinu. A aby pro to měli naši farmáři dobré podmínky. Po roce fungování nové společné zemědělské politiky společně vyhodnocujeme, jak se daří plnit její cíle. Ostatně, to jsme slíbili, když vstoupila v platnost," uvedl premiér.

Za oprávněné považují požadavky zemědělců představitelé opozičních stran. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová k dnešnímu protestu zemědělců v Praze uvedla, že obdobné požadavky mají zemědělci v celé Evropě. "A já myslím, že jsou pochopitelné. Současná podoba Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) pro ně opravdu může být likvidační. A pokud s nimi vláda odmítala mluvit, je jasné, že se ozvali," napsala Schillerová ČTK. Poslanec SPD Jan Hrnčíř ČTK napsal, že požadavky zemědělců považuje za zcela oprávněné. "Naše zemědělství a potravinářství poškozují byrokracie, dramaticky vysoké ceny energií, hnojiv, nájmů, pojištění, vody, osiv, práce, ale i vládou tolerované dovozy nekvalitních zemědělských komodit a produktů z Ukrajiny, kde nejsou dodržovány přísné normy EU," uvedl. Zemědělství je strategickým odvětvím, které si zaslouží speciální podporu a ochranu ze strany státu, Fialova vláda je přitom vůči zemědělcům hluchá a nejedná s nimi, dodal.

V reakci na protest v podvečer firma Rohlík, největší český online prodejce potravin, v tiskové zprávě oznámila, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, říká majitel skupiny Tomáš Čupr.

Farmáři s traktory ráno podle předem ohlášeného plánu přijížděli do města z několika stran. Do Prahy zamířilo asi 500 kusů zemědělské techniky, uvedla kolem 05:30 policie na síti X. Na magistrále stála ráno zemědělská technika v souvislé koloně, v každém směru ale zůstal jeden pruh volný pro průjezd ostatních aut. K ministerstvu zemědělství přijely desítky kusů techniky protestujících před 06:00. Traktory troubily, visely na nich české vlajky i transparenty, například s nápisem "Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!".

Někteří zemědělci s technikou zamířili odpoledne od ministerstva domů, třeba koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi (ČT) hovořil o "ukradeném protestu". "Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli," řekl Malý v ČT. Výborný uvedl, že se nediví zemědělcům, kteří z protestu odjeli. Dnešek přinese horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti, míní.

Zbylí protestující zemědělci se při cestě na Malostranské náměstí zastavili před Úřadem vlády ČR, kde chvíli pokřikovali a bubnovali. Na Malostranské náměstí jich dorazilo podle odhadu zpravodajky ČTK několik stovek, policie kvůli protestu uzavřela prostor před budovou Poslanecké sněmovny. Demonstrace na Malostranském náměstí ohlášená na 15:00 jako dvouhodinová skončila zhruba po hodině. Podle zpravodajů ČTK se jí na místě účastnili také organizátor protivládních akcí Jindřich Rajchl, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně neparlamentní Trikolory Zuzana Majerová nebo bývalý premiér a předseda strany Česká suverenita Jiří Paroubek.

Zasahovat policisté museli, když se na náměstí dostala do konfliktu s protestujícími zhruba desetičlenná skupina jejich odpůrců. Nikoho nezadrželi, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. V cele ale skončil muž, který o víkendu na sociální síti vyhrožoval, že se přidá k dnešnímu protestu v Praze a se samopalem půjde na úřad vlády, uvedla policie na síti X.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

19.2.2024 18:16

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

19.2.2024 18:17 Reaguje na Miloš Zahradník
Lobbista. Ale aspon ocenme, ze se nekdo odvazi takto verejne rici, ze gryndyl je silenost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.2.2024 18:43 Reaguje na Miloš Zahradník
Tohle melou všichni dezoláti furt.
Odpovědět
sv

sv

19.2.2024 19:41 Reaguje na Miloš Zahradník
Tvoje palice vyhlásila bojkot už dávno. Jak to, že nedemonstruješ na Chodově u baráku podepisovače green dealu bureše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.2.2024 18:49
Když se začnou vykecávat proruští vohnouti jako Paroubek, Majerová, Rajchl, Okamůra atd. atd., tak je jasné, že NIKOHO absolutně vůbec nazajímají nějací sedláci, že jde jen o rozvracení společnosti v zájmu Ruska. A ti nešťastníci tam byli jen za užitečné idioty.
Důkazem je, že nepředložili ŽÁDNÉ relevantní požadavky, jen kecy.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.2.2024 11:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Ministru Výbornému byly požadavky předány v písemné podobě, běžte plácat ty svoje výmysly někam jinam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 14:44 Reaguje na pepa knotek
To je velmi hezké, ale co tam bylo? U VŠECH normálních stávek se požadavky veřejně uvádí a velmi se jimi šermuje. Tohle je nějaká křivárna, nebo o co jde?
Psal jsem to jasně.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.2.2024 19:21
Kolchozníci brečí pozdě a ještě k tomu na špatném hrobě. Grýn dýl podepsal Bureš už před 5 ti lety. A ještě se chvástal jaké vyjednal výjimky. [ třeba podpora biopaliv 1 stupně. ]
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.2.2024 08:54
https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-kolosalni-podvod-alexander-tomsky-40461275#dop_ab_variant=1251201

Než to smažou. Také gd, podoba čistě náhodná:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 09:16 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvářale, tohle je přece pořád ta stejná demagogie, kterou nám ropáci tlačí do hlav denně:
A) elektroauto je materiálově o něco náročnější než dýzl, ovšem nikde není psáno, že ten materiál se musí nutně vyrábět z uhlíkové energie.
B) baterie do aut mají dnes životnost celého auta (někdo tvrdí že milión km, ale i půlka stačí).
C) NIKDE neráčí napsat, že dýzl za rok spotřebuje třeba DVA TISÍCE litrů nafty!!! A elkára může jezdit čistě na OZE.
A o tom to přece celé je!!!
Samozřejmě je možno celou elkáru recyklovat včetně baterií, takže těžit lithium v Evropě je nesmysl, časem pojede na místní recyklát.
Odpovědět

Radek Čuda

20.2.2024 11:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako, nemá moc smysl ty vaše nesmysly komentovat, bo půlka jsou nesmysly a půlka vaše zbožná přání a vlhké sny, ale ty DVA TISÍCE litrů nafty mne zaujaly. Můžete nám nastínit, která vozidla za rok spotřebují takové množství nafty?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.2.2024 12:07 Reaguje na Radek Čuda
Pan Hanzl asi myslí buď Stalince, nebo Kamaz. To žralo asi 400l/100km.
Odpovědět

Radek Čuda

20.2.2024 12:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jako že si zase zavzpomínal na svoje mládí a budování socialismu v SSSR:-)? Njn, asi mu to chybí ... ;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 14:50 Reaguje na Radek Čuda
Fakt nedáte ani počty ze ZŠ?
Pokud někdo najezdí ročně 30 tisíc km s průměrnou spotřebou 7 litrů, tak spotřebuje 2.100 litrů paliva.
Odpovědět

Radek Čuda

20.2.2024 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
K těm vašim 30. 000 km za rok ...

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumerny-najezd-elektromobilu-byl-loni-vyssi-nez-u-benzinovych-aut

A průměrná spotřeba auta se vznětovým motorem fakt není 7 l/100 km ... ne že by to nešlo, ale bude se jednat o skutečné výjimky ... a u většiny těchto vozidel se bude spíš pohybovat okolo 5 l/100 km.

Takže si to zkuste těmi vašimi počty ze ZŠ přepočítat a můžete nám napsat, kolik vám to vyšlo:-)))

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 18:46 Reaguje na Radek Čuda
Fakt nejste Studnička? Takové cypoviny vymýšlí jen on. Já nepíšu o žádných silně pofidérních průměrech, taky ne o tom, že počty aut stále roste, ani kolik sežere flotila našich historických dýzlů.
Já píšu o tom, že dýzlové auto za svoji životnost sežere asi 20 TISÍC litrů nafty (nebo 10?, nebo 30?, elauto ani ťok.
A právě proto ten tlak na elmobilitu.
Fakt nechápu, že tohle někdo není schopen pochopit.
Odpovědět

Radek Čuda

21.2.2024 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Na to, aby člověk uváděl na pravou míru ty vaše zjevné nesmysly nemusí být pan Studnička. Na to stačí trocha rozumu, kritického myšlení a silná averze vůči lhářům, jako jste vy.

Vy se prostě řídíte rčením, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, a tak to zkoušíte zas a znovu. A nám ostatním holt přijde škoda, aby vám to vyšlo.

Takže smolík. I když ne že bych si dělal naděje, že toho necháte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 09:55 Reaguje na Radek Čuda
12.800 km ročně najezdí leda důchodce a ten má starý dýzl se spotřebou 8 litrů, nebo mastodontní suvéčko moderní, ale se spotřebou ještě vyšší.
Odpovědět

Radek Čuda

21.2.2024 16:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže statistická data uvedená v článku vs Hanzlův dojem ... to už tu dlouho nebylo:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 17:12 Reaguje na Radek Čuda
Zkuste mi nějak přiblížit, jak někdo zjistí, kolik km autem ročně najezdím a když máme třeba nějaké 4 milióny aut.
Odpovědět

Radek Čuda

21.2.2024 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Byl jste někdy na TSK? A co si myslíte, že se s těmi údaji asi děje? Fakt jste tak naivní nebo nechápavý?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 19:58 Reaguje na Radek Čuda
Cha cha tak z STK to asi nebude, kdo by to dělal?
Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si fakt děláte legraci nebo o tom nevíte ale vůbec nic?

Čtěte si, ať se nemusíte blbě ptát. Třeba tady ...

https://www.cebia.cz/pruvodce/technicka-kontrola-stk
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.2.2024 16:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Ideální bude ELTRAKTOR s desetitunovou baterií, který se
zaboří do půdy dříve, než začne orat a až mu dojde proud,
tak se napojí na solární panely agrosolárního parku a nebo
sebou bude vozit větrník. Ti zemědělci moc dobře vědí, proč
protestují a ví, že není reálné, aby přešli i oni na
gryndýlové nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 19:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Pro těžké stroje jsou lithiové baterie nevhodné. Tam je lepší vodík, nebo syntetické palivo, to je vše ve vývoji.
Vy musíte pořád plkat ptákoviny, že?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.2.2024 16:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak víte, že ta baterie není pouze z lithia a recyklovat kompozitní materiály je většinou nemožné? Některé slitiny už nikdy nerozdělíte na jednotlivé kovy a když, tak za cenu vyšší, než vytěžit ty čisté. Je to jako u plastu s příměsí zhášedel, změkčovadel a jiných sajrajtů, který už nikdy
čistým plastem nebude. To se chce totiž vzdělat a nečíst
pouze nápady gryndýlových nadšenců, kteří o zpracování
kovů a jiných materiálů nic neví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.2.2024 18:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Recyklace lithiových baterií je dávno známá a funguje to.
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/obri-tovarna-na-recyklaci-baterii-norsko-elektromobily
https://oenergetice.cz/akumulace-energie/chemicky-gigant-basf-postavi-nemecku-pilotni-zavod-recyklaci-baterii
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 09:52
Pořád jsem nezjistil, proč vlastně protestují.
Já bych to chápal, kdyby dali jasný požadavek, třeba takový:
"Žádáme po vládě, aby začala okamžitě bourat agrofertní monopol, který zdražuje potraviny ale sedláky okrádá."
Tomu rozumí přece každý, proč to jasně neřeknou?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist