https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazskych-hlubocepich-utekla-smrtelne-jedovata-mamba-zelena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražských Hlubočepích utekla smrtelně jedovatá mamba zelená Aktualizováno

3.10.2018 00:35 | PRAHA (ČTK)
V pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I utekla v úterý večer smrtelně jedovatá mamba zelená. / Ilustrační foto
V pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I utekla v úterý večer smrtelně jedovatá mamba zelená. / Ilustrační foto
V pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I unikla včera večer smrtelně jedovatá mamba zelená. Hada se zatím nepodařilo odchytit, policie nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají lidé volat na linku 158. Na webu policie o tom dnes informoval její mluvčí Jan Rybanský. Mamba v pondělí uštkla třicetiletou ženu, zřejmě její majitelku, po podání antiséra je v umělém spánku.
 

"Policisté v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada," uvedl mluvčí. Policisté podle něj ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu zatím nevyslechli.

Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové záchranáři zasahovali u ženy v pondělí večer. "Ženu resuscitovali, zajistili dýchací cesty a převezli ji do motolské nemocnice. Pravděpodobně, možná, se mohlo jednat o uštknutí hadem," řekla dnes Poštová. Mluvčí nemocnice Pavlína Danková přijetí pacientky potvrdila, ale řekla, že následně byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, kde mají antisérum.

"Pacientce bylo podáno antisérum. Nyní je v umělém spánku a čekáme, až antisérum zabere," řekl mluvčí VFN České televizi. Antisérum by podle něj mělo zabrat buď k večeru, nebo v noci. "Více bychom měli vědět zítra (ve čtvrtek) ráno," doplnil.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada jsou předmětem dalšího vyšetřování, doplnil Rybanský. Podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu.

V souvislosti s událostí policie evakuovala obyvatele dotčeného domu a požádala o spolupráci specialisty na odchyt jedovatých hadů, kteří na místě podle Rybanského nastavili opatření, aby se had chytil. "Byla přijata určitá opatření s tím, že je předpoklad, že by na ně had mohl zareagovat a mohl by se chytit," uvedl Rybanský. Opatření ale blíže nespecifikoval.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist