https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prihranici-na-liberecku-se-narodilo-minimalne-sedm-vlcich-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Minimálně sedm vlčích mláďat se letos narodilo na Liberecku

26.9.2023 18:30 | FRÝDLANT (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Minimálně sedm vlčích mláďat se narodilo letos na jaře v česko-polském příhraničí ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Dokazuje to kamerový záznam, který smečku s 11 vlky zachytil, sdělilo Hnutí Duha.
 

Ze záběrů vyplývá, že se na Frýdlantsku pohybují minimálně čtyři dospělí jedinci a sedm vlčat. Další nejbližší smečka se podle Hnutí Duha nachází v Jizerských horách, přičemž obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují i na území Polska.

Důkazy o pohybu vlků v libereckém příhraničí nacházejí dobrovolníci takzvaných Vlčích hlídek od roku 2018, místní obyvatelé ale na jejich možný výskyt v Jizerských horách a na Frýdlantsku upozorňovali už od roku 2014.

"To, že se podařilo potvrdit reprodukci vlčí smečky na Frýdlantsku, je dalším důkazem toho, že vlci jsou přizpůsobiví tvorové a dokážou žít i v lidmi pozměněné krajině. Nyní je na člověku, aby si na trvalý výskyt vlka na našem území opět zvykl a zabezpečil nejen svá stáda, ale třeba i zbytky potravin (komposty, popelnice) v blízkosti lidských sídel," uvedla koordinátorka dobrovolníků takzvaných vlčích a rysích hlídek na Liberecku Kristýna Fridrichová.

Vlk obecný patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, zároveň ale působí škody chovatelům. I proto v posledních letech sílí hlasy k regulaci vlčí populace. Evropská komise letos na začátku září uvedla, že kvůli rostoucímu počtu vlků zvažuje uvolnění pravidel ochrany těchto šelem, které podle farmářů v řadě zemí stále častěji útočí na dobytek. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15.000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu.

V Libereckém kraji odhadem žije několik desítek vlků. Potvrzené zprávy o jejich výskytu jsou kromě Liberecka také z CHKO Kokořínsko - Máchův kraj i Lužických hor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AL

Alena Lyskova

27.9.2023 08:52
Upřímnou soustrast všem chovatelům ovcí a koz.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 09:00
Jak jsem již psal. Model:
Vlk je vlastně divoký pes. Každý pes má svého zodpovědného majitele. Pes bez majitele nesmí být a je odloven (do útulku). Někdo musí být stanoven zodpovědným majitelem každého vlka ( a co takhle paní Fridrichová?) a každého vlka vybavit identifikačním obojkem. Je po problémech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2023 13:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Doplnění modelu - pes bez obojku bude klasifikován jako bezprizorní toulavý exemplář a bude utracen.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.9.2023 09:18
Mnozi se to jak potkani😭.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2023 09:51
Tak to jsem rád. :-)
Odpovědět

Sylva Čapková

27.9.2023 10:13
V minulosti si farmáři dovedli svá stáda ochránit, ovce hlídal bača a na noc je zaháněl do košaře, měl vycvičené psi, kteří byli schopni stádo ochránit. Proč v současné době to není možné a lidé chtějí vlky zabíjet? Přitom vlci úspěšně regulují stav divoké zvěře - přemnožených kanců a srnčí. Jen by stačilo nešetřit na špatném místě a podívat se jak to dělali naši předci, ti si dovedli svá stáda úspěšně ochránit. No a naše skvělá vláda by také mohla zapřemýšlet, jak zemědělcům pomoct a podpořit je. prozatím jen plánují.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

27.9.2023 10:54 Reaguje na Sylva Čapková
Protože, paní Čapková, dnes je naprosto jiná relativní cena práce než v 19. století. Dnes také platí zákaz dětské práce a v zemědělství pracuje řádově méně lidí než kdysi. Nikdo dnes nebude svých 8 oveček celý den osobně hlídat ani si kvůli nim nebude pořizovat čuvače. Raději malochov ovcí zruší, louku zalesní nebo prodá jako stavební pozemek (pokud se dobře zná se zastupiteli a starostou...) a malé a pestré pastviny a louky budou zanikat ještě rychleji než dosud. Odnesou to druhy hmyzu a rostlin vázané na takové pozemky a my budeme lkát nad úbytkem biodiverzity.
Řešením pro vlka v Česku je (stejně jako třeba u jelena) stanovit oblasti v rozsáhlých lesních celcích, kde se jeho přítomnost toleruje (obdoba "jeleních oblastí") a mimo vymezené oblasti vlky střílet.
Odpovědět
Mi

Miroslav

27.9.2023 11:44 Reaguje na Sylva Čapková
V minulosti chránily stáda lupary, vlčí jámy, železa a strychnin, tak prosím buďte přesná..
Odpovědět
Hu

Hunter

27.9.2023 11:58 Reaguje na Sylva Čapková
Milá paní Čapková, že se nestydíte takhle lhát. Můžete prosím uvést jediný příklad, kdy vlci úspěšně regulovali stav těch přemnožených kanců a srnčí? A projevilo se to prokazatelně poklesem škod na lesních a zemědělských kulturách?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 12:39 Reaguje na Sylva Čapková
Milá paní Čapková. V minulosti i dosti dávné v Čechách vlci nebyli a dobytek pásly děti místo školy. Do školy obecné se chodilo jen v zimě. Viz obrázky pana Lady.
Velká stáda ovcí se pásly na Slovensku, kde byli i vlci a medvědi. Při téměř nulové ceně práce, u každého stády byli 1 bača, 3-5 valachů a 3-5 psů. A i tak museli mít několik set ovcí (z celé dědiny).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 12:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
WIKI
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pastevec https://sk.wikipedia.org/wiki/Ba%C4%8Da_(povolanie)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.9.2023 12:39 Reaguje na Sylva Čapková
Naši předci vlky úspěšně vyhubili a zřejmě věděli moc dobře, proč tak činí. A těm psům- pro úspěšnou ochranu stáda nestačí jeden pes, s tím si vlci poradí, potřebujete minimálně dva, lépe tři psy typu středoasiata či kavkazáka, ale pak lépe nedomýšlet, co se stane všetečnému turistovi, nerespektujícímu zákaz vstupu na pastvinu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 12:43 Reaguje na pavel peregrin
No, on ani ten čuvač není jako beránek.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2023 15:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
To se orzumí. Gaučový mazlík není schopen ochránit stádo. On totiž není schopen ochránit ani sám sebe.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.9.2023 19:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
To není, ale středoasiat či kavkazák jsou přeci jen jiný level.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2023 21:13 Reaguje na pavel peregrin
Nevím jak teď, ale dříve se na Slovensku používali pouze čuvači a fungovalo to.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.9.2023 23:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když bylo u nás tohle psí plemeno v módě, tak u nás zrovna divocí vlci nežili. Dnes jsou u nás v módě plyšáci, mazlíci, borderky a někde i ČSV. Slovenští čuvači jsou na ochranu před našimi vlky dobří, ale asi je po těch správně vychovaných štěňatech k hlídání ovcí na Slovensku velká poptávka ze strany slovenských bačů, takže na nás žádní čuvači skoro nezbývají (to je ale jen moje spekulace). Možná hraje roli to, že pastevecká plemena ze západních zemí mají ve vztahu k člověku mírnější povahu a dostatečnou sílu. Čím víc na východ, tím mají tamní pastevecká plemena drsnější povahu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2023 12:49 Reaguje na Sylva Čapková
Nehažte to na vládu. Vidle do boje proti vlkům házejí ekoteroristické spolky, které v případě zmínky o odstřelu vlků mají osypky. Ve Švédsku funguje model, kdy každoročně stát stanoví kvótu odlovu vlků a proto ve Švédsku, které má asi 6,5x větší rozlohu než naše republika žije méně vlků než u nás a zdaleka nenadělají takové škody jako ti naši.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 14:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdo byl ve Švédsku ví proč. Laponci neboli Sámové vedou intenzivní rozsáhlý polodivoký chov sobů a jsou vybaveni mnoha privilegii, včetně skútrů a pušek.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2023 15:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale takhle by to mělo fungovat i u nás. Když vlk zaútočí na stádo dobytka, má být utracen.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.9.2023 23:24 Reaguje na Sylva Čapková
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.9.2023 08:16 Reaguje na Majka Kletečková
Vážená paní, uvědomte si, že ten nejhorší dopad vlků v kulturní krajině je, že likvidují pastvu menšími stády, tedy malochovatele. No a v česku není moc prostoru pro velkochovatele a tím naprosto zanikne už tak nedostatečná údržba chráněných území. Vlci významně poslouží k devastaci chráněných území.
Odpovědět
RT

Richard Toman

28.9.2023 06:09 Reaguje na Sylva Čapková
No mohl bych být sprostý, protože na tyhle naivní cancy jsem už alergický,ale nebudu. Milá paní, naši předci chránili stáda hlavně tím, že vlky systematicky hubili až je vyhubili,pokud jste si nevšimla.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.9.2023 19:57 Reaguje na Richard Toman
To, že u nás všechny vlky vyhubili, považuji za barbarství.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.9.2023 09:32 Reaguje na Sylva Čapková
čaplová a klečková-zachran se kdo mužeš
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.9.2023 18:56 Reaguje na karel krasensky
Znáte tu písničku od Zelenáčů o proklatém voze? Na kydy
své ženy muž odpovídá slovy: Zatáhni za sebou plachtu ženo
a mlč! Myslím, že je to trefné pro někoho tak moudrého, jako
ty ochránkyně vlků. V okolí Nýdku a Jablunkova dnes končí malochovy ovcí, protože si to takoví, jako ty dvě přejí.
Pro ně je vlk lepší, než vypásání pastvin o pár hektarech
deseti ovcemi, ke kterým se pastevec se psem nevyplatí.
Znají ta moudra DUHY o stohlavých stádech se psy
a několika pastevci, ale neznají praxi z Beskyd a jiných
oblastí, kam se stohlavé stádo nevejde a to malé nemá
ekonomický smysl se psy a pastevcem.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.9.2023 22:57
Vystrilet. Co nejdriv a co nejdukladneji. Az tech novych vlku nebude 7, ale 70 nebo dokonce 700, bude to mnohem narocnejsi akce i mnohem vetsi masakr
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist