https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prikosicich-lide-vybrali-v-referendu-drazsi-kanalizaci-hlasovani-je-zavazne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Příkosicích lidé vybrali v referendu dražší kanalizaci, hlasování je závazné

11.10.2021 01:31 | PŘÍKOSICE (ČTK)
Ačkoliv je rozhodnutí referenda pro obec závazné a lidé v něm souhlasili se stavbou spádové kanalizace, není jisté, jestli si ji bude obec moci dovolit, řekla starostka Suchá.
Ačkoliv je rozhodnutí referenda pro obec závazné a lidé v něm souhlasili se stavbou spádové kanalizace, není jisté, jestli si ji bude obec moci dovolit, řekla starostka Suchá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O vybudování dražší gravitační, neboli spádové kanalizace s částečným přečerpáváním v obci, rozhodli v místním referendu obyvatelé Příkosic na Rokycansku. Referendum je platné a závazné, vyplývá ze zápisu zveřejněného na úřední desce obce.
 

V brdské obci s asi 430 obyvateli a ročním rozpočtem 7,5 milionu korun zastupitelstvo už dříve rozhodlo o stavbě tlakové kanalizace, která by přišla asi na 48 milionů korun. Někteří obyvatelé ale začali požadovat postavení spádové kanalizace, jejíž náklady jsou dvojnásobné, zhruba 92 milionů korun. Navíc by se muselo stavět sedm přečerpávacích stanic, řekla už dříve ČTK starostka Tamara Suchá.

V referendu mohlo hlasovat 320 občanů, komise vydala 246 obálek, do urny jich lidé vhodili 245, z toho 233 bylo platných. S vybudováním spádové kanalizace souhlasilo 169 obyvatel, 64 bylo proti. Aby bylo místní referendum platné, musí se ho účastnit alespoň 35 procent zapsaných oprávněných voličů. Aby bylo rozhodnutí závazné, musí pro něj hlasovat aspoň polovina zúčastněných a nejméně čtvrtina oprávněných voličů. V Příkosicích byla účast 76,9 procenta, pro spádovou gravitaci se vyslovilo 68,7 zúčastněných, což bylo 52,8 oprávněných voličů. V souběžných parlamentních volbách byla v obci volební účast 78,75 procenta voličů.

Ačkoliv je rozhodnutí referenda pro obec závazné a lidé v něm souhlasili se stavbou spádové kanalizace, není jisté, jestli si ji bude obec moci dovolit, řekla ČTK Suchá. Stavba dražšího typu kanalizace by podle ní obec zadlužila a zmrazila by investice na 25 až 30 let.

Kromě Příkosic se v kraji konala referenda také v Losiné na Plzeňsku a v Sušici na Klatovsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.10.2021 11:58
U nás nechalo město vybudovat tlakovou kanalizaci, nikdo se nás na nic neptal. Nejstarší domy v ulici jsou 40leté, další 35let. Takže všichni máme septiky podle předpisů, vyvážené, občas vypuštěné na zahrady. Takže stačilo udělat 2větve kanalizace na přepady ze septiku, do společné jímky, odkud by byla tlaková kanalizace v délce max. 100m. Takže každý dům zaplatil plastovou jímku se vším potřebným vybavením a el.přípojku k ní + revizi.
Město dostalo na to dotaci a pokládala vybraná firma, ne místní firmy/živnostníci.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.10.2021 17:01
Lidé si musí kanalizaci vybudovat v akci Z.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

12.10.2021 13:50 Reaguje na Richard Vacek
akce Z tedy v sobotu zadarmo...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist