https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ricce-lubine-v-koprivnici-na-novojicinsku-se-rozsiril-raci-mor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V říčce Lubině v Kopřivnici na Novojičínsku se rozšířil račí mor

30.3.2021 17:19 | KOPŘIVNICE (ČTK)
Kde se nákaza objeví, populace původních raků vyhyne.
Kde se nákaza objeví, populace původních raků vyhyne.
Foto | Markéta Vytisková / Wikimedia Commons
V říčce Lubině v Kopřivnici na Novojičínsku se rozšířil račí mor. Ochránci přírody to na konci loňského roku zjistili z uhynulých raků. Pro tamní populaci raků znamená nákaza vyhubení. ČTK to řekli zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří Klára Herzogová a Zbyszek Noga ze Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj.
 

V Česku už bylo zaznamenáno několik případů, kdy kvůli zavlečení račího moru vyhynuly celé populace původních druhů raků. Herzogová řekla, že v kraji už dříve byla nákaza prokázána ve Frýdlantské Ondřejnici, v Čeladence nebo Ostravici. Pravděpodobně se šíří z Odry.

Zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky - rak signální, pruhovaný, červený a mramorovaný. "Dělají se genetické analýzy, odkud mor pochází. Většinou to vychází, že to je opravdu od invazivního raka pruhovaného," řekla zooložka.

Kde se nákaza objeví, populace původních raků vyhyne. "Paradoxně ti raci, kteří to sem zavlekli nebo se sem nějakým způsobem dostali, jsou vůči této nákaze odolní. Naši raci kamenáč a říční jsou bohužel vnímaví," řekl Noga.

V toku tak zůstane nepůvodní račí druh. "Ten invazivní rak s tím umí žít, je agresivnější, rychleji se množí, nevadí mu to. Náš na to není adaptovaný, takže na to bohužel umírá," řekla Herzogová.

Účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit, neexistuje. Jde o plísňové onemocnění. Plíseň roste rakům na těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, jimiž se rozmnožuje. Prorůstá do celého račího těla a postupně zvířata zahubí. K šíření přispívá například vypouštění raků z akvárií, vypouštění ryb, které mohly být v kontaminované vodě. Spory se mohou šířit i na rybářském náčiní.

"Pokud je tam nějaká přírodní překážka nebo umělý jez, tak se třeba mor nedostane dál. Potom je možné, že na horní části toku přežije populace a postupně se bude šířit dolů a tok se vrátí do původního stavu. Bohužel jsem byla upozorněna na to, že se to i tak bude opakovat," řekla Herzogová.

Jakmile původní račí populace vymře, nákaza zmizí. Spory plísně bez hostitele odumřou. "Půjdeme se podívat, jak to vypadá po zimě, i k přítokům. Každopádně bude zrušeno aktuální veterinární opatření, zůstanou tam výstražné cedule pro veřejnost, pro rybáře, aby dávali pozor a třeba to nerozšířili někam dál," řekla Herzogová.

Zbavit se invazivních raků bude podle ní velký problém. "Když je možnost, tak je lepší toho raka z toku odebrat, ale třeba já jsem na invazivního raka ještě nenarazila, většinou vídávám ty naše mrtvé. Je možné, že se tam nákaza dostala na někom, třeba na mokrých gumácích a podobně, a pak se to šíří dál a dál," řekla Herzogová.


reklama

 
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.3.2021 17:40
Po nějakém rakovi prd.Co je daleko horší,že dojde k snížení potravní nabídky vydře
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 18:21 Reaguje na karel krasensky
Toho bych se nebál. Určitě se najde nějaký pitomec, který tam vysadí raka signálního, případně jinou potvoru z rodu Cherax, která tu díru v potravní nabídce zacelí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 19:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vidím jednu cestu jak na řece Lubině zachovat vydře dostatek potravy.Tou možnosti je vysazení velemloka japonského v dostatečném množství,aby byla populace stabilní a schopná pravidelného množení.Jen tak zajístíme vydře tomuto ikonickému,ušléchtilému puvodnímu predatorovi dostatečnou potravní nabídku
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 19:13 Reaguje na karel krasensky
Já si nejsem jistý, jetli by velemlok odolal predačnímu tlaku. A nebylo by jednodušší tam každý rok naypat pár tisícovek dospělých ptruhů?
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 19:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tím pstruhem by to šlo.Nakoupit je za dotace z peněz danových poplatníku jako obyklé.Nebo by se mohla udělat celonárodní sbírka na nákup masívně podporováná českou televizi,ekolistem kde by smysluplnost sbírky zduvodnili členové duhy,greenpeace.děti země AOPK a další z 88 ekologických organizaci,které jsou aktivní v čr.Samozřejmé na Lubině zákazat hloupým nevzdělaným rybařum lov,aby vydram,volavkáma kormoránum nesnižovali potravní nábídku
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 19:39 Reaguje na karel krasensky
Maximálně bych povolil crybolov metodou chyť a pusť. Jednak by se tím opodstatnilo utrácení dotačních peněz a pak, ryby utahané rybáři by nekladly predátorům takový odpor a ti by se při krmení tak nesmyslně nevysilovali.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 19:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě jedná varianta.Mhla by se udělat za pomoci dotaci kampan,která by pusobila na nevzdělané obyvatelstvo žijící okolo Lubiny.Cílem by bylo,aby domorodý obyvatel po nákupu vánočního kapra tohoto vypustil do řeky.Mohlo by se tím získát několik tísíc ryb ,které by posloužily nesmírné vzácným a ohroženým vydrám,které s nezměrným usilím a obětavostí chrání naší moudří ekologové
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 20:01 Reaguje na karel krasensky
To by byla zimní varianta. A v létě by to byli ti pstruzi. -)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 20:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ještě by se mohl zkusit krab říční
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 20:40 Reaguje na karel krasensky
To by asi v masovém měřítku nešlo. Ten krab se rozmnožuje v moři, takže tak vysoko by asi nedoputoval. Možná někde u Mělníka, ale Kopřivnice je asi mimo dosah.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 20:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Poslední možnost.Za dotace založit farmu kachen domácích kde by pracovali ukrajinci.Odchované jedince vypouštét na Lubinu kde by posloužili jako potrava vyder.Jen by byl problem s místním nevzdělaným obyvatelstvem ,které by zcela jistě pytlačilo a vydry by mohly trpět hladem.Toho bohda nebude abychom ty vydry na Lubině nespasili
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 20:58 Reaguje na karel krasensky
Produkce kachen by musela být tak velká, aby kompenzovala ztráty kachen způsobené místním obyvatelstvem. Těmi Ukrajinci bychom pak mohli krmit medvědy v blízkých Beskydech (podle toho známého vtipu), čímž bychom podpořili růst populace tohoto druhu v této lokalitě.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 21:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Co se tyká medvěda,vlka a rysa v Beskydech je nutno se držet osvědčenych modelu z minulosti.Odlesnit hřebeny a vrcholove partie např.Travného,Javorového,Kněhyně a dalších.Založit salaše s masívním chovem ovci po vzoru karpatských polonin Tím se výrazně zvýší a zjednoduší potravní dostupnost pro všechny tři druhy velkých predátoru .Zároven to muže stabilizovat populace a dojít k nesmírně cennému zvyšení stavu těcto vlajkových druhu a symbolu zlepšování se životního prostředí v čr díky poctivé,nezištné práci ochranářu a ekologu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 21:40 Reaguje na karel krasensky
Máte pravdu. Je třeba se držet projektů, které se už osvědčily. Trápí mě ale jedna věc. Pořád se najdou kazisvěti takových ušlechtilých myšlenek, kteří tvrdí takové pitomosti, jako že chovatelé drží stáda kvůli vlastnímu prospěchu. Ale s takovými zcestnými myšlenkami si určitě poradíme. V historii určitě najdeme řadu způsobů, jak takové lidi umlčet.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.3.2021 21:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ješté k těm salaše.Vedoucím bačou se musí stát člen vlčích hlídek,který při predci zkušeným okem znalce zhodnotí o který druh šlo.Řadovými pracovníky by měli být ukrajinci z oblasti karpatských polonin,kteří s touto činnosti mají bohaté zkušenosti.Získané poznatky by bača,člen vlčích hlídek hlasil Daně Bartošové z CHKO Beskydy a české televizi

Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

30.3.2021 22:36 Reaguje na karel krasensky
Koukám, že jste se pěkně rozjeli. Mě se na tom článku hrozně líbí, že zmińuje možný přenos rybáři nebo na gumácích ale už nikde není zmíńka o vydrách, jako nejčastějších přenašečích račího moru. Petrův Zdar
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 07:40 Reaguje na Jan Knap
Zdravím. To víte, aktuální témata je nutno důkladně prodebatit. -)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.3.2021 09:30 Reaguje na Jan Knap
No fuj! Napsat, že v kožichu vydry se přenáší
račí mor snadněji než na
gumácích a rybářském
náčiní? To se nedělá!
Fakta a pravda se dávno
aktivistům nehodí. Nechci to vidět černě, ale asi
přežijí pouze ti odolní
cizokrajní raci a naši
vyhynou. Děkujme pouze
a pouze globalizaci a
snahou chovat v zajetí
cokoliv a přemnožené
a přerostlé útlocitně
vypustit do přírody místo
utracení. Takto se zavlekly většinou všechny
nepůvodní druhy. Je to tou změkčilou výchovou
darovat život i škůdci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 09:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Manželka má taky kožich. Nádherný, beraní. Asi jí ho zakážu nosit, aby nepřenášela račí mor. -)))
Odpovědět
Sl

Slovan

31.3.2021 06:26
Opravdu “hodnotná diskuze” toto...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.3.2021 10:53
Směšná debata dvou pánů ..... ale jedna moudrá myšlenka v ní byla. Zakázat rybolov na tocích. Kromě zmíněného přenosu račího moru rybáři by se výrazně zlepšilo zarybnění toků. Dospělé, chovné ryby by nekončily na pekáčích a pánvičkách, ale podílely se na reprodukci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 12:10 Reaguje na Josef Mozek
Pořád lepší "směšná debata", než abychom tady po sobě štěkali a házeli vulgárními výrazy. A mimochodem, ta Vaše vize o zákazu rybolovu je hodně zcestná. Dnešní řeky jsou narovnané vodovodní trubky, kde se ty ryby nemají možnost vytřít. Rybáři sice chytají ryby, ale na druhé straně nové ryby vysazují a dělají kolem toků spoustu údržby, kterou oficiální správce toků nedělá.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.3.2021 13:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Rybáři vysazují násadu, kterou také financuje dańový poplatník, a tím vlastně každý vydělávající občan sponzoruje jejich zálibu v týrání ryb při lovu na udici. ... . Tou údržbou jste myslel zřejmě vysekávání křovin na břehu, aby bylo kam dát svou stoličku a udice. ... Bez činnosti rybářů by se vodní toky samy zaplnily těmi druhy ryb, kterým lokalita vyhovuje. .... Vy máte názor jiný, zřejmě jste v tom nějak zainteresován.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2021 13:57 Reaguje na Josef Mozek
Z Vaší logiky vyplývá, že pokud souhlasím s trestem smrti, tak jsem vrah. Abych Vás vyvedl z omylu, tak rybářský lístek jsem nikdy nevlastnil. V mládí jsem párkrát upytlačil do ruky pstruha v potoce, ale dnes už tu potřebu nemám. Dnes se na tyto ryby dívám jako na nádherný výtvor Matky a Táty přírody. A co se týče toho vysazování ryb. Kdyby rybáři nevysazovali do řek a rybníků novou populaci ryb, díky predátorům jako jsou vydry, kormoráni, volavky a podobně, bychom dneska měli úplně prázdné vody. Ti rybáři totiž zdaleka nevychytají to, co nasadí a díky minimální možnosti přirozeného výtěru prostě v naších vodách nefunguje přirozená reprodukce u většiny rybích druhů. Takže pokud chcete někomu nadávat, tak se obraťte na jiného adresáta - ekoteroristy, kteří ty predátory chrání.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.3.2021 16:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jako první bych uvedl, že nikomu nenadávám, jak píšete. .... No a jinak je vidět, že už jste se naučil zpaměti úplně všechny poučky rybářů o škodlivosti predátorů a nutnosti je regulovat, aby chudáci ryby vůbec přežily. Myslíte si, že ti pánové to dělají z lásky k přírodě? Kdyby ano, brali by přírodu jako celek, chodili by do ní jako pozorovatelé a ne s taškami pro ryby. ... . V Africe lev zabije levharta, protože je to pro něho konkurence. Připadá mi, že stejně jako ten lev vidí rybář vydru nebo myslivec vlka. Rozdíl je v tom ,že ten lev to alespoň neokecává dojemnýma řečma, jak chce pečovat o přírodu.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

31.3.2021 21:55 Reaguje na Josef Mozek
Nech se vyšetřit na hlavu Bezmozku .Násadu si financují rybáři ze svého-jenom u ČRS to je 200 000 000 ročně a jsou v tom i ohrožené druhy. Jediné ,které financují občané z daní i proti své vůli jsou zelení prznitelé a likvidátoři přírody. Petrův Zdar
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.4.2021 14:51 Reaguje na Jan Knap
Jsou i zde na Ekolistu články o dotacích z veřejných rozpočtů pro rybáře ... naposledy např. Bečva
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.4.2021 16:18 Reaguje na Josef Mozek
Skoč za Krampolem pro skleněný mozek at máš aspon něco
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist