https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rime-maji-nemocnici-pro-pasovana-exoticka-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Římě mají nemocnici pro pašovaná exotická zvířata

6.7.2016 08:46 | ŘÍM (ČTK)
"Velké teroristické a zločinecké skupiny z Afriky, jako je takzvaný Islámský stát, Boko Haram nebo milice Šabáb, mají jako hlavní zdroj příjmů právě takový obchod. Jsou to právě oni, kdo organizuje zločiny proti zvířatům," říká šéf italské sekce CITES
"Velké teroristické a zločinecké skupiny z Afriky, jako je takzvaný Islámský stát, Boko Haram nebo milice Šabáb, mají jako hlavní zdroj příjmů právě takový obchod. Jsou to právě oni, kdo organizuje zločiny proti zvířatům," říká šéf italské sekce CITES
Foto | gozef / Flickr
Několik kilometrů od centra Říma přijímá zvláštní veterinární klinika divoká zvířata, která zajistily úřady a která byla často obětí lukrativního nelegálního obchodu. Z takového obchodu přitom někdy mají zisk i teroristické skupiny.
 

Kajman zajištěný u římského dealera, dvě krajty, opice, papoušci všech barev či orli začínají nový život na klinice Umberta Cary v majestátním parku na Via Appia na jihovýchodě Říma. Cara, milovník volně žijících zvířat, začal s touto nezvyklou aktivitou asi před deseti lety ve spolupráci s pořádkovými silami.

"Měl jsem šest hektarů pozemku a ty jsem zasvětil péči o tato zvířata," říká. Svůj projekt financuje z příjmů za léčbu psů, koček a dalších domácích zvířat. Divoká zvířata umísťuje do prostorů přizpůsobených jejich potřebám.

"Klinika je upravená tak, aby mohla divokým zvířatům pomáhat a v případě potřeby je operovat. Postavili jsme pevné klece, abychom mohli přijímat i nebezpečná zvířata," vysvětluje Cara.

Giboni Tai a Středa, kteří byli zajištěni v Miláně v letech 2013 a 2014, skáčou divoce mezi provazy zavěšenými ve veliké kleci. "K některým zvířatům máme silný vztah. Jsou velmi blízká člověku a dá se s nimi vést dialog," ujišťuje Cara, který dal zařadit tyto dvě opice do univerzitní studie o komunikaci v rámci druhu.

"Tai, kde je Středa?" ptá se veterinář. Mladý samec se okamžitě obrátí čelem k samici.

Království zvířat, jak svou kliniku Cara pojmenoval, však skrývá jen malou část zvířat zabavených úřady, zvláště celníky, kteří ročně zadrží na 400 zvířat a kožešiny či jiné vzácné části tisíců dalších obětí. Podle Raffaela Maniconeho, šéfa italské sekce Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), dosahuje hodnota těchto zajištěných zvířat a různých zvířecích částí několika milionů eur ročně.

Ve světě představuje obchod s mrtvými či živými zvířaty a rostlinami roční obrat 30 miliard dolarů (720 miliard Kč).

"Velké teroristické a zločinecké skupiny z Afriky, jako je takzvaný Islámský stát, Boko Haram nebo milice Šabáb, mají jako hlavní zdroj příjmů právě takový obchod. Jsou to právě oni, kdo organizuje zločiny proti zvířatům," říká Manicone. "Mám na mysli slonovinu, rohy nosorožců, ale i vzácné druhy dřeva," citovala jej agentura AFP.

Manicone zdůrazňuje, že roh nosorožce, po němž je velká poptávka v jihovýchodní Asii pro jeho údajné léčebné účinky, které ale nejsou vědecky prokázány, se v podobě prášku prodává jeden kilogram až za 60 000 dolarů (1,4 milionu Kč). To je více než za zlato nebo kokain.

"Jeden roh může vážit až sedm kilogramů. Letos jsme na milánském letišti Malpensa zabavili už pět nosorožčích rohů," říká Manicone.

Tento nelegální obchod umožňuje zločineckým skupinám získat počáteční kapitál, aby se mohly pustit do lukrativnějšího obchodu, jako jsou drogy, zbraně či lidé. "Je mimořádně důležité zmařit takový obchod v zemích, odkud přichází," zdůrazňuje expert.

Pro živá zvířata, která se stala obětí nelegálního obchodu, vysvobození od pašeráků ale skutečnou svobodu neznamená. Odeslat je do země, odkud pocházejí, vyžaduje dlouhá a náročná jednání. A vypustit je do volné přírody v Itálii by znamenalo "ekologické bláznovství", které by ohrozilo ekosystém na poloostrově, zdůrazňuje Manicone.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist