https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-ve-dvore-kralove-se-narodilo-mlade-vzacneho-hrosika-liberijskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku ve Dvoře Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského

5.11.2020 00:35 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Safari Park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se v noci z 25. na 26. října narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského. Naposledy se hrošík liberijský z zoo narodil před téměř 15 lety začátkem roku 2006. Novým přírůstkem je sameček, matka o něj bez problémů pečuje. Návštěvníkům by se měl ukázat na jaře. Nyní je safari park kvůli vládním epidemickým nařízením uzavřený.
 

"Ve Dvoře Králové se před 42 lety povedlo odchovat úplně první mládě hrošíka liberijského v tehdejším Československu. Nový přírůstek navazuje na naši mimořádnou tradici a jde o velmi vzácné zvíře," uvedl ředitel safari parku Přemysl Rabas. Nyní ve Dvoře Králové žije pět hrošíků, dva samci a tři samice. Představuje to, stejně jako u hrochů, největší skupinu mezi českými a slovenskými zoo. Dvůr Králové chová hrošíky od 70. let, dosud se tu narodilo 19 mláďat.

Matkou samečka je téměř dvacetiletá samice Tanquey, která se také narodila ve Dvoře Králové. "Samice Tanquey rodila poprvé, o mládě se ale příkladně stará a respektuje i rutinu běžného provozu. Je to zdravý samec, který pravidelně pije a zdárně roste," uvedl zoolog Jiří Hrubý.

Chov hrošíků liberijských v zajetí podle dvorských chovatelů dlouhodobě stagnuje. Jedním z důvodů je nedostatek vhodných samců. Otcem nového mláděte je sedmnáctiletý chovný samec Wamburuhtuh řečený Valda, který dorazil do Dvora Králové začátkem letošního roku z nizozemského z Rotterdamu. "Spojení rodičů je geneticky cenné, mladý samec bude proto v evropském záchovném programu velmi důležitý," uvedli chovatelé.

Chov hrošíků je podle nich složitý. Jednotlivá zvířata jsou vzájemně dost nesnášenlivá, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohli by se napadat a vážně zranit. Ošetřovatelé proto musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést. Zoo nyní pavilon hrošíků opravuje. Ve výbězích budou větší bazény, do jara 2021 se počítá i s opravou samotného objektu pavilonu.

Hrošík liberijský patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky. Od hrocha se liší částečně stavbou těla a především způsobem života. Voda totiž není pro hrošíky hlavním živlem. Přes den se toulají pralesem a hledají potravu. Dospělá zvířata váží kolem 250 kilogramů, mláďata mají při narození asi šest kilogramů. Stavy hrošíků v západní Africe stále klesají především kvůli úbytku přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist